Aυνανισμός: Τα είδη του και το κηνύγι της σεξουαλικής απόλαυσης

Από την «εκφυλιστική νόσο» στο κυνήγι της απόλαυσης

Ο αυνανισμός είναι μια γνωριμία με το ίδιο μας το κορμί και μια προετοιμασία για τη μετέπειτα σεξουαλική μας ζωή. Αρκεί να μη μείνουμε για πάντα στην προετοιμασία. Είναι επίσης καλά γνωστό ότι πρακτικά το σύνολο των αγοριών αυνανίζεται και το 70% περίπου των κοριτσιών. 

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου


Εκείνο που αλλάζει με τα χρόνια είναι η μέση ηλικία έναρξης του αυνανισμού. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου παρατηρείται γενικά μείωση της μέσης ηλικίας έναρξης του αυνανισμού στους έφηβους άντρες. Από μέση ηλικία έναρξης 15,3 ετών πριν από 50 χρόνια και 13,2 ετών πριν 30 χρόνια, σε χαμηλότερη των 11 ετών σήμερα. Κύρια αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η πληθώρα ερωτικών μηνυμάτων που δέχονται οι νέοι από το ίντερνετ και τα ΜΜΕ γενικότερα. Ανάλογα αυξάνει και το ποσοστό των κοριτσιών που αυνανίζονται. Να σημειώσουμε πάντως ότι ένα ποσοστό γυναικών δοκιμάζει τον αυνανισμό μετά την πρώτη του σεξουαλική επαφή.

Η «αθώωση» του αυνανισμού στις μέρες μας από την κοινωνία και την επιστήμη καλό είναι να συνοδεύεται από κάποια σχετικά σχόλια και διευκρινίσεις.

Ένα πρώτο σχόλιο αφορά στους ενήλικους άντρες που αυνανίζονται. Έχει ουσιαστική σημασία το κίνητρο για αυνανισμό.. Σε περιόδους έλλειψης ερωτικής συντρόφου είναι λογικό και αναμενόμενο για έναν άντρα να αυνανίζεται, δίνοντας διέξοδο στην ερωτική του επιθυμία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ερωτικό μήνυμα στον εγκέφαλο, άρα και αντανακλαστική στύση. Το μήνυμα αυτό είναι συνήθως φαντασιωσικό και ευοδώνει τη διαδικασία μέχρι τον οργασμό. Αν όμως ο αυνανισμός γίνεται χωρίς ερωτική επιθυμία με μόνο στόχο να τσεκάρουμε τη στύση μας, τότε δεν υπάρχει ερωτικό μήνυμα στον εγκέφαλο, άρα δυσκολεύεται η επίτευξη στύσης ή είναι και εντελώς αδύνατη. Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουμε να βρεθούμε με μία στυτική δυσλειτουργία, που δημιουργήσαμε μόνοι μας!


Σε παρόμοιο αποτέλεσμα θα οδηγήσουν και οι συχνοί αυνανισμοί, που στην πραγματικότητα λειτουργούν απλά αγχολυτικά, σαν στόχος διαχείρησης του άγχους. Πολλοί αγχώδεις άντρες πιστεύουν ότι απαλλάσσονται από κάθε λογής άγχος μέσω του αυνανισμού. Η αγχόλυση όμως αυτή είναι μικρής διάρκειας, με αποτέλεσμα τους πολύ συχνούς αυνανισμούς. Επειδή η διαδικασία γίνεται χωρίς ερωτικό μήνυμα στον εγκέφαλο, συχνά οδηγεί σε πρόβλημα στύσης.


Για τα νεαρά αγόρια ο αυνανισμός είναι η συνηθισμένη προπόνηση για τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή. Η διαδικασία αυτή κάποτε πρέπει να τελειώνει, με την έννοια της αρχής της πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο νεαρός άντρας έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αναζήτησης σεξουαλικής ταυτότητας και νιώθει ικανός να διεκδικήσει μία ερωτική σύντροφο. Αν αυτές οι διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν είναι δυνατό να παραμείνει ο άντρας για αρκετά χρόνια στη διαδικασία του αυνανισμού. Αν δοκιμάσει με μεγαλύτερη ηλικία να κάνει σεξ θα έχει να αντιμετωπίσει πέρα από ζητήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και θέματα απειρίας και αδεξιότητας, που θα οδηγήσουν σε νέα ματαίωση. Με άλλα λόγια οι καλές επιδόσεις στον αυνανισμό δεν οδηγούν υποχρεωτικά και σε καλό σεξ!


Οι αμοιβαίοι αυνανισμοί στο ζευγάρι αποτελούν υγιές κομμάτι των προκαταρκτικών στο σεξ. Στην πραγματικότητα μάλιστα δεν πρόκειται για αυνανισμό, αφού συμμετέχει και ο ερωτικός σύντροφος. Το ζητούμενο είναι αν οδηγούν σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Αν όχι, τότε η έννοια του φυσιολογικού παρερμηνεύεται ή κακοποιείται κατά βούληση. 


Πριν λίγες μέρες πήρα ένα μήνυμα από νεαρό τεχνοκράτη, ηλικίας 32 ετών. Ζητούσε οδηγίες για να αυξήσει την ηδονή κατά τον αυνανισμό, χωρίς ενδιαφέρον για ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Στην πραγματικότητα δεν τον ενδιέφερε η ερωτική σχέση, αλλά μόνο ο αυνανισμός μέσω ίντερνετ. Πολλά παρόμοια περιστατικά εμπίπτουν στο πλαίσιο της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς και τα άτομα αυτά θα έχουν μεγάλη δυσκολία λειτουργίας σε μία ερωτική σχέση, αν το επιθυμήσουν στο μέλλον. Βέβαια στα χρόνια της ατομικιστικής ηθικής, που οι άνθρωποι συνδιάζουν μοναχικότητα, ατομισμό σ’ ένα πλαίσιο άκρατου εγωισμού, ίσως ο αυνανισμός να αποτελεί την εύκολη επιλογή. Όμως κάθε επιλογή που δεν εμπεριέχει τη δυνατότητα ή την έννοια της αναπαραγωγής φαίνεται ότι κάποια στιγμή δυσκολεύει τους ανθρώπους.

boro