Συνέδριο ΝΔ: Τα στοιχήματα, τα διλήμματα και η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινά σήμερα το συνέδριο της ΝΔ με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος και σε σημείο καμπής για τη σταδιακή αναδιαμόρφωση του κλίματος στην πορεία προς τις εκλογές – του 2023, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις – θέλει να αναδείξει η ΝΔ το 14ο Συνέδριό της, το οποίο ξεκινά σήμερα (λίγο πριν από τις 20.00) με την εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος επιδιώκει να παρουσιάσει με σαφήνεια τους πολιτικούς (και εκλογικούς) στόχους του, ποντάροντας κυρίως σε τρεις άξονες: στα διλήμματα της εποχής, στα νέα διακυβεύματα και στις συγκρίσεις σε ό,τι αφορά τόσο τον απολογισμό διακυβέρνησης με κυρίαρχο μήνυμα τη «συνέπεια λόγου και έργου» όσο και τις διαφορές αντιλήψεων και πρακτικών με τους πολιτικούς αντιπάλους του και πρωτίστως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και μόνο το βασικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη», που για τρεις ημέρες θα κυριαρχεί στους συνεδριακούς χώρους του Metropolitan Expo, πιστοποιεί την προσπάθεια της κυβερνώσας παράταξης να ρίχνει το βάρος συνεχώς στον κοινωνικό χαρακτήρα της εν μέσω μιας συγκυρίας ανακατατάξεων διεθνώς, μιας δύσκολης περιόδου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μιας φάσης πολιτικής πίεσης για το Μαξίμου, που καθημερινά δέχεται σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης. Αυτό που ο Μητσοτάκης θέλει να προτάξει είναι, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «η μόνη αξιόπιστη δύναμη», που μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, «με προοδευτικές πολιτικές και με σχέδιο για την επόμενη ημέρα». Με τα δικά του λόγια, «είμαστε ένα ζωντανό κόμμα που συμβαδίζει με την πραγματική ζωή».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μια αμιγώς πολιτική παρέμβαση η οποία ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου θα συμπεριλαμβάνει αφενός σινιάλα αυτοπεποίθησης και ενότητας της ΝΔ, αφετέρου κάθε παράμετρο της εποχής, από τις ενεργειακές – γεωπολιτικές ανακατατάξεις και το διεθνές αποτύπωμα της χώρας μέχρι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ζητήματα καθημερινότητας.

Τα σύγχρονα διλήμματα και τα διακυβεύματα τα περιγράφουν ήδη στις δημόσιες παρεμβάσεις τους ο Μητσοτάκης, υπουργοί και γαλάζιοι βουλευτές και πάνω σε αυτά πρόκειται η ΝΔ να χτίσει την πορεία της όλο το επόμενο διάστημα. «Μπροστά ή πίσω», «σταθερότητα ή περιπέτειες και ακυβερνησία», «πρόοδος ή συντήρηση», «μέτρο ή λαϊκισμός» αποτελούν προσωπικά για τον Μητσοτάκη τα νέα δίπολα, τα οποία αναδεικνύουν, κατά τον ίδιο, «διαφορές αντιλήψεων» και όχι κομματικών αποχρώσεων.

«Αβυσσος»

Με αυτές τις διαχωριστικές γραμμές και με δεδομένη την «άβυσσο» που, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, χωρίζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει να θέσει ξεκάθαρα το πλαίσιο όπου θα κινηθούν κυβέρνηση και κόμμα μέχρι να στηθούν οι εθνικές κάλπες. Επιπλέον οι λέξεις «αξιοπιστία», «συνέπεια», «σύγχρονη Κεντροδεξιά», «γλώσσα αλήθειας», «πράξεις», «μέτωπο λογικής», «προσπάθεια», όπως χρησιμοποιούνται όλο συχνότερα πλέον από γαλάζια στελέχη, δείχνουν προσπάθειες για συνεχή ανοίγματα προς την κοινωνία και ευρύτερες δεξαμενές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνεται αναγκαία η συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου, στην οποία είναι δεδομένο ότι θα δοθεί έμφαση, με αναμενόμενες ευθείες βολές προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με προβολή εκ νέου του στόχου της ΝΔ – όταν έρθει η στιγμή – για αυτοδυναμία.

Εξού και στο τριήμερο εργασιών θα έρθει στο προσκήνιο το… γαλάζιο αίτημα προς τους πολίτες για συγκρίσεις. Αυτό που θέλει η παράταξη μετά και τη συνεδριακή δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα από τον δικό της απολογισμό και προγραμματισμό να αφήσει αλλιώτικο στίγμα «ανοικτού προβληματισμού» για όσα απασχολούν την κοινωνία. «Με τη χώρα και τις θετικές προοπτικές της στο επίκεντρο», όπως έλεγαν κομματικά στελέχη. «Κάποιοι άλλοι κάνουν υποτίθεται συνέδριο, όχι ανοικτό στους πολίτες αλλά μεταξύ τους, για να στηρίξουν και πάλι τον πιο παλιό αρχηγό που κάθεται στην καρέκλα του εδώ και 15 χρόνια και όχι για να δουν τι έφταιξε και ο λαός τούς καταδίκασε τρεις φορές» έλεγε πρόσφατα ο Μητσοτάκης, «καρφώνοντας» ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ για «ίδιες ιδέες με τα ίδια πρόσωπα» και χρεώνοντάς του «μια φωτογραφία του χθες».

Ολα δείχνουν ότι η ΝΔ θέλει μόνιμα πια στον δημόσιο διάλογο να διατηρεί «παρούσες» τις συγκρίσεις μεταξύ των περιόδων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ειδικά στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μεταφέρει αποτελεσματικά τα μηνύματα της κυβέρνησης προς τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους.

in