Φίλης: Γιατί να κόψουμε τις συντάξεις αφού έχουμε υπερπλεόνασμα;

Είναι σκληρή λιτότητα η μείωση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μίλησε στον Realfm 97,8, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, τονίζοντας μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα ενός δημόσιου διαλόγου και το θέμα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, επισημαίνοντας:

«Είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Ο δημόσιος διάλογος είναι αναγκαίος για να υπάρξει παρά τις διαφορές των κομμάτων ένας ελάχιστος κοινός παρανομαστής, μια σύγκλιση σε ορισμένους στόχους. Η διαπραγμάτευση δεν έχει ως θέμα συζήτησης τα υπερβολικά πλεονάσματα 3,5%, τα οποία έχουμε υποχρεωθεί ως χώρα να βγάζουμε ως το 2022», ενώ συμπλήρωσε:

«Αφού όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα, και η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα και η Τράπεζα της Ελλάδος κλπ, γιατί να μην υπάρξει μια δημόσια συζήτηση που αυτή η κοινή στάση να εκδηλωθεί όχι στα λόγια αλλά σε μια πιο πρακτική πρωτοβουλία; Σε μια εθνική θέση ακριβώς, γιατί να τσακωνόμαστε; Κάνει αντιπολίτευση η ΝΔ. Τι βγαίνει με αυτό;».

Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητου, ο Νίκος Φίλης τόνισε:

«Δεύτερο ζήτημα είναι το θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητου. Πέρσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε, παρ’ όλο που ήταν εκτός συμφωνία του ’15, η μείωση τους, να το αποδεχθεί για να μην υπάρξει “σκάλωμα” στην αξιολόγηση. Τώρα έχουμε μια οικονομία που παράγει θηριώδη υπερπλεονάσματα, γιατί πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για το 2019; Αφού τα βγάζουμε πέρα. Είναι σκληρή λιτότητα η μείωση» κατέληξε.

protothema