Σκάνδαλο Novartis – ΚΕΕΛΠΝΟ

Το σκάνδαλο της Novartis δεν είναι μια έκρηξη διαφθοράς μέσα στο ελληνικό σύστημα υγείας. Αντιθέτως, είναι η χρήση από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας ενός διεφθαρμένου συστήματος πολιτικών, γιατρών και κρατικών υπαλλήλων που δομήθηκε ανεξάρτητα από τη Novartis και τη συνάντησε στον δρόμο της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε γύρω από το ΚΕΕΛΠΝΟ και γρήγορα εξυπηρέτησε και την πολυεθνική του φαρμάκου.

 Η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στοιχείων για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis δεν είναι ούτε συγκυρία ούτε προσπάθεια κάποιου να δημιουργήσει μεθοδευμένα κλίμα. Απλώς το σύστημα που απομύζησε δημόσιο χρήμα κάνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ κατέρρευσε μπροστά στον πρώτο σοβαρό έλεγχο που έγινε αποκαλύπτοντας το πάρτι και τους πρωταγωνιστές.

Το Documento, μετά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε πριν από έναν χρόνο, είχε διατυπώσει το συμπέρασμα ότι ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis αποτελούν τεμνόμενους κύκλους του ίδιου σκανδάλου. Η αποκάλυψη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη πως έχουν γίνει άφαντα 230 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φανερώνει νέους ήρωες στο σκάνδαλο. Οδηγεί στα παλιά πρόσωπα που χειρίστηκαν τον τομέα της υγείας και δημιούργησαν το χάος μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η διαφθορά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο από το 2007 έως το 2014 διαχειρίστηκε κοντά στο 1 δισ. ευρώ, δεν είχε στο λογιστήριό του ένα κοινό πρόγραμμα λογιστικής που θα επέτρεπε τον στοιχειώδη έλεγχο και τη διαμόρφωση εικόνας για το πού πήγαν τα χρήματα, τα οποία εν τω μεταξύ εισέπρατταν κλητήρες με τσάντες από τις τράπεζες.

Η συνάντηση των δύο σκανδάλων γίνεται στα ίδια πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη, στις ίδιες εταιρείες που διακίνησαν το χρήμα μέσω εικονικής διαφήμισης και φυσικά στο μαύρο πολιτικό χρήμα που κατέληξε σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και στις δύο περιπτώσεις. Η αποκάλυψη της τομής των δύο σκανδάλων κάνει εμφανές ότι μια συμμορία διασπάθισε δημόσιο χρήμα χρησιμοποιώντας κυνικά ως κάλυψη και κυρίως ως εργαλείο την ίδια την υγεία των πολιτών.

 

Θανατηφόρες συμπτώσεις

Τρεις άνθρωποι που είχαν σχέση με το κύκλωμα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ ή ενδεχομένως γνώριζαν είναι νεκροί. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, γνώστης του συστήματος ξεπλύματος χρήματος, σκοτώθηκε σε περίεργο τροχαίο. Ο σύμβουλος του Γεωργιάδη και επίσης σχετιζόμενος με το μαύρο χρήμα Μιχάλης Πιτσιλίδης είναι επίσης νεκρός από καρδιακή προσβολή. Ενας ακόμη, όπως αποκάλυψε το Documento, ο 28άχρονος Γιώργος Χατζηδάκης, οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρου Παπαδημητρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τους γονείς του, γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις, κάηκε σε τροχαίο πανομοιότυπο με αυτό του Μαυρίκου, με αυτοανάφλεξη της μηχανής του.

documento