Έκανα πρόσφατα κάτι με ένα παιδί και φοβάμαι μην κόλλησα ηπατίτιδα

Καταρχην θελω να σε ρωτησω με στοματικο κολλιεται η ηπατιτιδα; Δευτερον, πηγαμε να κανουμε κατι και πηγε να μπει μεσα μου χωρις προφυλακτικο…

Καλη μου εκανα προσφατα κατι με ενα παιδι και φοβαμαι μην κολλησα κατι… Καταρχην θελω να σε ρωτησω με στοματικο κολλιεται η ηπατιτιδα; Δευτερον, πηγαμε να κανουμε κατι και πηγε να μπει μεσα μου χωρις προφυλακτικο και επδ δεν τον προλαβα, εγιναν 3 με 4 δεισδυσεις εκεινη την στιγμη και μετα τον τραβηξα… Υπαρχει περιπτωση να με κολλησε ηπατιτιδα; Εκτος αυτου ειχε ενα ξυραφακι το οποιο το χρησιμοποιησα στο ποδι μου και σε εξωτερικο σημειο του ποπου… Μπορει με αυτον τον τροπο να μεταδοθηκε; Εκανα καποιες αιματολογικες και εδειξε τσιμπημενο κατι στο συκωτι αλλα τα υπολοιπα ηταν φυσιολογικα. Ποια στοιχεια θα πρεπει να ειναι ανεβασμενα για να εχω ηπατιτιδα;

 

Προφανώς, όλα αυτά που μου λες είναι επικίνδυνες πρακτικές, αλλά εξαρτάται κι από τον τύπο του ιού της ηπατίτιδας που φοβάσαι, γιατί δεν μεταδίδονται όλες οι μορφές της με τον ίδιο τρόπο. Οι πιο μολυσματικές είναι η ηπατίτιδα Β και η D, η οποία μπορεί να συνυπάρχει με τη Β. Και οι δύο μπορούν να μεταδοθούν με το σεξ, από το φιλί, το στοματικό και τη χρήση ειδών υγιεινής. Ωστόσο, η μετάδοση της ηπατίτιδας Β εξαρτάται και από τη φάση στην οποία βρίσκεται ο φορέας της, γιατί δεν μεταδίδεται σε όλες τις φάσεις της ασθένειας.

Γενικότερα όμως, εφόσον έχεις έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο, ή έχεις οποιαδήποτε υποψία για κάτι τέτοιο, το καλύτερο είναι να εξεταστείς για ενδεχόμενη δική σου μόλυνση, ώστε αν χρειαστεί να μπορέσεις να ξεκινήσεις το ταχύτερο την κατάλληλη θεραπεία.

Βέβαια, ο οργανισμός σου δεν αναπτύσσει αμέσως αντισώματα στον ιό κι έτσι η μόλυνση μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμη στις πρώτες εβδομάδες της μετάδοσης της, αλλά όλα αυτά θα σου τα πουν και στο εργαστήριο, ή το νοσοκομείο όπου θα απευθυνθείς για εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είσαι πιο προσεκτική στο εξής, γιατί πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μια φορά σπάει. Πέρα απ’ αυτό, οι δείκτες λειτουργίας του συκωτιού μπορεί να επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες εντελώς άσχετους με την ηπατίτιδα, όπως η κατάχρηση αλκοόλ ή αναψυκτικών τύπου light, τα συμπληρώματα διατροφής, ή ακόμη και κοινά φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη. Γι’ αυτό αντί να τρώγεσαι με τα ρούχα σου, καλύτερα να ρωτήσεις συγκεκριμένα τον γιατρό σου, αφού του δείξεις τις εξετάσεις σου.

womenonly