Πως έπειθε τους απελπισμένους και τους… ρούφαγε το αίμα!

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο είχε στηθεί η κομπίνα με τα 20 και πλέον απεγνωσμένα θύματα τα οποία απευθύνονταν στην αυτοαποκαλούμενη δικηγόρο και πράκτορα της ΕΥΠ (!) Χαρίκλεια Ιατροπούλου περιέχονται στην πολυσέλιδη δικογραφία που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ». Μια 46χρονη γυναίκα με καταγωγή από την Κομοτηνή και έδρα το Πεδίον του Άρεως, η κυρία Ιατροπούλου, η οποία συστηνόταν στα θύματά της ως Χαρά Αντωνοπούλου, έκανε τα πάντα και συνέφερε: διέγραφε χρέη, προσέφερε «δικηγορικές υπηρεσίες», συνομιλούσε με ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους κ.ο.κ. Μόνο νεκρούς δεν ανέσταινε! Έχοντας συμπαραστάτες τον επίσης κατηγορούμενο σύζυγό της Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο, γνωστούς δικηγόρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και γνωστά μέντιουμ, και εκμεταλλευόμενη τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία, κατόρθωσε να αποσπάσει μετρητά, σπίτια, ακόμη και χρυσά ρολόγια. Και όλα αυτά από το 2013, οπότε η Αστυνομία εκτιμά ότι ξεκίνησε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Το γνωστό μέντιουμ και οι δικηγόροι

Η «ΜΠΑΜ» επιλέγει να δημοσιοποιήσει όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων στη δικογραφία. Το κάνουμε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Χαρά Αντωνοπούλου δεν ενεργούσε μόνη της. Είχε την αρωγή πασίγνωστων μελλοντολόγων και πολύ γνωστών δικηγόρων. Στους τελευταίους μάλιστα αποδίδει τις όποιες ευθύνες, επισημαίνοντας στην απολογία της ότι όλα τα χρήματα που ενθυλάκωνε από τα θύματά της κατέληγαν σε εκείνους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Ένα ζευγάρι προσήλθε στην Ασφάλεια και κατήγγειλε ότι η γυναίκα-αράχνη είχε καταφέρει να τους αποσπάσει 63.000 ευρώ. Πώς τη γνώρισαν; Από τη γνωστή μελλοντολόγο Δέσποινα (Πέγκυ) Δαμουράκη, την οποία επισκέπτονταν για να τους λύσει διάφορα προβλήματα.

Η μελλοντολόγος, Πέγκυ Δαμουράκη

Όταν κατάλαβαν ότι το μέντιουμ αδυνατούσε να τους… βοηθήσει, απομακρύνθηκαν. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι η Δαμουράκη έριξε τότε στο τραπέζι το όνομα της Αντωνοπούλου, την οποία μάλιστα παρουσίασε ως πεπειραμένη δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν. Από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 η εγκέφαλος της οργάνωσης κατάφερε να τους ξαφρίσει: 63.170 ευρώ ήταν το ποσό που απέσπασε για τις δήθεν δικηγορικές υπηρεσίες που τους παρείχε.

Η εκ των… συνεργαζόμενων δικηγόρων, Μαρία Κρέκη

Η κατηγορούμενη όμως δεν ενεργούσε μόνη της, αφού από πίσω της βρισκόταν ένα δίκτυο γνωστών δικηγόρων. Τρεις δικηγόροι Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι Γιώργος Ιγνατιάδης, Γιάννης Κεραμετσίδης, Γιώργος Διόνας και ο δικηγόρος Αθηνών Αθανάσιος-Γιώργος Δανελιάν. Ο ακριβής τους ρόλος διερευνάται περαιτέρω από τις Αρχές, ωστόσο στη δικογραφία αναφέρεται ότι και εκείνοι είχαν εισπράξει ποσά από τους «πελάτες» της 46χρονης.

Η Λαμπρινή Τσιρογιάννη, επίσης κατηγορούμενη για απάτη κατ’ επάγγελμα

Ο δικηγόρος Γιάννης Κεραμετσίδης παρευρέθηκε μαζί με την απατεώνισσα σε δύο ραντεβού με θύματα, ανέλαβε τον χειρισμό πέντε υποθέσεων και εισέπραξε 12.650 ευρώ από τέσσερα θύματα. Ο Γιώργος Ιγνατιάδης ανέλαβε τον χειρισμό των υποθέσεων δύο «θυμάτων» και εισέπραξε 1.000 ευρώ, όπως και ο Γιώργος Διόνας, ενώ ο δικηγόρος από την Αθήνα εκπροσώπησε δύο θύματα λαμβάνοντας ως αμοιβή το ποσό των 2.150 ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο μοναχοί οι οποίοι εξετάστηκαν ως μάρτυρες και φέρονται να γνώριζαν επίσης θύματα στη γυναίκα-αράχνη, ενώ ένας ακόμη δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, ο Γρηγόρης Ματράκας, φαίνεται να σταμάτησε τη συνεργασία με τη σπείρα όταν τα παράπονα των θυμάτων προς το πρόσωπό του άρχισαν να πληθαίνουν.

Καταθέτοντας στην Αστυνομία, η Δέσποινα Δαμουράκη ανέφερε ότι δεν γνώριζε για το ποιόν της 46χρονης: «Μου είχε πει ότι είναι επιχειρηματίας μεγαλοκτηματίας με πολλά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια εκ των οποίων εκμισθώνει. Καταλαβαίνω ότι έχει πολλές γνώσεις γενικά από τον τρόπο που μιλάει, αλλά δεν έχω καταλάβει να εργάζεται… Επίσης, μου είχε πει ότι έχει πάρα πολλές διασυνδέσεις με δικαστικούς υπαλλήλους, με πολλούς δικηγόρους, όπως τους Κεραμετσίδη και Ιγνατιάδη, τους οποίους αποκαλούσε συνεργάτες της…». Το γνωστό μέντιουμ ανέφερε ότι δεν της σύστηνε πελάτες πλην μιας δερματολόγου.

Απολογούμενη η 46χρονη, η οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη το βράδυ της Παρασκευής, σε αντίθεση με τους πέντε συγκατηγορουμένους της, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αρνήθηκε οποιαδήποτε απάτη. Ανέφερε ότι ήταν απλή διαμεσολαβήτρια και ότι όλα τα χρήματα που απέσπασε από τα θύματά της τα απέδωσε στους δικηγόρους Ιγνατιάδη, Κεραμετσίδη, Διόνα, Κρέκη, Ματράκα, Τόσσιου και Μπελτσογιάννη.

Η «μαύρη χήρα» με το όνομα… Μαυροπούλου!

Ποια είναι, όμως, η 46χρονη που κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης; Πρόκειται για τη Χαρίκλεια Ιατροπούλου, που άλλοτε συστηνόταν ως Αντωνοπούλου, άλλοτε ως Μαυροπούλου. Μπλεγμένος είναι, φυσικά, και ο σύζυγός της, ο 44χρονος Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, στρατιωτικός στο επάγγελμα. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο 50χρονος Αβραάμ Καραγιαννίδης, η 50χρονη Λαμπρινή Τσιρογιάννη, η 38χρονη Μαρία Τασιούλη και ο 82χρονος Νικόλαος Κατσίμπρας. Οι δύο τελευταίοι δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Μαρτυρία θύματος: «Μου συστήθηκε ως δικηγόρος»

Η εφημερίδα «ΜΠΑΜ» ήρθε σε επαφή με ένα από τα θύματα, η οποία επέλεξε να κρατήσει την ανωνυμία της και μας είπε: «Βρισκόμουν σε μια κοινωνική εκδήλωση όταν με πλησίασε και μου συστήθηκε ως κ. Μαυροπούλου, δικηγόρος στο επάγγελμα. Λίγο αργότερα άρχισε να μιλάει για υποθέσεις χρεών προς το Δημόσιο και προς τράπεζες και να λέει διάφορα για κάποιες ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται. Πήρα το θάρρος να της εξηγήσω την περίπτωσή μου. Έδειξε να ενδιαφέρεται πολύ για την ιστορία μου. Στο τέλος, μου είπε πως δεν καταλαβαίνει γιατί δεν έχω προβεί σε ενέργειες για να ρυθμίσω τα χρέη, άρχισε να μου λέει κάτι για συμψηφισμούς και άλλα. Μετά από λίγο και καθώς της εξηγούσα την περίπτωση, μου είπε πως καλό θα ήταν να έχει κάποια στοιχεία να τα μελετήσει, διότι δεν μπορεί να μιλάει στον αέρα και μου είπε πως θα το κάνει αφιλοκερδώς.

Μετά από λίγες μέρες κλείσαμε ένα ραντεβού. Ήρθε με τον σύζυγό της και την οδηγό της, όπως τουλάχιστον μου είπε. Ήταν πολύ βιαστική, πήρε τα χαρτιά που είχα μαζέψει. Εγώ ρώτησα αν θα μου κοστίσει όλο αυτό και μου επανέλαβε πως το κάνει αφιλοκερδώς. Στη συνέχεια την έχασα για κάποιες μέρες, νόμιζα πως δεν θα επανέλθει, ότι με έχει ξεχάσει, αλλά προφανώς οργάνωνε το σχέδιο. Μετά από λίγο καιρό επανήλθε και μου είπε τι μπορούμε να κάνουμε με την υπόθεσή μου και μου εξήγησε πως με ένα συγκεκριμένο ποσό θα ξεμπερδέψω μια και καλή, διότι ξέρει συγκεκριμένα άτομα σε τράπεζες και στο Δημόσιο που θα κάνουν αυτό που πρέπει για να επιτευχθεί η ρύθμιση. Η αλήθεια είναι πως εγώ και ο σύζυγός μου την πιστέψαμε. Την πατήσαμε. Δώσαμε το ποσό, δήθεν δώρο στους ανθρώπους της, και φυσικά δεν την ξαναείδαμε ποτέ. Ψάχναμε να τη βρούμε και τίποτα. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στο τηλέφωνο, μας ζήτησε συγγνώμη και πως πηγαινοέρχεται στο εξωτερικό για κάποιες εξετάσεις, διότι έχει θέμα με την παχυσαρκία της. Εμείς δεν το αφήσαμε έτσι, καταγγείλαμε την υπόθεση και μάθαμε από τις Αρχές πως υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες και πως ήδη γίνεται έρευνα. Μετά από μήνες μάθαμε για τις συλλήψεις και τώρα περιμένουμε».