Το Σκοπιανό, η αυξημένη πλειοψηφία των 180 και οι ισορροπίες στη Βουλή

Η συχνότητα των συναντήσεων Κοτζιά – Ντιμιτρόφ δείχνει σε μεγάλο βαθμό τη βούληση που υπάρχει και από τις δυο πλευρές για την εξεύρεση λύσης. Αύριο το πρωί στην Οχρίδα οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα μπουν για άλλη μια φορά στον σκληρό πυρήνα των ζητημάτων που απασχολούν τις δυο πλευρές και είναι η ονομασία, οι αλλαγές στο Σύνταγμα, το erga omnes, η γλώσσα και η ταυτότητα, με την κάθε χώρα να βάζει τις δικές της «κόκκινες γραμμές».

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν σαφής από το Βελιγράδι όταν έκανε λόγο για ρεαλισμό και συμβιβασμό που πρέπει να κάνουν και οι δυο πλευρές. Το «καμπανάκι» από τον υπουργό των Εξωτερικών δεν πήγαινε  μόνο προς τους γείτονες, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς παρά τις μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν έχει προκληθεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας.

Για πολλούς ο ορίζοντας του Ιουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ έχει χαθεί, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ με τους τωρινούς συσχετισμούς των κομμάτων στη Σκοπιανή Βουλή πολύ δύσκολα θα ήταν σε θέση να προωθήσει αλλαγές στο Σύνταγμά του. Θα μπορούσε η λύση να έρθει μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας που θα παραπέμπει κάποια ζητήματα στο μέλλον; Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι ζυμώσεις έχουν οδηγήσει και τους επιτελείς του Μαξίμου να υπολογίζουν τις ισορροπίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr  o Νίκος Κοτζιάς δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν αυτό το σενάριο επενδύουν στην ευρεία συναίνεση που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να περάσει από τη Βουλή ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να «στριμώξει» ή να «συμπαρασύρει» τη ΝΔ στο να συνταχθεί μαζί της, ενώ πέρα από το νέο άνοιγμα στην κεντροαριστερά αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να ενοχλεί και τους ΑΝΕΛ οι οποίοι ουσιαστικά βγαίνουν από το «κάδρο».

Η «αριθμητική», ωστόσο είναι αμείλικτη και δείχνει πως οι δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν για μια τέτοια κίνηση προσκρούει στην διαφαινόμενη άρνηση του ΚΚΕ, λόγω ΝΑΤΟ, να συμπλεύσει με την κυβέρνηση στο ονοματολογικό. Αυτό εκτιμούσαν στο newpost.gr  πηγές που έχουν καλή γνώση των συζητήσεων που γίνονται και θεωρούν πως η αυξημένη πλειοψηφία δεν θα προκριθεί.

Στην περίπτωση που σύσσωμη η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι συντασσόταν με την πρόταση για το Σκοπιανό η κοινοβουλευτική δύναμη που σχηματίζεται φτάνει μόλις τους 171 βουλευτές. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν εφικτή μόνο την απλή πλειοψηφία χωρίς να θεωρούν πως η άρνηση των ΑΝΕΛ μπορεί να φρενάρει τη συμφωνία.

Τα χαρτιά του δεν θέλησε να ανοίξει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτώμενος στο ραδιοφωνικό σταθμό NEWS 24/7 για το αν το Μαξίμου εξετάζει την περίπτωση να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για το Σκοπιανό απάντησε πως «αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω, είναι ότι από τη μεριά της κυβέρνησης θα ζητηθεί και θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση».

newpost