Το πολυνομοσχέδιο και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τα δυο πρώτα «τεστ» της χρονιάς για τον Αλ.Τσίπρα

Στα «βαθιά»  μπαίνει από νωρίς για τη νέα χρονιά  το Μαξίμου με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.  Στην κυβέρνηση θεωρούν πως παρά τους «ψιθύρους» που ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής από στελέχη του κόμματος  δεν θα υπάρχει πρόβλημα την ώρα της ψηφοφορίας. Βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησαν στο newpost.gr, εκτιμούσαν πως οι τόνοι έχουν πέσει και το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης οδηγεί την κυβέρνηση στην έξοδο από τα μνημόνια αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για εκείνους.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη είναι οι πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Τα προαπαιτούμενα ψηφίζονται μέσα σε ένα μπαράζ κινητοποιήσεων και απεργιών, ενώ αυτή τη φορά δεν είναι τόσο η στάση της ΝΔ που προβληματίζει μέσα στη Βουλή, όπως συνήθως, όσο του ΚΚΕ.

Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή έκρηξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπαδόπουλου ο οποίος «ξεσπάθωσε»  κατά του  Περισσού  εξαιτίας της επίθεσης των μελών του ΠΑΜΕ στο γραφείο της Έφης Αχτσιόγλου. Το «δεύτερο ημίχρονο» της κόντρας της υπουργού Εργασίας με το ΚΚΕ συνεχίστηκε χθες στη Βουλή, ενώ θεωρείται σίγουρο πως ο «αγώνας δεν έχει λήξει ακόμα». Οι σχέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ περνάνε τη χειρότερή τους φάση εξαιτίας των αλλαγών στη λήψη απόφασης για την κήρυξη της απεργίας.

Από το Μαξίμου έχουν πατήσει την «κόκκινη γραμμή» του Περισσού με τα στελέχη του να διαμηνύουν πως ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και να δηλώνουν αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η στάση του ΚΚΕ επιδρά στην ψυχολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιούνται και ταυτίζονται με τη ΝΔ. Δεν είναι λίγοι όσοι θεώρησαν  την αντίδραση του Γιάννη Θεωνά, που ζήτησε να μην ψηφιστεί η διάταξη για τις απεργίες, φυσιολογική από τη στιγμή, μάλιστα  που ο ίδιος ήταν επί χρόνια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μέλος του εργατικού κέντρου και συνδικαλιστής.

Σκεπτικισμός υπάρχει και από άλλα στελέχη και βουλευτές ασχέτως αν έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να ψηφίσουν ακόμα μια διάταξη για την οποία έχουν ενστάσεις.

Το βλέμμα  των κυβερνητικών  είναι και στον αριστερό κόσμο που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015  και βλέπουν μέσα από τη διάταξη για τις απεργίες  το κόμμα να κατηγορείται πως  χάνει τον κινηματικό του χαρακτήρα.

Το δεύτερο «τεστ» του 2018 για τον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες,  θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Μόνο το γεγονός πως το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ έχει να συνεδριάσει από το καλοκαίρι δημιουργεί μια τεταμένη ατμόσφαιρα γιατί η κριτική για την λειτουργία του κόμματος θεωρείται δεδομένη.

Οι πλειστηριασμοί και η ανάγκη νομοθέτησης για την προστασία της α΄ κατοικίας, το προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών  αναμένεται να είναι στην κορυφή της  ατζέντας της κριτικής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+».

newpost