ΣΟΚ: Αυστηροποιείται ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν βρει καταφύγιο προστασίας στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ώστε να τρενάρουν για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα την εξόφληση των τραπεζικών τους δανείων, παρότι διαθέτουν οικονομική ευχέρεια στοχεύουν οι τροποποιήσεις που ετοιμάζουν σήμερα από κοινού τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και της Κυβέρνησης στη νομοθεσία που διέπει από το 2010 τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι βασικές αλλαγές έχουν ήδη προσυμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δεσμεύτηκε στους Τραπεζίτες για πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για όσους δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στην προστατευτική «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη-Σταθακη ή ακόμη έχουν υπαχθεί καταθέτοντας ανεπαρκή και ψευδή δικαιολογητικά για την οικονομική τους κατάσταση.

Με τις αλλαγές στη νομοθεσία που θα συμφωνηθούν σήμερα μεταξύ Κυβέρνησης και τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ,και θα επισημοποιηθούν αύριο με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών, αλλάζουν άρδην και επί το αυστηρότερο οι προυποθέσεις ένταξης και υπαγωγής χιλιάδων δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, στον οποίο έχουν ήδη υπαχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες με σύνολο τραπεζικών δανείων ύψους 15 δισ. ευρώ.

Οι επί το αυστηρότερο αλλαγές για χιλιάδες δανειολήπτες αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση σε συννενόηση με τους δανειστές από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς έχει γίνει πλέον παραδεκτό ότι στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος θεσπίστηκε το 2010 για να προστατεύσει από κατάσχεση και πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών και θα ισχύει έως το τέλος του 2018, παρεισέφρησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια και δεκάδες χιλιάδες εύποροι δανειολήπτες.

Οι τελευταίοι το έπραξαν προκειμένου να αποφύγουν την εξόφληση των δανείων τους ποντάροντας στην καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης στο ακροατήριο, αλλά και στο πάγωμα κάθε τραπεζικής παρέμβασης που ισχύει προς τους δανειολήπτες από την στιγμή που υποβάλλουν την αίτηση υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα αναλάβει την εξέταση των νέων αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη που θα υποβάλλουν προσεχώς δανειολήπτες τραπεζών, αλλά στη συνέχεια ο έλεγχος θα έχει αναδρομική εφαρμογή καθώς θα επεκταθεί και σε εκκρεμείς υποθέσεις που δεν έχουν οδηγηθεί ακόμη στο ακροατήριο.

Ειδικότερα, κατά πρώτον θα ξεσκονίζεται το οικονομικό και περιουσιακό προφίλ των αιτούντων υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη μέσω της άρσης του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

Κατά δεύτερον, θα ελέγχονται οι δανειολήπτες που πετυχαίνουν αναστολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους λαμβάνοντας δύο τουλάχιστον αναβολές ή μη εμφανιζόμενοι στο δικαστήριο, ώστε να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εκδίκαση της υπόθεσης τους.

Στις περιπτώσεις αυτές, και εφόσον αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη θα ενεργοποιούνται σε βάρος τους καταδιωκτικά μέτρα είσπραξης των οφειλών τους.

Κατά τρίτον, εάν διαπιστώνεται δόλος από μέρος του οφειλέτη (μεταβίβαση των ακινήτων του σε συγγενείς ή απόκρυψη περιουσιακών του στοιχείων η δόλια πτώχευση) θα απορρίπτεται η αίτηση υπαγωγής του στο νόμο Κατσέλη.

Τέλος, σε αποπομπή η έξωση από το νόμο θα οδηγούνται όσοι δανειολήπτες δεν εφαρμόζουν στο ακέραιο την ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής του δανείου τους που καθόρισε το δικαστήριο, στο πλαίσιο αναδιάρθωσης του δανείου τους λαμβάνοντας υπόψιν εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

newpost