Mojito

Ετοιμάζουμε το δημοφιλές κοκτέιλ και το απολαμβάνουμε συζητώντας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Υλικά
  • 1/2 λάιμ, κομμένο στα τρία
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, λευκή ή μαύρη
  • 4-5 μεγάλα φύλλα δυόσμου ή μέντας
  • 50 ml ρούμι, λευκό ή μαύρο
  • σόδα

γαρνιτούρα

  • φέτα λάιμ
  • μια φουντίτσα δυόσμου
Μερίδες 1
Προετοιμασία 10΄

Διαδικασία Σε ένα ψηλό ποτήρι με φαρδύ στόμιο (βλέπε φωτ.) βάζουμε το λάιμ και τη ζάχαρη. Τα πιέζουμε με ένα γουδοχέρι ή με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα φύλλα του δυόσμου ή της μέντας και πιέζουμε ελαφρώς 2-3 φορές. Προσθέτουμε τριμμένο πάγο μέχρι την μέση του ποτηριού και στη συνέχεια το ρούμι. Ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα ή ένα καλαμάκι και απογεμίζουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ και μια μικρή φουντίτσα δυόσμου.

 

Παραλλαγή Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή για να φτιάξουμε mojito αλλά είναι λιγάκι πιο χρονοβόρα. Σε ένα ψηλό και φαρδύ ποτήρι βάζουμε 4-5 μεγάλα φύλλα δυόσμου ή μέντας και τα πιέζουμε ελαφρώς 2-3 φορές με ένα γουδοχέρι ή με ένα κουτάλι, ώστε να απελευθερώσουν τα αρώματα τους. Προσθέτουμε 20 ml φρέσκο χυμό λάιμ, 20 ml σιρόπι ζάχαρης*, τριμμένο πάγο μέχρι την μέση του ποτηριού και 50 ml ρούμι. Ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα ή ένα καλαμάκι, ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά με τα φύλλα του δυόσμου ή της μέντας. Απογεμίζουμε με τριμμένο πάγο και συμπληρώνουμε με σόδα.

 

Συμβουλές

  • Αν δεν έχουμε δοσομετρητή ή μεζούρα, υπολογίζουμε ότι 1 κουτ. σούπας είναι περίπου 15 ml.
  • Το *σιρόπι το φτιάχνουμε χτυπώντας στο μούλτι 1/2 φλιτζάνι νερό με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Από την ποσότητα αυτή παίρνουμε όσο λέει η συνταγή και το υπόλοιπο το διατηρούμε για μελλοντική χρήση. Μπορούμε φυσικά να φτιάξουμε και μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα, φροντίζοντας η αναλογία νερού και ζάχαρης να είναι 1:1.

gastronomos