Τι γίνεται με τους συμβασιούχους: Σκουρλέτης: δεν τους υποσχεθήκαμε τίποτα

Αποκαλυπτικός ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης στο Ακραίως διαψεύδοντας ότι ο ίδιος είχε υποσχεθεί στους συμβασιούχους στην καθαριότητα μονιμοποίηση τους.

«Δεν απολύθηκε κανείς, δεν τους υποσχεθήκαμε τίποτα», είπε στον Τάκη Χατζή ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας πως έληξαν οι συμβάσεις τους και προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως «δεν υπήρχε κανένας από τους συμβασιούχους στην καθαριότητα με πάνω από τρεις συνεχόμενες ανανεωμένες  συμβάσεις».

Παράλληλα, τόνισε πως «Είπαμε ότι πρέπει να πάμε σε ανοιχτό διαγωνισμό για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία. Το ΑΣΕΠ οργάνωσε ανοιχτό διαγωνισμό και έως τότε αυτοί οι άνθρωποι εργάζονταν μέχρι να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού».

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει το ρεπορτάζ της Καθημερινής που ήθελε τους όρους του διαγωνισμού να άλλαξαν.

«Δεν άλλαξαν οι όροι του διαγωνισμού» τόνισε και πρόσθεσε «Τι πιο δίκαιο από ένα ανοιχτό διαγωνισμό με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ»;

Εξήγησε επίσης πως ο διαγωνισμός «έγινε με βάση πάγια κριτήρια του ΑΣΕΠ» και πρόσθεσε πως προστέθηκε μια «ειδική ρύθμιση για μοριοδότηση» των συμβασιούχων που αφορούσε το 50% των θέσεων.

«Δεν απολύεται κανείς. Από το 2015 δεν απολύθηκε κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απολυμένοι υπάρχουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει χιλιάδες απολύσεις όταν  έρθει στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Διαχρονικό ζήτημα οι συμβασιούχοι»

«Όταν μιλάμε για συμβασιούχους και δημόσιο μιλάμε για ένα διαχρονικό ζήτημα» αφού «υπάρχουν συμβασιούχοι που εργάζονται για 16 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Εξήγησε ακόμα πως «πολλά προγράμματα ήταν συγχρηματοδοτούμενα και συνεχίζουν με κρατική χρηματοδότηση».

«Απέναντι σε αυτούς (σ.σ. όσους εργάζονταν τόσα χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις) η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναγνωρίσει την πραγματική τους σχέση εργασίας. Αρωγός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι και η ΕΕ που λέει ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των συμβάσεων», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε πως «πρέπει να δούμε πώς θα λυθεί το καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας».

Χαρακτήρισε άλλη κατηγορία εκείνους που εργάζονταν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες θυμίζοντας πως το «Ελεγκτικό συνέδριο  είπε ότι δεν μπορείτε να ανανεώσετέ για τρίτη φορά τη σύμβαση τους αφού προσκρούσει στο Σύνταγμα».

«Ως Υπουργείο Εσωτερικών είπαμε να βρούμε μια λύση. Να θωρακίσουμε τους δήμους με εργαζόμενους για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες», τόνισε και πρόσθεσε πως έτσι ελήφθη η απόφαση για ανοιχτό διαγωνισμό με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Τα σχέδια για κατάτμηση της Β’ Αθηνών

Ο κ. Σκουρλέτης κλήθηκε να σχολιάσει και τα σχέδια για κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες σημειώνοντας πως «Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ υποψηφίου και ψηφοφόρου σε αυτή την τεράστια περιφέρεια».

Κατά τον ίδιο «σημασία έχει αν θα στηρίξουμε ένα μέτρο που είναι εξόφθαλμα σωστό» και συμπλήρωσε απαντώντας στην κριτική που ασκείται ότι «αν κριτήριο ήταν να στηρίξουμε κάποιους που είναι αναγνωρίσιμοι τότε θα έπρεπε να κρατήσουμε τη Β’ Αθηνών όπως είναι».

Ακόμα, χαρακτήρισε τις όποιες αλλαγές εξετάζονται «μέτρο που είναι σαφώς εξυγιαντικό».

«Χρειάζονται 200 ψήφοι οπότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε.

«Η ΝΔ θέλει βαρόνους – υποψήφιους»

«Δεν είπα ποτέ ότι δεν θέλουν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει» τόνισε αναφερόμενος στη ΝΔ και χαρακτήρισε «υπεκφυγή» τη στάση της ΝΔ «Θέλει να αφήσει αυτή τη χαοτική κατάσταση στη Β’ Αθήνας. Γιατι η ΝΔ θέλει αυτή τη μεγάλη περιφέρεια που δίνει ευκαιρίες σε μερικούς για συναλλαγές;».

Ζήτησε να προσδιορίσουμε «ποιους εννοούμε Έλληνες του εξωτερικού» και τόνισε πως «πρέπει να υπάρξει απογραφή».

«Η ΝΔ θέλει βαρόνους – υποψήφιους» υποστήριξε και ζήτησε να μη συσχετίζεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με την Β’ Αθηνών.

«Είναι άλλοθι του κ. Μητσοτάκη για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση», σημείωσε. Υποστήριξε επίσης πως «οποιαδήποτε αλλαγή στο εκλογικό σύστημα πρέπει να γίνει τώρα για να μην αιφνιδιαστεί κανείς».

«Ο κύκλος των προγραμμάτων κλείνει»

«Ο κύκλος των προγραμμάτων κλείνει. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά», είπε ο κ. Σκουρλέτης για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «δεν σημαίνει ότι οι πληγές της λιτότητας θα επουλωθούν από τη μία στιγμή στην άλλη».

Σημείωσε ακόμα «για πρώτη φορά έχουμε οικονομία που έχει κάνει ρεκόρ στις εξαγωγές. Η οικονομία ξαναζωντανεύει. Για τρίτη χρονιά θα έχουμε ανάπτυξη».

newpost