Αν αυνανίζεται σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τη σχέση;

Είναι γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σχετικά με τον αυνανισμό οι οποίοι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κάποια ηλικία που θα πρέπει να διακόψει κανείς τη συνήθεια να αυνανίζεται. Ο αυνανισμός είναι μία απολύτως φυσιολογική πράξη ερωτισμού, μέσα από την οποία ερχόμαστε σε επαφή με τη σεξουαλικότητά μας και την εξερευνούμε με τη βοήθεια της φαντασίας μας. Δεν έχει καμία βλαβερή συνέπεια και αποτελεί πρόβλημα μόνο όταν το άτομο νιώθει την καταναγκαστική ανάγκη να αυνανιστεί υποχρεωτικά, ακόμη και όταν δεν έχει την ανάλογη διάθεση. Για παράδειγμα κάποιοι άντρες χρησιμοποιούν τον αυνανισμό προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητα της στύσης του ή γενικώς για να “τεστάρουν” τον εαυτό τους. Μάλιστα, ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές λόγος ανησυχίας υπάρχει μόνον όταν οι καταναγκασμοί αυτοί εκδηλώνονται συχνά και προκαλούν δυσφορία στο άτομο ή επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του.

Αν αυνανίζεται σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τη σχέση;

Ο αυνανισμός είναι μια απολύτως φυσιολογική σεξουαλική πρακτική και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να διακόψει αυτή την πρακτική εάν δεν το επιθυμεί εκτός αν πρόκειται για συμπεριφορά που έχει καταναγκαστικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει και για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του ατόμου. Μπορούμε να καταλάβουμε το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να σας δυσαρεστούν καθώς τις συσχετίζετε με το πώς νιώθει ο φίλος σας για εσάς, αλλά θα πρέπει να σας πούμε ότι τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι σας βαριέται, ειδικά αν δεν έχετε σχετικές ενδείξεις. Εφόσον δεν επηρεάζεται η δική σας σεξουαλική και συναισθηματική ζωή, δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προβληματίζεστε περαιτέρω. Θεωρούμε δηλαδή ότι δε θα πρέπει να συσχετίσετε το γεγονός ότι ο σύντροφός σας συνεχίζει να αυνανίζεται και να έχει κάποιες φαντασιώσεις με το πόσο σας θέλει και πόσο ικανοποιημένος είναι από τη σχέση, από τη στιγμή που σας διαβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει και δεν έχετε ενδείξεις για το αντίθετο.

Η διατροφή ή ο συχνός αυνανισμός επηρεάζουν τη γονιμότητα του σπέρματος;

Η ερώτηση συχνά αφορά έναν άντρα που ενδιαφέρεται να αποκτήσει παιδί και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες έχει υποβληθεί σε ειδική εξέταση που ονομάζεται σπερμοδιάγραμμα, μέσω της οποία τεκμηριώθηκε ότι η κινητικότητα του σπέρματός του δεν είναι επαρκής για τεκνοποίηση. Ωστόσο πολλοί νέοι άντρες δείχνουν να προβληματίζονται χωρίς λόγο για τέτοιου είδους ζητήματα. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο σύγχρονος τρόπος διατροφής είναι τόσο πλούσιος που δε χρειάζεται να καταφύγετε σε ειδικές τροφές για να εξασφαλίσετε τη γονιμότητά σας, ενώ δε θα πρέπει να σας απασχολεί ούτε η συχνότητα του αυνανισμού.