Υπαναχώρησε η Γαλλία από τη συμφωνία για τις φρεγάτες;

Το αλαλούμ με την προμήθεια των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και η σχετική γαλλική διάψευση δημιουργούν μια αίσθηση αλαλούμ που δεν συνάδει με ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η προμήθεια πανάκριβων υπερύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι «η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τις φρεγάτες», ενώ οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να εμπλακούν στην υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί, το ζήτημα με τις φρεγάτες προέκυψε γιατί η Γαλλία υπαναχώρησε από υπαρκτή συμφωνία με την Ελλάδα.

Τα δεδομένα

Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι τα εξής:

Την Παρασκευή ο Φώτης Κουβέλης δηλώνει ότι η Γαλλία δίνει στην Ελλάδα με leasing δύο φρεγάτες τύπου Fremm μέχρι να παραληφθούν οι δύο καινούργιες που έχουν παραγγελθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Χτες η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί διαψεύδει ότι η Γαλλία προτίθεται να προχωρήσει στο leasing των δύο φρεγατών και αρνείται ότι υπάρχει συμφωνία.

Μετά το σάλο που προκαλείται, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπαθεί να «μαζέψει» το θέμα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά «διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ».

Στη σημερινή συνέντευξη του ο (καθ ‘ύλην αρμόδιος υπουργός) Πάνος Καμμένος επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για leasing αλλά αίτημα για ναυπήγηση Ελλάδα των φρεγατών: «Σε υψηλότατο επίπεδο, σε συνομιλία Μακρόν – Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσά από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων, και συγκεκριμένα αυτά που πρέπει να επιστρέψει η Γαλλία στη χώρα μας, να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα».

Εν συνεχεία όμως, ο Σκάι αποκαλύπτει ότι την περασμένη Πέμπτη, μια μέρα πριν τις δηλώσεις Κουβέλη, απεστάλη ελληνικό αίτημα στη γαλλική κυβέρνηση για τις φρεγάτες. Είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα-Μακρόν.

Το σενάριο της υπαναχώρησης

Τι έχει συμβεί όμως; Πρόκειται για ένα ακόμα αλαλούμ (πράγμα όχι σπάνιο για την κυβέρνηση) ή μήπως έχει συμβεί κάτι άλλο. Η εκτίμηση δύο πηγών με πολύ καλή πληροφόρηση για τα αμυντικά θέματα είναι ότι υπήρξε όντως συμφωνία των δύο χωρών από την οποία υπαναχώρησε η Γαλλία. Και οι δύο πηγές έχουν την εκτίμηση ότι η υπαναχώρηση έλαβε χώρα κατόπιν τουρκικών πιέσεων. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να είναι συμβατή με την αποκάλυψη περί αποστολής του ελληνικού αιτήματος ήδη από την Πέμπτη. Ωστόσο, είναι πιθανό να διοχετεύονται σενάρια συνωμοσίας προκειμένου να συγκαλυφθεί το κυβερνητικό μπάχαλο.

Η σύνδεση με το χρέος

Η υπόθεση των φρεγατών περιπλέκεται περαιτέρω από τη σύνδεσή της με τη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση η ελληνική κυβέρνηση ζητάει την επιστροφή των κερδών (SMP/ANFA), που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν πριν το 2012 από τη δευτερογενή αγορά. Μια τέτοια επιστροφή θα σήμαινε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Γαλλία δέχεται το ελληνικό αίτημα, αλλά θέλει να διοχετευτούν τα «προς επιστροφή» χρήματα για την αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων, όπως οι φρεγάτες.

Από τη μεριά της, η Γερμανία παραμένει επιφυλακτική. Σήμερα μάλιστα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων Ότο Φρίκε κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις στη Γερμανική Βουλή, δηλώνοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει μια συμφωνία υπέρ των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του γερμανού φορολογούμενου».

Τεχνολογικό άλμα του Ναυτικού

Κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι με τις γαλλικές φρεγάτες το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα εγκαινιάσει μόνο την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων πολεμικών σκαφών, αλλά θα κάνει «τεχνολογικό άλμα». Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι «με τις φρεγάτες επικαιροποιείται η Νοτιοανατολική Μεσόγειος ως χώρος προβολής ναυτικής ισχύος». Προσθέτει δε ότι «τα γαλλικά πολεμικά διαθέτουν χαρακτηριστικά αεράμυνας περιοχής». Προφανώς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αφήνουν αδιάφορη την Άγκυρα.

newpost