Πάρτι στις αγορές με πρωταγωνιστές τράπεζες και ομόλογα

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα και μετοχές, επενδύοντας όχι πλέον στην νίκη της ΝΔ, αυτό εν πολλοίς το έχουν προεξοφλήσει, αλλά στην αυτοδυναμία. Εκτιμούν ότι θα επέλθει αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, με νέο μείγμα πολιτικής που απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα προσελκύσει επενδύσεις.

Έτσι από τις 732 μονάδες που ήταν την Παρασκευή πριν τις ευρωεκλογές εκτοξεύθηκε στο χθεσινό κλείσιμο στις 842 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 15,13%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση και από 51,399 δισ. διαμορφώθηκε χθες στα 56,96 δισ.

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος που καταγράφει άνοδο της τάξεως του 31,02%. Η μετοχή βέβαια που ξεχώρισε όλων ήταν αυτή της Τράπεζας Πειραιώς που είχε κέρδη της τάξεως του 67,34%, για να ακολουθήσουν η μετοχή της Alpha Bank με άνοδο 37,72%, της Εθνικής με 21,41% και της Eurobank με κέρδη 20,95%.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην μετοχή της ΔΕΗ που είχε ταλαιπωρηθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από τις ευρωεκλογές μέχρι και χθες σημειώνει άνοδο 47,91%.

Αγορά ομολόγων

Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Έτσι το 10ετές υποχώρησε κάτω από το 3% και πλέον διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2,846%, ενώ για τα 5ετή η απόδοση έχει βουτήξει κάτω από το 2% και κινείται στα επίπεδα των 1,720%.

newsit