Την Τρίτη στις 10:00 η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης

Την εισήγηση του προέδρου της Βουλής περί διήμερης συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης με μικρή παραλλαγή ως προς την ώρα έναρξης αύριο, ενέκρινε τελικά με ευρύτατη συναίνεση η Διάσκεψη των Προέδρων, παρά την ένταση που φέρεται να επικράτησε και τα πυρά που εξαπέλυσαν σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η ΝΔ, αντιδρώντας στις συνοπτικές διαδικασίες και απαιτώντας εξάντληση του τριημέρου που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Η διαδικασία που «κλείδωσε» τελικά στη Διάσκεψη προβλέπει έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια αύριο στις 10 το πρωί (αντί στις 16.00 που είχε αρχικά ειπωθεί) με ομιλία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και λήξη έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (120).

Σημειώνεται ότι το άρθρο 141 της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης προβλέπει συζήτηση που δεν μπορεί να ξεπερνά τις 3 ημέρες και ψηφοφορία έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, πρόβλεψη την οποία η ΝΔ ζήτησε να ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αποφασίστηκε να οργανωθεί σε 4 κύκλους ομιλητών όπου θα πάρουν συνολικά το λόγο περίπου 60 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα μπορούν όπως και ο πρωθυπουργός να λάβουν το λόγο και την Τετάρτη πριν την ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση προβλέπεται να κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηλίτευσε στη Διάσκεψη των Προέδρων και την επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσουν κανονικά όλες οι εργασίες της Βουλής και ιδίως το νομοθετικό έργο, παρότι όπως υποστήριζει η Πειραιώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον τη δεδηλωμένη.

Στη Διάσκεψη, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, αποφασίστηκε επίσης να «παγώσει» προσωρινά η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, όχι όμως βάσει του σκεπτικού της ΝΔ, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την καλύτερη προετοιμασία των κομμάτων για την διήμερη κρίσιμη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είναι σαφές ότι η Βουλή συνεχίζει τις διαδικασίες της και το νομοθετικό και το κοινοβουλευτικό έργο. Δεν υπάρχει διακοπή όπως θα υπήρχε αν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία η ΝΔ ή την αναλάβει σε μία ώρα για πρόταση μομφής. Μόνο τότε κατά τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, η Βουλή δεν έχει άλλες εργασίες νομοθετικού κ κοινοβουλευτικού έργου. Η μετάθεση του νομοσχεδίου έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την καλύτερη προετοιμασία για τη συζήτηση γιατί αντί να ξεκινήσουμε αύριο στις 16.00 θα ξεκινήσουμε στις 10 το πρωί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

ΠΗΓΗ: skai.gr