Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μαξίμου και ΝΔ για το Σκοπιανό – Ψάχνουν «παράθυρο» συναίνεσης με τα άλλα κόμματα

Κανείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε πως με τις χθεσινές συναντήσεις ο πρωθυπουργός θα πετύχαινε ευρύτερη συναίνεση από τη στιγμή που η ΝΔ εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση απέναντι στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα. Αρκετοί από την πλειοψηφία υποστηρίζουν πως και το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία όπως εκτιμούν, σύρεται, από τα συλλαλητήρια, από ορισμένες δημοσκοπήσεις που είναι αντίθετες με την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονία», αλλά και από τον φόβο να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στα δεξιά της.

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του δήλωση έθεσε τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν με τη γαλάζια παράταξη και αναφέρθηκε ξεχωριστά στο Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως «με τους περισσότερους είχαμε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση, εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία… Η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δείγμα αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση».

Παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν φαίνεται πως από το Μαξίμου βλέπουν ότι στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει πεδίο συνεννόησης για το θέμα με βάση τη σύνθετη ονομασία. Εξακολουθούν, ωστόσο να κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, ενώ διαφωνούν όλα τα κόμματα με πιθανό κατακερματισμό της λύσης. Παράλληλα αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό της πλειοψηφίας με τη ξεχωριστή στάση των ΑΝΕΛ.

Αύριο συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα και το εκτελεστικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ χωρίς, όμως να αναμένεται το κόμμα του Πάνου Καμμένου να αλλάξει γραμμή. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τα στελέχη να ρίξουν τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη επίθεση που εξαπέλυσε ο Δημήτρης Καμμένος τόσο στον Μάκη Μπαλαούρα όσο και στον Δημήτρη Παπαδημούλη. Η αμηχανία που υπάρχει στην πλευρά της Κουμουνδούρου είναι δεδομένη, καθώς μπορεί να γνωρίζουν τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν, όμως το συγκεκριμένο θέμα φέρνει συνεχώς σε δύσκολη θέση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καλούνται να τοποθετηθούν δημοσίως.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν από το Μαξίμου να δώσουν έδαφος στη ΝΔ και το Σκοπιανό να αναδειχθεί ο «δούρειος ίππος» που θα προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση και θα βάλει την εκλογολογία και πάλι στο τραπέζι. Τη στιγμή που στην Ηρώδου Αττικού επιθυμούν να προτάξουν την οικονομία και την έξοδο από τα μνημόνια αυτό θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο. Στον αντίποδα βλέπουν, πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με το Σκοπιανό Σύνταγμα και την απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών, μετά από 25 χρόνια δίνεται η ευκαιρία μιας λύσης που αν επιτευχθεί θα δώσει πολλούς ¨πόντους¨ στην κυβέρνηση.

Είναι γεγονός πως στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει το κλίμα δεν ήταν ποτέ τόσο πολωμένο όσο σήμερα μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης. Η «εξίσωση» είναι πολύ δύσκολη για το Μαξίμου τη στιγμή που στην πλευρά των Σκοπίων το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και τις δηλώσεις που έγιναν, δεν ανέδειξε πολεμική ατμόσφαιρα στη γείτονα. Ακόμα και ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως το VMRO-DPMNE υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κατηγορώντας, ωστόσο τον Ζόραν Ζάεφ για καθυστερήσεις.

newpost