Γνωρίζετε τα πάντα για το στοματικό σεξ;

Το στοματικό σεξ είναι απολαυστικό και υγιές κομμάτι μίας ενήλικης σχέσης, γνωρίζουμε όμως τα πάντα γι΄αυτό; Πόσο ασφαλές είναι; Σχετίζεται με τον καρκίνο; Απελευθερώνει πράγματι το ζευγάρι ή προκαλεί αμηχανία; Αμερικανικές έρευνες έρχονται να μας διαφωτίσουν.

 

-Το στοματικό σεξ προκαλεί καρκίνο;

 

Η αλήθεια είναι πως μπορεί κανείς να προσβληθεί με καρκίνο του λάρυγγα εξαιτίας του στοματικού σεξ. Όμως, δεν είναι το στοματικό σεξ αυτό καθεαυτό που ευθύνεται γι’ αυτό, αλλά ο ιός HPV που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως κάποιοι καρκίνοι του οροφάρυγγα και των φωνητικών χορδών προκαλούνται πιθανώς από ένα συγκεκριμένο τύπο του ιού HPV. Το HPV είναι κοινό, αλλά δεν συνδέεται πάντοτε με τον καρκίνο.

 

Τα στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνο του οροφάρυγγα με τον ιό HPV ανέκυψαν σύμφωνα με τους ερευνητές κατά την δεκαετία του ’80 και του ’90, όταν οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση του καρκίνου αυτού σε άτομα που δεν ήταν επιρρεπή σε αυτό πριν την μετάδοση του ιού HPV. Άρχισαν να αυξάνονται τα νούμερα σε ανθρώπους γύρω στα 40 που ούτε κάπνιζαν ούτε έπιναν, ενώ μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες εμφανιζόταν μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ήταν βαρείς καπνιστές και έπιναν πολύ.

 

-Ο κίνδυνος αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων;

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι ερευνητές ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν ανεπτυγμένες μεθόδους εξέτασης του DNA κι έτσι βρήκαν τον HPV 16 σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αυτών των νέων καρκίνων.

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine το 2007 πως ο κίνδυνος ανάπτυξης του οροφάρυγγα είναι μεγαλύτερος σε άτομα που έχουν κάνει στοματικό σεξ με τουλάχιστον 6 διαφορετικούς παρτενέρ υπάρχει δηλαδή, συσχετισμός με τον αριθμό των σεξουαλικών συντόφων! Και βέβαια, αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

 

«Ο πληθυσμός ο οποίος πίστευα πως θα ήταν λιγότερο πιθανό να πάσχει από αυτό ήταν και ο πληθυσμός που τελικά είναι ο πρώτος που έχει το πρόβλημα. Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες ηλικίας 40-50», λέει ο Dr Brawly, Διευθυντής του American Cancer Society.

 

Η επέκταση της χρήσης του εμβολίου για τον HPV και στους άνδρες  θα μπορούσε να είναι μία προσέγγιση αλλά όπως υποστηρίζει ο Brawly είναι ακόμα ασαφής η αποτελεσματικότητά της. «Δεν είμαι σίγουρος πως υπάρχουν αρκετές μελέτες, ώστε να εμβολιάζουμε και τα αγόρια για το HPV.

 

-Το στοματικό σεξ απελευθερώνει το ζευγάρι και το φέρνει πιο κοντά;

 

Μεταξύ ενηλίκων, το στοματικό σεξ προκαλεί σεξ σε κάποια ζευγάρια και ενισχύει την οικειότητα σε κάποια άλλα υποστηρίζει η Αμερικανίδα σεξολόγος Dr. Wetson. Μπορεί όμως, να προκαλέσει και στρες που  προκύπτει από την ανησυχία του ενός συντρόφου για την υγιεινή.  

 

Κάποιοι άλλοι πάλι, αγχώνονται για την επίδοσή τουςείτε για το αν το κάνουν αρκετά καλά ώστε να ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους, είτε για το αν ανταποκρίνονται κατάλληλα όταν το δέχονται.

 

Κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να το κάνουν γιατί αισθάνονται ότι υποτάσσονται κάποιοι όμως όντως το θεωρούν μέσο ενδυνάμωσης της σχέσης και ως τρόπο να νιώσουν πιο οικεία με τον/ την παρτενέρ τους. Φαίνεται πώς κανόνες εδώ, δεν υπάρχουν.

 

-Είναι ακίνδυνο το στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

 

Δεν είναι μονάχα ο HPV που μεταδίδεται με το στοματικό σεξ, όπως προαναφέραμε. Πολλά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπης, η σύφιλη, η γονόρροια, η ηπατίτιδα αλλά και ο HIV μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ. Το είναι σίγουρα ασφαλέστερο αλλά όχι ασφαλές, όπως πολλοί νομίζουν.

 

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν προφύλαξη στο στοματικό σεξ. Και οι περισσότερες σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αποδεικνύουν πώς πολλοί, νέοι και έφηβοι σε μεγάλο ποσοστό, αγνοούν τον κίνδυνο. Κίνδυνος που αφορά περισσότερο τις γυναίκες: το στοματικό σεξ σε άντρα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι στη γυναίκα.

 

-Οι έφηβοι προτιμούν το στοματικό σεξ από το κολπικό;

 

Πολλοί έφηβοι κάνουν στοματικό σεξ πριν ξεκινήσουν το κολπικό γιατί δεν το θεωρούν πολύ επικίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι δεν τους θέτει σε τόσο μεγάλους κινδύνους υγείας αλλά ούτε σε κοινωνικούς και συναισθηματικούς και κοινωνικούς κινδύνους. Αυτό τουλάχιστον, αποδεικνύεται από την έρευνα της Καθηγήτριας Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Bonnie Halpern-Felsher.

 

 -Γιατί οι νέοι πιστεύουν ότι το στοματικό σεξ τους απελευθερώνει;  

 

Οι νέοι νιώθουν ότι εξερευνούν τη σεξουαλική απόλαυση μέσω του στοματικού σεξ και θεωρούν ότι απελευθερώνονται από το άγχος. Θεωρούν ότι δεν θα έχουν μπλεξίματα με τις αντιδράσεις των γονέων- πιστεύουν δηλαδή ότι οι γονείς θα αντιδράσουν περισσότερο με μια κολπική επαφή παρά με τη στοματική. Επίσης, αποφορτίζονται και από το άγχος της επίδοσης που είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικία.

 

Βέβαια, τα αγόρια αναφέρονταν σε μεγαλύτερο βαθμό στα οφέλη του στοματικού σεξ απ΄ ότι τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν συχνά, το στοματικό σεξ ενοχικά, το βλέπουν σαν μέσο εκμετάλλευσης  και υποψιάζονται ότι μπορεί να βλάψει τη σχέση τους.

 

Πηγή: www.webmd.com