Bloomberg: Μάχη της Μέι κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο -Ο Τσίπρας ο πιο αμήχανος

Η Τερέζα Μέι έδωσε «μάχη» για να κερδίσει συμμάχους στην ΕΕ, στην απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ επί βρετανικού εδάφους. Μία προσπάθεια στην οποία βρήκε την αντίσταση και του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου καταγράφει τις προσπάθειες της Βρετανίδας πρωθυπουργού προκειμένου να πάρει με το μέρος της τους Ευρωπαίους ηγέτες και ενάντια στη Μόσχα, για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του πρώην διπλού πράκτορα. Μία προσπάθεια της Μέι που εκτιμάται ως ένα σημαντικό τεστ για την ικανότητα της Μ. Βρετανίας να έχει διεθνή υποστήριξη, μετά το Brexit.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντιδρούσαν και σημειώνει τη συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και τα επιχειρήματα που προέβαλε ο κ. Τσίπρας στο δείπνο των ηγετών.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, Βρετανοί αξιωματούχοι έκαναν… υπερωρίες για να εξηγήσουν τη φύση της ρωσικής επίθεσης στα μέλη της ΕΕ. Ανάμεσα στους σκεπτικιστές ήταν η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία, αναφέρει το Bloomberg. Εκεί ανέλαβε δράση ο Μαρκ Σέντγουιλ, σύμβουλος της Μέι, ο οποίος ταξίδεψε με την ομάδα του στις Βρυξέλλες, για να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες. Είπε σε κάθε ένα από τα μέλη της ΕΕ ακριβώς πώς χρησιμοποιήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok στην επίθεση.

Στόχος των Βρετανών ήταν να πειστούν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν μία σκληρή δήλωση που θα καταδίκαζε τη Ρωσία για την επίθεση, αλλά και να κατανοήσουν οι χώρες την ανάγκη να διαλυθούν τα κατασκοπευτικά δίκτυα του Πούτιν, πιθανώς απελαύνοντας πράκτορες που εμφανίζονται ως νόμιμοι διπλωμάτες, όπως έκανε η Τερέζα Μέι, διώχνοντας 23 άτομα από το Λονδίνο.

Ομως, παρά τις προσπάθειες του Σέντγουιλ, την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου, το προσχέδιο με τα συμπεράσματα που θα υπέγραφαν οι ηγέτες ήταν «αδύναμο» και αντί να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ανέφερε ότι «λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά» υπόψη η εκτίμηση της Βρετανίας ότι ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση.

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση η Τερέζα Μέι. Την Πέμπτη συνάντησε μεταξύ άλλων τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, που προσέφεραν τη στήριξή τους στη Βρετανίδα. Ακολούθησε συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, τους οποίους ενημέρωσε για τη βρετανική έρευνα για τον νευροτοξικό παράγοντα. Οι τρεις τους συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες.

Οι αντιδράσεις Τσίπρα στο δείπνο

Στο γεύμα των ηγετών που ακολούθησε, στις 8:30 μ.μ., η Μέι τόνισε ότι η επίθεση στο Σόλσμπερι δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα σε βάρος του Σκριπάλ και της κόρης του ή των κατοίκων της πόλης, αλλά μία επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες. Παρότι είχε στήριξη, υπήρχαν και εκείνοι που αντιστέκονταν, συνεχίζει το Bloomberg.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ο πιο αμήχανος. Μίλησε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο για μισή ώρα την Πέμπτη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ενας αξιωματούχος είπε ότι υπήρχε καλή χημεία ανάμεσα στους δύο ηγέτες και αποκάλυψε ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα να τον επισκεφθεί στο Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Ελληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε το αν η σύνοδος των ηγετών ήταν η κατάλληλη συνάντηση για μία αστυνομική έρευνα αυτού του είδους. Ηταν αντίθετος με το να γίνει πιο σκληρή η γλώσσα στα συμπεράσματα της συνόδου και προειδοποίησε ότι η δήλωση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να είναι αναπόφευκτες οι κυρώσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αμφιβολίες είχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με κάποιους διπλωμάτες που επικαλείται το Bloomberg, μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ήταν κατά της ανάκλησης πρέσβεων από τη Μόσχα, με το επιχείρημα ότι η Μέι είχε αφήσει εκεί τη βρετανική αντιπροσωπεία. Μετά τη Σύνοδο, ο Τζεντιλόνι είπε σε δημοσιογράφους ότι υιοθέτησε την απόφαση της ΕΕ, αλλά προειδοποίησε κατά μίας κλιμάκωσης ή του τερματισμού του διαλόγου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση στο δείπνο ήταν έντονη και κράτησε πάνω από δύο ώρες, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Σε όσους ήταν παρόντες φαινόταν ότι η Μέι είχε συμφωνήσει με τον Μακρόν και την Μέρκελ από πριν για την τακτική. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε δύο παρεμβάσεις και υποστήριξε σθεναρά ότι η Ενωση δεν πρέπει να αποφύγει να ρίξει την ευθύνη εκεί που έδειχναν οι αποδείξεις, την πόρτα του Κρεμλίνου.

Τελικά, στις 10:41 μ.μ. ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι υπήρχε συμφωνία. Στο tweet του, ενώ βρισκόταν ακόμη στο τραπέζι του δείπνου, έγραψε τις λέξεις κλειδιά. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Σόλσμπερι και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη αληθοφανής εξήγηση», ανέφερε.