Τι λέει το FBI για τα ελληνικά μίντια που έπαιζαν «μπάλα» με Novartis (pics)

Στοιχεία για την εμπλοκή δημοσιογράφων, media shop αλλά και εταιρειών επικοινωνίας μέσω των οποίων σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες ξεπλενόταν χρήμα, περιέχονται στον ογκώδη φάκλεο Novartis.

Πολυσέλιδες εκθέσεις του FBI που εστάλησαν στην εισαγγελία Διαφθοράς εμπλέκουν ακόμη και τον γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. 

Για το Νίκο Χατζηνικολάου, γίνεται ειδική αναφορά στην έκθεση του FBI. Αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης του Real Media είναι δημοφιλής δημοσιογράφος και έχει πολιτικά ενδιαφέροντα. Οτι συνάντησε τον Κωνσταντίνο Φρουζή 3-4 φορές στο γραφείο του Φρουζή, την περίοδο 2012-2014. Γίνεται αναφορά πως ο Χατζηνικολάου έχει εύκολη πρόσβαση στους Υπουργούς Οικονομικών, Αμυνας, Παιδείας, Υγείας και Περιβάλλοντος και πως κανόνισε ραντεβού του Φρουζή μαζί τους. Παράλληλα ότι υπήρξε επίσημη διαφήμιση της Novartis, με τιμολόγηση 3.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη αναφορά, βέβαια, προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς μοιάζει μάλλον «αστείο» ο γνωστός δημοσιογράφος να μεσολαβούσε για να εισπραξει τριχίλιαρα, την στιγμή που ήταν επικεφαλής ενός μιντιακού ομίλου με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ! Ο ίδιος μάλιστα πληροφορούμενος την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση απάντησε ζωντανά από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αναφέροντας ότι δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον κ. Φρουζή!

Δείτε το έγγραφο του FBI:

Δείτε και την αντίδραση του Νίκου Χατζηνικολάου: 

«Μου είπαν πως με αναφέρει ένας από τους τρεις μάρτυρες. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ τον κ. Φρουζή. Τον ξέρω από φωτογραφίες, τώρα τον είδα. Λένε πως έκανα δημόσιες σχέσεις και έναντι ανταλλαγμάτων του έκλεινα ραντεβού.

Αν όλη η δικογραφία είναι σαν την αναφορά στο πρόσωπό μου αρχίζω και ανησυχώ πάρα πολύ. Δεν τον γνωρίζω ούτε κατ’ όψιν, τον είδα πρώτη φορά με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Το δικό μου μαγαζί, ένα μεγάλο μαγαζί 30-35 εκατ. τζίρο,δεν θα έκλεινε ραντεβού με κανέναν σε κανέναν έναντι καταχώρησης ή διαφήμισης. Οποιοι δέχθηκαν τηλεφώνημα από μένα για ραντεβού με τον Φρουζή να πάρουν τώρα τηλέφωνο.

Λένε ότι πήρα δυο-τρία χιλιάρικα όλα όλα. Αν και τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας είναι τέτοια, αρχίζω να αμφιβάλλω για τη σοβαρότητα του θέματος».

Νέα τοποθέτηση Φρουζή, επιβεβαιώνει το FBI

Ο αντιπρόεδρος της Novartis, με δηλώσεις που έκανε, επιβεβαιώνει ότι βρέθηκε δύο φορές με το Νίκο Χατζηνικολάου. Μάλιστα, ο κος Φρουζής στη συνέντευξή του τονίζει πως στη συνάντηση με τον Ν. Χατζηνικολάου ήταν κι άλλα πρόσωπα, συνεργάτες του εκδότη.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, έχει συναντήσει όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

Το «Βήμα» και η εταιρεία Prestige

Από μάρτυρα αναφέρεταί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα εκείνο τον καιρό δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ΒΗΜΑ,  Νίκος Χασαπόπουλος, κουμπάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και Ελενα Φυντανίδου. Συγκεκριμένα κατόπιν εντολής της Novartis Ελλάς συστάθηκε τον Ιούλιο του έτους 2011 ένα μήνα πριν την έκδοση ΦΕΚ για τα ανωτέρω προϊόντα η εταιρεία PRESTIGE με αντικείμενο δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από την Novartis Ελλάς έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ σε διάρκεια μιας διετίας προκειμένου μεταξύ άλλων α) να προωθηθεί σε επίπεδο δημοσιότητας η κατ εξαίρεση τιμολόγηση των ανωτέρω προϊόντων μέσα στον Αύγουστο του 2011 β) καλλιεργηθεί η θετική πολιτική εικόνα του Α Λοβέρδου γ) να καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κων. Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ (έγινε πρόεδρος τον Μάρτιο 2012).

Όταν ο Φρουζής εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΦΕΕ η Prestige ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις του ΣΦΕΕ. Η Prestige άνηκε στην ουσία στους Χασαπόπουλο και Φυντανίδου» ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζεται: «πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής: Στις 21.7.2011 και ώρα 20:52 μμ εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον αντιπρόεδρο Κων Φρουζή προς τον τότε πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Νοβάρτις Ελλάς Arnout Miguel van Amstel και τον τότε Οικονομικό Διευθυντή της Νοβάρτις Ελλάς Miguel Freire με τίτλο «Please take into account» (παρακαλώ λάβατε υπόψη). Πιθανολογώ δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφερόταν τα εξής:

Ο αντιπρόεδρος ζητούσε έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματός του ύψους 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δύο συγκεκριμένα κέντρα κόστους τμήματος) για τον προϋπολογισμό του 2012.

 

Η εμπλοκή της συζύγου Στουρνάρα και η απάντησή της

«Η σχέση Φρουζή Στουρνάρα ξεκίνησε όταν ο Στουρνάρας ήταν στο ΙΟΒΕ. Από τότε ξεκίνησε και η συνεργασία της Novartis με την εταιρεία της συζύγου του. Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο τελευταίος έγινε υπουργός οικονομικών το 2012. Κατά την περίοδο αυτή 2012- 2014 η εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδριών στο χώρο της υγείας τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως η Novartis. Το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η εταιρεία ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στην διοργάνωση των συνεδριών και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στο Γιάννη Στουρνάρα ένεκα απόρρητων πληροφοριών αλλά και προκειμένου να επηρεαστούν οι ενέργειες του ως υπουργού οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσού του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως στη Novartis. Αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Στουρνάρας στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του στην εξασφάλιση των 65 εκατομμυρίων € που δόθηκαν στη Novartis για τα οποία σας έχω αναφέρει ότι δωροδοκήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης με 2000.000€. Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για τον ίδιο λόγο με ικανό χρηματικό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω.

Σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο οικονομικών είχε μαζί του μια μαύρη ανδρική τσάντα γεμάτη χρήματα τα οποία είναι βέβαιο ότι προοριζόταν για το τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως τώρα πόσο τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου € χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω της εταιρείας της συζύγου του.

Περαιτέρω από τα χρήματα της αμοιβής της εταιρείας της συζύγου του ελάμβαναν δώρα εκτός από τον Στουρνάρα και άλλοι αξιωματούχοι όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος πρόεδρος της ΕΣΔΥ».

Η σύζυγος Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, σε δήλωσή της αναφέρει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά επιχειρείται η εμπλοκή μου σε σκάνδαλο με στόχο αποκλειστικά τον σύζυγό μου Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα περίμενε κανείς περισσότερη φαντασία στην εκστρατεία «δολοφονίας» χαρακτήρων και καταστροφής της εταιρείας μου.

Στην υπόθεση Novartis, οι γνωστοί – άγνωστοι, όποιοι και αν είναι αυτοί και απ’ όπου κι αν προέρχονται, καταφεύγουν σε ανυπόστατες συκοφαντίες και γελοιότητες του αισχίστου είδους σε σχέση με τη συμμετοχή μου και τη συμμετοχή της εταιρείας μου MINDWORK σε παράνομη δραστηριότητα με τη Novartis. Δηλώνω, αλλά και αποδεικνύω με τον πλέον αδιαμφισβήτητο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε έλαβα αμοιβές πέραν των καθόλα νόμιμων τα χρόνια της συνεργασίας μου με τη NOVARTIS, που αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας μου ελάχιστη είναι η συμμετοχή της Novartis στον κύκλο εργασιών της εταιρείας μου MINDWORK, οι δε χορηγίες της Novartis στα συνέδρια που διοργανώνουμε δεν διαφέρουν από τις χορηγίες άλλων εταιρειών. Η NOVARTIS είναι μια από τις 100 μεγάλες εταιρείες πελάτες της MINDWORK.

Οι αμοιβές στα συνέδρια διέπονται από κανόνες αυστηρούς και διαφανείς. Υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις που περιγράφουν το περιεχόμενο των υπηρεσιών. Η Novartis έχει υποχρέωση να διαψεύσει άμεσα τις ανυπόστατες κατηγορίες και την όποια εμπλοκή εμού ή της εταιρείας μου σε οποιαδήποτε υπόθεση που τυχόν εμπλέκεται αυτή η ίδια, διαφορετικά θα κινηθώ δικαστικά εναντίον της για συμπαιγνία σε συκοφαντία με ανταλλάγματα ή σε υποχώρηση σε εκβίαση.

Η εμπλοκή μου επιλέχτηκε για να πλήξουν τον σύζυγο μου, Γιάννη Στουρνάρα, επειδή είναι ανεξάρτητος και τον ενδιαφέρει μόνο η ευημερία της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να απειλήσει να καταστρέψει την οικογένειά μου, την τιμή μου και την υπόληψη μου.

Δεν τους οδήγησε πουθενά το κυνήγι των μαγισσών: οι συκοφαντίες για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, η εισβολή στα γραφεία της εταιρείας μου, οι συκοφαντίες για ψευδή «πόθεν έσχες»… Τι μένει; Η εμπλοκή μου στην «Υπόθεση Novartis». Εξόφθαλμο, χωρίς φαντασία, υποδηλώνει την απελπισία τους».

 

Ξέπλεναν χρήμα μέσω εταιρειών επικοινωνίας

Στις καταθέσεις των μαρτύρων γίνεται λόγος και για διαφημιστικές εταιρίες που στήθηκαν προκειμένου να ξεπλένουν χρήμα. Στις 25 Νοεμβρίου η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα έμπαιναν από τη μητρική Novartis και δίδονταν σε αξιωματούχους οι οποίοι είχαν εμπλοκή με την παρέμβαση του Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος τα έπαιρνε σαν μερίδιο από τις διαφημιστικές και τα μοίραζε στην συνέχεια σε κρατικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την μάρτυρα δίνονταν χρήματα σε διαφημιστικές και συμβουλευτικές εταιρείες καθώς και σε εκδοτικές οι οποίες σε ποσοστό 95% παρείχαν εικονικό έργο. Μάλιστα κατονομάζει ορισμένες εταιρείες όπως ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΣΥΠΡΗΣ, κα. 

 

πηγή http://www.ereportaz.gr/ti-lei-fbi-gia-ta-ellinika-mintia-pou-epezan-bala-novartis-pics/