Πόσο κρατάει το πρώτο ερωτικό πάθος σε μια σχέση;

Υπάρχει μια χρονική στιγμή που ο λυσσασμένος έρως ξεφουντώνει και τα μυαλά τείνουν να επιστρέφουν στη φυσιολογική τους θέση.

Είναι εκείνη η περίφημη παρομοίωση με τα συμπαθή κουνέλια (αλήθεια, τόσο αχόρταγα είναι αυτά τα ζωάκια;). Στα πρώτα στάδια της σχέσης αν κάτι ισχύει σχεδόν υποχρεωτικά, είναι αυτή η ακόρεστη όρεξη για σεξ, που μόνο επιφανειακή δεν είναι και καλά θα κάνεις ποτέ να μην την προσεγγίσεις τοιουτοτρόπως. Είναι ένστικτα φίλη μου, ένα παιχνίδι γνώσεων. Τον μαθαίνεις και σε μαθαίνει με τον πιο άμεσο τρόπο. Είναι η ανάγκη να νιώσεις κοντά στον άλλο και να βεβαιωθείς ότι ταιριάζετε σαρκικά- τουλάχιστον. Πώς θα τσεκάρεις τη χημεία αν δεν γευτείς αχόρταγα το μέλι;

Αυτή είναι η πρώτη φάση, της έξαρσης, του πάθους που φέρνει τον ένα στο σπίτι του άλλου ξημερώματα, κι ας δουλεύετε πρωί την επόμενη. Τίποτα σχεδόν δεν φιλτράρεται, δεύτερες σκέψεις δε σε κουράζουν ούτε στιγμή, πόσο μάλλον η ιδέα του να γίνεις ένα με μαζί του. Τα ίδια ακριβώς νιώθει κι αυτός. Σεξ, σεξ, σεξ.

Κάποια στιγμή, όμως, ξεκινάει η ψύχραιμη φάση. Αυτή που συνειδητοποιείς ότι δίπλα σου, μέσα σου κι απέναντί σου έχεις έναν άνθρωπο με στραβά κι ανάποδα, παρόμοια με τα δικά σου. Θα συνεχίσετε να κάνετε σεξ (ελπίζω) αλλά πιο λογικά, οι προϋποθέσεις για να συμβεί θα αρχίσουν δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους. Πολύ φυσιολογικό, αν εξελίσσεται με τρόπο που ικανοποιεί τις ανάγκες και των δυο σας στ’ αλήθεια. Από πότε και μετά η σπίθα που έγινε πυρκαγιά, μπαίνει σε θερμοκρασία συντήρησης; Σύμφωνα με το γερμανικό πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians το οποίο έχει την έδρα του στο Μόναχο, το ανεξέλεγκτο ερωτικό παραλήρημα αρχίζει να μπαίνει στον ίσιο δρομο πάνω στον χρόνο με αποκορύφωμα τον ενάμιση. Έναν χρόνο κρατάει η φιέστα κοινώς.

Η έρευνα ζήτησε την προσωπική άποψη 3.000 γυναικών και αντρών ηλικίας 25-41 ετών σε σταθερές σχέσεις ως προς το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν σε σεξουαλικό επίπεδο από τους συντρόφους τους. Ως παράγοντας καλής σχέσης και άρα ευτυχισμένης συνύπαρξης, το σεξ εμφανίζεται ψηλά από πολύ νωρίς- και καλά κάνει. Από το 12μηνο κι έπειτα, το φούντωμα κατευνάζεται και είτε παραμένει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, είτε η κατάσταση τείνει προς την ξηρασία. Πολύ ενδιαφέρον επίσης το στοιχείο πως για τις σχέσεις που μετρούν 15 χρόνια, τα ζευγάρια που ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει πάθος μεταξύ τους (το οποίο προφανώς το συντηρούν) φτάνει σε ποσοστό το 27%. Οι τσακωμοί, τα παιδιά, η χαλαρή συχνότητα στις ερωτικές επαφές και κάπως έτσι «αντίο ερωτική ζωή όπως σε ξέραμε». Θέλει δουλίτσα, όσο πιο νωρίς το κατανοεί ένα ζευγάρι, τόσο το καλύτερο για εκείνο.