Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τον αυνανισμό

Οι ειδικοί συστήνουν τον αυνανισμό γιατί ανακουφίζει από το στρες και κάνει, ίσως, καλύτερο τον ύπνο.

Αλλά είναι και πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε, όπως:

1. Ανώμαλος αυνανισμός

Πολλοί άνδρες αναρωτιούνται αν υπάρχει σωστός και υγιής αυνανισμός σε σχέση με το αντίθετό του, τον μη υγιή ή ανώμαλο αυνανισμό, γιατί στον αστικό μύθο έχει επί πολλά χρόνια επικρατήσει η ιδέα πως με τον αυνανισμό, που στη λαϊκή διάλεκτο λέγεται με τη κακή λεξούλα που αρχίζει από μ…, υπάρχει πιθανότητα να πάθει κανείς όλες τις συνέπειες μαλάκυνσης του εγκεφαλικού ιστού (άδειασμα της σπονδυλικής στήλης).

Η συχνότητα και οι τρόποι αυνανισμού επίσης απασχολούν μέγα αριθμό ανδρών, γιατί θεωρούν πως υπάρχουν όρια στον αριθμό αλλά και στο τρόπο που κανείς αυνανίζεται. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανένας κανόνας, αφού το ανθρώπινο είδος ποικίλει σε συμπεριφορές και γούστα όσο και αριθμός των ανθρώπων στη γη, είτε κανείς χρησιμοποιεί τα χέρια ή αλλά αντικείμενα ή παιχνίδια, είτε φορώντας ειδικά ρούχα, είτε κοιτάζοντας το καθρέφτη του, είτε αλλάζοντας θέσεις και ρόλους. Πρακτικά δεν έχει τέλος η ποικιλία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη πρόκληση ηδονής.

2. Είναι πολύ ασφαλής, αλλά όχι τελείως

Σίγουρα με τον αυνανισμό δεν κολλάς αρρώστιες, όπως με το σεξ με κάποιον σύντροφο, αλλά, επειδή οι νόμοι της βιολογίας και της φυσικής δεν σταματούν, στη διάρκειά του κάποιοι τραυματισμοί μπορούν συμβούν. Για παράδειγμα, ο πολύ έντονος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα αλλά και η στάση με τη κοιλιά κάτω σε τριβή με το μαξιλάρι ή το χαλί μπορεί να προκαλέσουν τραύμα στη ουρήθρα, προκαλώντας στενώματα και δυσκολίες κατά την ούρηση. Επίσης, η χρήση αλοιφών που είναι ερεθιστικές μπορούν προκαλέσουν ακόμα και εγκαύματα.

Ακόμα πιο σπάνιο, αλλά δυνατό, είναι το κάταγμα του πέους σε απότομους χειρισμούς και βίαιες κινήσεις.

3. Το μοναχικό σεξ

Μπορεί να σας κάνει πιο αποδοτικό, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει πρόβλημα. Η μοναχική εμπειρία δίνει μια εμπειρία και γνώση των σημείων που είναι πιο ερεθιστικά και απολαυστικά, για να περιγράψει στον σύντροφο τρόπους που θα ανεβάσουν την ηδονή της ερωτικής «συνομιλίας», όπως επίσης και κατανόηση της στιγμής χωρίς επιστροφή, ώστε να ελέγξει ο άνδρας κυρίως την πρόωρη εκσπερμάτιση του.

Προσοχή, όμως, στις υπερβολές γιατί ορισμένοι άνδρες παθαίνουν εμμονή με τον αυνανισμό και σταματούν το σεξ με την σύντροφό τους, κάνοντας δύσκολη τη ζωή του ζευγαριού.

4. Ορισμένες μορφές αυνανισμού οδηγούν σε σεξουαλική διαταραχή

Επειδή στο μοναχικό σεξ ο ερεθισμός μπορεί να είναι γρήγορος και αρκετά ελεγχόμενος, ενώ αυτό δεν συμβαίνει πάντα με τον ερωτικό σύντροφο, ορισμένοι άνδρες καταλήγουν σε αναστολή της εκσπερμάτισης, επειδή νιώθουν ότι κουράζονται στη διάρκεια του σεξ, και παραιτούνται για να αυνανιστούν, επειδή το θεωρούν ως εύκολη λύση.

Αν ο άνδρας καταλήξει σε αυτό το είδος του προβλήματος, πρέπει να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που στον αυνανισμό διευκολύνει τη φαντασίωσή του και να το συζητήσει με τη σύντροφό του, γιατί πολλοί άνδρες ντρέπονται να ζητήσουν ορισμένα παιχνίδια που ανεβάζουν την ηδονή τους, επειδή απλώς φοβούνται ότι θα παρεξηγηθούν, ενώ όταν είναι μόνοι τους τα φαντασιώνονται χωρίς δυσκολία.

5. Αυνανισμός και καρκίνος του προστάτη

Οι θεωρίες εδώ είναι αντιφατικές, αφού υπάρχουν μελέτες που λένε πως ο συχνός αυνανισμός μειώνει τον κίνδυνο από καρκίνο του προστάτη, και άλλες που λένε πως τον αυξάνει.

Σε μια πιο ισορροπημένη ερμηνεία των απόψεων αυτών, χωρίς να θεωρείται απόλυτα τεκμηριωμένη, είναι πως στη μεγάλη ηλικία των 50+ η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει το καρκίνο, αφού τοξικά μεταβολικά προϊόντα του οργανισμού φεύγουν από τον προστάτη, άρα δεν κινδυνεύει ο άνδρας από το καρκίνο…

Στις πιο νέες όμως ηλικίες, εάν όντως υπάρχει συσχέτιση συχνού αυνανισμού και καρκίνου που τυχόν θα εμφανίσει αυτή η ομάδα σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να ερμηνευτεί με την αυξημένη παρουσία ανδρικών ορμονών που οδηγούν στον αυνανισμό, αλλά και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προσταγή, αφού είναι γνωστό πως, έως έναν βαθμό, ο καρκίνος αυτός είναι ορμονοεξαρτώμενος.

zougla