Το «ελληνικό μνημόνιο» και το δίλημμα Μητσοτάκη προς τους πολίτες

Το φετινό Πάσχα βρήκε τα πολιτικά κόμματα να ασχολούνται κυρίως με τα εθνικά θέματα, καθώς ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην οδό Πειραιώς ωστόσο, έχουν τα βλέμματα στραμμένα και στην οικονομία, δεδομένου ότι, όπως υπενθύμιζε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα δύσκολα είναι μπροστά και μάλιστα όχι τόσο μακριά.

Την Τετάρτη του Πάσχα, 11 Απριλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στο Euroworking Group, τους βασικούς άξονες του «Ολιστικού Πλάνου Ανάπτυξης», του λεγόμενου «Ελληνικού Μνημονίου» που ζήτησε το τελευταίο Eurogroup και στο οποίο θα στηρίζεται η οικονομική εποπτεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Στην ατζέντα αυτή έρχεται να προστεθεί η παρουσία του κυβερνητικού επιτελείου της κυβέρνησης στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, στις 16 Απριλίου και ακολουθεί η ρήτρα «μη αναστρεψιμότητας» των μέτρων των τριών πρώτων μνημονίων που θα προστεθεί στο «ελληνικό μνημόνιο», καταρρίπτοντας τα περί «καθαρής» εξόδου που ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

«Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, μόνο η βρώμικη έξοδος του κ. Τσίπρα», λέει σε συνομιλητές του ο πρόεδρος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι αυτό δεν είναι δική του άποψη, αλλά κάτι που το επισημαίνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και κατ΄ιδίαν και δημόσια. Σύμφωνα με τα στελέχη της οδού Πειραιώς, τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους, «τους οποίους θα προστάτευε ο κ. Τσίπρας», όπως τονίζουν.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τη μείωση του αφορολόγητου: αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει για πρώτη φορά παραπάνω ακόμη και ένας εργαζόμενος με μισθό 500 ευρώ, σημείωνε στο newpost.gr, μέλος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου. «Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήθελε λεφτά χωρίς μνημόνιο, τώρα έχει μνημόνιο χωρίς λεφτά. Δεν έχει σχέδιο για μετά το 2018, παρά μόνο πως θα παραμείνει στην καρέκλα», υπογραμμίζει και δημόσια ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει το δικό του σχέδιο, ενώ στο επόμενο διάστημα που θα συνεχίσει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, θα απευθύνεται στους πολίτες με το εξής ερώτημα: «ποιον εμπιστεύεστε πιο πολύ να δημιουργήσει δουλειές; Εμένα ή τον κ. Τσίπρα;». «Οι εκλογές θα γίνουν σύντομα και η συζήτηση αυτή θα γίνει σύντομα», λέει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ήδη η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στο όνομα της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι από την πλευρά του θα διαπραγματευτεί τα υψηλά πλεονάσματα, αλλά όχι αμέσως, καθώς όπως διευκρινίζει θα πρέπει πρώτα να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας.

Το πρώτο βήμα που θα κάνει, είναι να μειώσει τη φορολογία με παράλληλη εξοικονόμηση των δαπανών του δημοσίου που μπορεί να φτάσει και το 1 δις ευρώ. «Θα ακολουθήσω μια φιλοαναπτυξιακή πολιτική που θα συνοδεύεται με φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων», τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα προτείνει μια «τίμια συμφωνία» στους επιχειρηματίες: «θα μειώσω τους φόρους, αλλά ζητώ απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους, να πληρώνετε τους φόρους σας και να επενδύετε στη χώρα μας» αναφέρει, προσθέτοντας ότι στο στόχαστρό του θα βρεθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

newpost