ΒΕΤΤΑΣ: Τρικυμία εν κρανίω στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Σκοπίων.

Προχθές στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. στο πάνελ, Μάκης Βορίδης, έβγαλε, ύστερα από πίεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Φθιώτιδας, Δημήτρη Βέττα, την είδηση: Η θέση της Ν.Δ. για το σκοπιανό είναι ουσιαστικά η μη θέση.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. προσπαθούσε να απαγκιστρωθεί από την επιμονή του Φθιωτού βουλευτή,που τον (προ)καλούσε να πει ξεκάθαρα ποια είναι εν τέλει η θέση της Ν.Δ. πάνω στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, μια και εκείνα είναι οι επισπεύδοντες την διαδικασία. Ο Μάκης Βορίδης ευρισκόμενος τόσο σε δύσκολη θέση όσο και εν αμύνη ή εν αναμονή της επικύρωσης δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη της δραπέτευσης της Ν.Δ. από οποιαδήποτε συζήτηση(στη Βουλή) περί την ονοματολογία (ακολούθησε λίγες ώρες μετά), προσπαθούσε να συσκοτίσει τη συζήτηση και τα συμπεράσματά της «γατζωμένος» στο Βουκουρέστι, όπου στις 3 Απριλίου 2008 ο Κων/νος Καραμανλής (ο νεώτερος) στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ καθόρισε την ελληνική θέση: «Ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις» (ergaomnes). Ώσπου στο τέλος ο Μάκης Βορίδης έβγαλε την είδηση!

ΔΗΜ. ΒΕΤΤΑΣ: Και …αυγά βραστά να βάλεις στις μασχάλες των βουλευτών της Ν.Δ., άποψη (θέση) δεν πρόκειται να σου πουν. Ερωτώ τον κύριο Βορίδη: σταματάμε στο Βουκουρέστι. Μετράμε από το Βουκουρέστι μέχρι εδώ (σήμερα). Ποια είναι η θέση της Ν.Δ.;

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω. Στο Βουκουρέστι…

ΔΗΜ. ΒΕΤΤΑΣ: Αφήστε το Βουκουρέστι. Είπατε, ισχυριστήκατε πως αυτή η διαπραγμάτευση κατέρρευσε. Ποια είναι η θέση σας για το όνομα των Σκοπίων;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Όταν καταρρέει μια διαπραγμάτευση … [ο κ. Βορίδης εξακολουθεί να αναφέρεται στο Βουκουρέστι]

ΔΗΜ. ΒΕΤΤΑΣ: Σας είπα μετά από αυτό (το Βουκουρέστι). Η θέση του κόμματός σας (ποια είναι). Δεν είπα «εθνική θέση».

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ξεκινά προφανώς η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

ΔΗΜ. ΒΕΤΤΑΣ: Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Εδώ βγαίνει τώρα μια καινούρια είδηση, ότι η θέση της Ν.Δ. είναι «μηδενική βάση». Δεν ισχύει δηλ. τίποτα από όσα υπέγραψε ο κ. Καραμανλής. Μέχρι πρότινος η θέση της Ν.Δ. ήταν η σύνθετη ονομασία.

Να θυμίσουμε ότι η στάση και η θέση (εθνική γραμμή) του Κ. Καραμανλή έγινε πριν από λίγες μέρες αντικείμενο απαράδεκτης σπέκουλας, σε σημείο μάλιστα να προκαλέσει την αντίδραση του ιδίου με δήλωσή του:

«Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»,είπε, συμπληρώνοντας:

«Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν». «Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι, όταν δεν έχεις καταλήξει σε συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία».

Στο τέλος, ο Δημήτρης Βέττας έβαλε και «το κερασάκι στην τούρτα» τόσο για τη θέση της Ν.Δ. στο συλλαλητήριο τηςΘεσ/νίκηςόσο και για τον εξορκισμό της για εθνική θέση στο ζήτημα των Σκοπίων:

«Ακούστε μόνο την καθαρή θέση της Ν.Δ.:

α) Μητσοτάκης: Δεν συνηγορώ ή αφήνω ελεύθερα τα συλλαλητήρια,

β) Μητσοτάκης μετά από τρεις μέρες: Διαγράφει στέλεχος της Ν.Δ. που καλεί τον κόσμο να μην πάει στα συλλαλητήρια,

γ) Σπυράκη: Κύριοι, η εξωτερική πολιτική δεν χαράζεται με συλλαλητήρια.

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Τρικυμία εν κρανίω. Αν είναι ψηφαλάκια, κύριε Παπαδάκη, για ψηφαλάκια πήγαν εκεί. Αλλά νομίζω πάνω από τα ψηφαλάκια τα έρμα, είναι το εθνικό μας ζήτημα. Και αυτό που απαιτεί ο κόσμος από τη Ν.Δ.  δεν είναι η παρουσία του κάθε βουλευτή, αλλά η άποψη, η θέση, η διάφανη, η ξάστερη, η οποία θα δίνει λύση στο θέμα των Σκοπίων. Και να απαιτήσει ο κόσμος απ΄το συλλαλητήριο εθνική θέση. Αυτό να φωνάξει ο κόσμος στην Αθήνα, που δεν το φώναξε χθες. Κύριοι, εθνική θέση από όλο το πολιτικό σύστημα για την επίλυση. Σ’ αυτό μπροστά είναι ο εφιάλτης της Ν.Δ., γιατί προφανώς καταλάβαμε ότι χθες το πρωί ότι αν συναινέσει ο κύριος Μητσοτάκης σε εθνική λύση, τέσσερα κομμάτια θα γίνει η Ν.Δ.».

Συμπερασματικά, η στάση αυτή της Ν.Δ., έτσι όπως εκφράστηκε και δια του κ. Μ. Βορίδη, δείχνει ξεκάθαρα

α) τον καιροσκοπισμό της ηγεσίας της Ν.Δ., που τρομαγμένη από τη φωτιά που άναψε στα δεξιά της, πήρε υπό μάλης τον πυροσβεστήρα της ακραίας και διχαστικής λογικής για να  τη σβήσει,

β) την ανικανότητα της ηγεσίας της να ελέγξει το εσωτερικό της και τα έρμα της,

γ) την αγωνία και το άγχος της για το τι μέλλει γενέσθαι από τη στιγμή που τα σενάρια της καταστροφολογίας που έσπερνε με κάθε τρόπο μέσω φίλιων διαύλων κατέρρευσαν το ένα μετά το άλλο, καθιστώνταςτώρα ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα σωσίβια λέμβο μιας όχι και τόσο υποσχόμενης ηγεσίας και

δ) την αποκάλυψη προς ακραία κυρίως ακροατήρια, ότι δεν είναι δυνατόν κάτι άλλο ή κάποιος άλλος να αποτελέσειτον γνήσιο εκφραστή τους -κάτι σαν τη «σοβαρή Χ.Α.», που κάποιοι κάποτε εξέφρασαν-, θυμίζοντάς τους κάτι σαν από το εδάφιο της Γενέσεως, αλλά επί του πολιτικού: εκ των πλευρών ημών…

Η Ν.Δ. επέλεξε όχι τον  δρόμο της εθνικής ομοψυχίας και της εθνικής θέσης, δηλαδή τη χώρα, αλλά εκείνον τον δρόμο που, όποτε το ατομικό και το κομματικό συμφέρον προτάχθηκαν του εθνικά, του κοινωνικά και συλλογικά βέλτιστου, έφερε μόνο δεινά και συμφορές.