Novartis: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό! Έρχεται το τέλος της Νέας Δημοκρατίας;

Το σκάνδαλο Novartis επανήλθε στο προσκήνιο του πολιτικού σκηνικού και μάλιστα με τρόπο «εκκωφαντικό»! Δεν αποτελεί, άλλωστε, καθημερινότητα το να αναφέρονται σε μια δικογραφία για μια τόσο σοβαρή υπόθεση τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία, αλλά και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι (σ.σ. τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών) έχουν ήδη αντιδράσει και είναι δεδομένο πως η πολιτική ζωή του τόπου θα γίνει… ροντέο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Την δικογραφία παρέδωσαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, 05.02.2018, στον Άρειο Πάγο, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και τότε ξεκίνησε ο… πόλεμος!

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως και μόνο το γεγονός ότι τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών αναφέρονται στην δικογραφία, συνιστά μείζον πολιτικό θέμα. Ωστόσο, επειδή η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχουν δοθεί ακόμη οι απαραίτητες διευκρινίσεις και τα απαραίτητα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, τα οποία να αποδεικνύουν την εμπλοκή των προσώπων των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο Σταύρος Κοντονής μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να δίνει εντολή να διαβιβαστεί άμεσα (σ.σ. την Τρίτη, 06.02.2018 κιόλας) η δικογραφία στη Βουλή.

Τα όσα δήλωσε, ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης (σ.σ. και ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) εξερχόμενοι της πρωθυπουργικής κατοικίας, ήταν η αφορμή για την οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία…

Διαβάστε στην συνέχεια του κειμένου αναλυτικά όλο το χρονικό της υπόθεσης και τις τοποθετήσεις όλων όσοι έχουν πάρει θέση μέχρι στιγμής

Οργή και υπονοούμενα από τη Νέα Δημοκρατία

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα…

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Οργισμένος ο Σαμαράς

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Αντώνης Σαμαράς αντιδρά έντονα και συγκεκριμένα αναφέρει: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη». Σαμαράς Novartis

Υπόθεση Novartis – Τα ονόματα που είδαν το «φως» της δημοσιότητας

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί φέρονται να εμπλέκονται στην δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis που ερευνάται από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς. Οι οποίοι παρέδωσαν αργά το μεσημέρι στον ‘Αρειο Πάγο σήμερα, το μέρος της δικογραφίας που πλέον θα διαβιβαστεί στην Βουλή, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή. Πρόκειται για υπουργούς που υπηρέτησαν στα Υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την επίμαχη περίοδο, και από τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν συλλέξει οι Εισαγγελείς προκύπτει η εμπλοκή τους στην διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι πρώην πρωθυπουργοί που φέρονται να εμπλέκονται, είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Πάνος Πικραμένος. Σύμφωνα πάντα με τς ίδιες πληροφορίες οι υπουργοί που φέρονται να εμπλέκονται είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή και σε ό, τι αφορά συγκεκριμένα τον κ. Πικραμένο, από την Εισαγγελία Διαφθοράς, έγινε γνωστό, ότι το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλά στη λογική της «αμελητί» διαβίβασης.

Υπόθεση Novartis – Οι εξελίξεις που ταράζουν τα νερά

Παράλληλα οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απήγγειλαν κατηγορία για δωροδοκία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για τον οποίο αμέσως εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα Εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.

Η εμπλοκή του FBI

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας – Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

newsit

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ