Ποιες είναι οι ανησυχίες υγείας γύρω από το πρωκτικό σεξ

Aν το στοματικό σεξ έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να θεωρείται θέμα ταμπού δεν ισχύει το ίδιο με το πρωκτικό σεξ, παρόλο που στη συγκεκριμένη σεξουαλική δραστηριότητα επιδίδονται τα άτομα και των δύο φύλων με ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά.

Εκτιμάται ότι το 90% των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και το 5% έως 10% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών επιδίδονται σε παθητικό πρωκτικό σεξ.

Το πρωκτικό σεξ, που είναι η σεξουαλική δραστηριότητα που περιλαμβάνει την εισαγωγή του πέους στον πρωκτό, ενέχει κινδύνους για την υγεία, επειδή ο πρωκτός είναι γεμάτος νευρικές απολήξεις, γεγονός που τον καθιστά πολύ ευαίσθητο. Για τους παθητικούς εραστές του πρωκτικού σεξ ο πρωκτός μπορεί να είναι μια ερωτογενής ζώνη που ανταποκρίνεται στη σεξουαλική διέγερση. Για τον ενεργητικό εραστή, ο πρωκτός μπορεί να παρέχει ένα ευχάριστο σφίξιμο γύρω από το πέος.

Ενώ μερικοί άνθρωποι βρίσκουν το πρωκτικό σεξ απολαυστικό, η πρακτική αυτή έχει μεονεκτήματα και απαιτεί ειδικές προφυλάξεις ασφαλείας.

Είναι το πρωκτικό σεξ ασφαλές;

Η πρωκτική επαφή, ενέχει μια σειρά κινδύνους για την υγεία και είναι η πιο επικίνδυνη μορφή της σεξουαλικής δραστηριότητας για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

* Ο πρωκτός δεν έχει την φυσική λίπανση που έχει ο κόλπος. Η διείσδυση μπορεί να σχίσει τον ιστό μέσα από τον πρωκτό, επιτρέποντας στα βακτήρια και τους ιούς να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωκτική έκθεση στον ιό HIV δημιουργεί 30 φορές περισσότερο κίνδυνο για τον ενεργητικό σύντροφο. Η έκθεση των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη των πρωκτικών κονδυλωμάτων και καρκίνο του πρωκτού. Η χρησιμοποίηση λιπαντικών μπορεί να βοηθήσει κάποιους, αλλά δεν αποτρέπει πλήρως το σχίσιμο.

* Ο ιστός στο εσωτερικό του πρωκτού δεν είναι τόσο καλά προστατευμένος, όπως το δέρμα έξω από τον πρωκτό. Ο εξωτερικός μας ιστός έχει στρώματα νεκρών κυττάρων που χρησιμεύουν ως ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στη μόλυνση. Ο ιστός στο εσωτερικό του πρωκτού δεν έχει αυτή τη φυσική προστασία, γεγονός που τον αφήνει ευάλωτο σε σχίσιμο και στην εξάπλωση της λοίμωξης.

* Ο πρωκτός σχεδιάστηκε για να συγκρατεί τα κόπρανα. Περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι που μοιάζει με μυ, που ονομάζεται σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος σφίγγει μετά τις κενώσεις. Οταν ο μυς είναι σφιχτός, η πρωκτική διείσδυση μπορεί να είναι επίπονη και δύσκολη. Το επαναληπτικό πρωκτικό σεξ μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του σφιγκτήρα του πρωκτού, γεγονός που καθιστά δύσκολο να συγκρατήσετε τα κόπρανα μέχρι να πάτε στην τουαλέτα. Ωστόσο, οι ασκήσεις Kegel για την ενίσχυση του σφιγκτήρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτού του προβλήματος ή στη διόρθωσή του.

* Ο πρωκτός είναι γεμάτος από βακτήρια. Ακόμη και αν οι δύο σύντροφοι δεν έχουν σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή ασθένεια, τα βακτηρίδια που βρίσκονται φυσιολογικά στον πρωκτό μπορούν να μολύνουν τον ενεργητικό σύντροφο. Το κολπικό σεξ μετά το πρωκτικό σεξ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοιμώξεις του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος.

* Το πρωκτικό σεξ έχει επίσης και άλλους κινδύνους. Η στοματική επαφή με τον πρωκτό μπορεί να βάλει και τους δύο συντρόφους σε κίνδυνο για ηπατίτιδα, έρπη, HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων) και άλλες λοιμώξεις. Για τα ετερόφυλα ζευγάρια, μπορεί να προκύψει ακόμα και εγκυμοσύνη, εάν το σπέρμα εναποτίθεται κοντά στο άνοιγμα του κόλπου.

* Παρά το γεγονός ότι ένας σοβαρός τραυματισμός από το πρωκτικό σεξ δεν είναι συνηθισμένος, δεν αποκλείεται να συμβεί. Η αιμορραγία μετά από το πρωκτικό σεξ θα μπορούσε να οφείλεται σε μια αιμορροΐδα ή ένα σχίσιμο, ή κάτι πιο σοβαρό όπως μια διάτρηση (οπή) στο ορθό. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο πρόβλημα που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η θεραπεία περιλαμβάνει παραμονή στο νοσοκομείο, χειρουργική επέμβαση και αντιβιοτικά για την πρόληψη της λοίμωξης.

Πρόληψη των προβλημάτων του πρωκτικού σεξ

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν εντελώς οι κίνδυνοι από το πρωκτικό σεξ  είναι να απέχετε από το πρωκτικό σεξ. Εάν, ωστόσο, επιδίδεστε σε πρωκτικό σεξ, είναι πάντα σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα προφυλακτικό για την προστασία κατά της εξάπλωσης των μολύνσεων και των ασθενειών.

Περισσότερες συμβουλές για την αύξηση της ασφάλειας στο πρωκτικό σεξ:

* Αποφεύγετε να τοποθετείτε το πέος στο στόμα ή στον κόλπο αφότου έχει τοποθετηθεί στον πρωκτό μέχρι ο σύντροφός σας να βάλει ένα νέο προφυλακτικό.

* Χρησιμοποιήστε άφθονο λιπαντικό για να μειώσετε τον κίνδυνο σχισίματος. Με τα προφυλακτικά από λάτεξ, χρησιμοποιείτε πάντα ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό.

* Χαλαρώστε πριν από την εισαγωγή του πέους για να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου σχισίματος. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν από το πρωκτικό σεξ ή ξαπλώστε με το στομάχι σας, για να κάνετε την εισαγωγή ευκολότερη.

* Σταματήστε εάν το πρωκτικό σεξ είναι επώδυνο.

* Eάν παρουσιάσετε αιμορραγία μετά το πρωκτικό σεξ ή αν παρατηρήσετε πληγές ή εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό, δείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

medinova