Αν πλύνω τον κόλπο μετά το σεξ μπορώ να αποφύγω την εγκυμοσύνη;

Μπορεί μια γυναίκα να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη άν πλυθεί αμέσως;

Αν και η πλύση του κόλπου με νερό ή αντισηπτικά έχει χρησιμοποιηθεί από παλιά, φαίνεται ότι δεν παρέχει καμμία ασφάλεια. Επομένως η γυναίκα δεν μπορεί να υπολογίζει σε κάλυψη που ενδεχόμενα θα της προσφέρει αυτός ο τρόπος προφύλαξης από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Το αντισυλληπτικό χάπι, εκτός από την αντισυλληπτική του δράση, βοηθάει και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις;

Πράνματι, το χάπι, εκτός από την αντισυλληπτική προστασία που παρέχει, βελτιώνει και την περίοδο. Έτσι οι γυναίκες που το παίρνουν έχουν πιο τακτική και προβλεπόμενη περίοδο. Θεραπεύει επίσης τη δυσμηνόρροια (πόνος περιόδου). Ελαττώνει την πολύ μεγάλη διάρκεια και μεγάλη ποσότητα του αίματος της περιόδου. Αυξάνει τα αποθέματα σιδήρου στις γυναίκες που χάνουν πολύ αίμα με την περίοδο. Επαναφέρει κανονικό κύκλο στις γυναίκες που εμφανίζουν αραιομηνόρροια. Το χάπι προφυλάσσει επίσης από καλοήθη ινοαδενώματα και κύστεις του μαστού, από φλεγμονές της κοιλιάς και από εξωμήτριο κύηση. Προφυλάσσει τέλος από καρκίνους την ωοθήκης και του ενδομήτριου.

Το χάπι προκαλεί καρκίνο; 

Οι έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς δεν επιβεβαίωσαν ποτέ σύνδεση ανάμεσα στη λήψη ίου χαπιού και την εμφάνιση καρκίνου. Αντίθετα μάλιστα, οι γυναίκες που παίρνουν χάπι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του ενδομητρίου ή καρκίνο της ωοθήκης. Προσοχή χρειάζεται όμως αν υπάρχει στην οικογένεια της γυναίκας που παίρνει το χάπι ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Αν η γυναίκα καπνίζει και πίνει πολύ, μπορεί να παίρνει χάπι;

Οι γυναίκες που καπνίζουν και πίνουν πολύ, καθώς και αυτές που τρώνε περισσότερο από το κανονικό με αποτέλεσμα να έχουν υπερβολικό βάρος, είναι προτιμότερο να επιλέξουν άλλη αντισυλληπτική μέθοδο.

Γιατί καθυστερεί η ανακάλυψη αντισυλληπτικού χαπιού για τον άντρα;

Τα χάπια που δοκιμάζονται για τον άντρα έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως μόνιμη βλάβη στην παραγωγή σπερματοζωαρίων, προβλήματα στη σεξουαλικότητα και γενικότερα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα όμως με μια άποψη, η εμμονή των επιστημόνων να ερευνούν και να εφαρμόζουν τις αντισυλληπτικές μεθόδους κυρίως προς την πλευρά της γυναίκας είναι μια ακόμη απόδειξη της ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.