Σε κομβικό σημείο το Σκοπιανό – Κρίσιμη η συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα

Εβδομάδα Σκοπιανού είναι αυτή που διανύει η κυβέρνηση με το ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα την Πέμπτη να αφήνει προσδοκίες έστω και μικρής  προόδου στο ονοματολογικό.  Τα σημεία της διαπραγμάτευσης που δεν  έχουν κλείσει και παραμένουν δύσκολα αφορούν το όνομα, το εύρος της χρήσης, τις συνταγματικές αλλαγές, καθώς και το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων και αυτό που επιζητούν είναι έναν έντιμο συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις  που θα είναι διαχειρίσιμες στο εσωτερικό και των δυο χωρών.

Για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος το μεγάλο και αξεπέραστο πρόβλημα  για τον Ζόραν Ζάεφ είναι η πλειοψηφία των 2/3 που δεν έχει στη Βουλή. Η επίτευξή της προϋποθέτει τη συμμετοχή του εθνικιστικού κόμματος VMRO – DPMNE.  Ήταν σαφές το μήνυμα που ήθελε να στείλει στα κόμματα της αντιπολίτευσης,  όταν χθες σε συνέντευξή του απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Η πλευρά της ΠΓΔΜ φαίνεται πως βάζει προϋποθέσεις και στο erga omnes  για το εσωτερικό της, καθώς ο όρος «Μακεδονία» είναι δύσκολο, αλλά και επιζήμιο να απαλειφθεί από την καθημερινότητα μετά από σειρά ετών χρήσης.

Το σύνολο των ζητημάτων  αναμένεται να μπουν για άλλη μια φορά στο τραπέζι από τους δυο υπουργούς, τη στιγμή που εμπειρογνώμονες από τις δυο χώρες εργάζονται παράλληλα για την επίτευξη της συμφωνίας.

Όλα δείχνουν πως μια πιθανή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, που δεν απέκλεισε ο Ζόραν Ζάεφ και έχει προαναγγείλει και ο Νίκος Κοτζιάς από τη Βιέννη, θα εστιάσει στα επόμενα βήματα, στα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν από μόνοι τους οι δυο υπουργοί των Εξωτερικών. Αρκετοί εκτιμούν πως από τη στιγμή που η αναθεώρηση του Συντάγματος της  ΠΓΔΜ δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, η λύση θα μπορούσε να δοθεί μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας, την οποία η γειτονική χώρα θα περάσει από τη Βουλή. Το αντικείμενο της θα αποτελέσει το επίδικο των συσκέψεων κορυφής που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά μια συμφωνία  των Σκοπίων με τους διεθνείς οργανισμούς θα αποτελεί την απαραίτητη δέσμευση από τη γειτονική χώρα για να προχωρήσει σε όλες τις Συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί η Ελλάδα.

Από την ελληνική πλευρά παραμένει «κόκκινη γραμμή» η μη πρόσκληση ένταξης των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ, αν δεν υλοποιηθεί η αναθεώρηση  στο Σύνταγμα και η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών που περιέχονται,  ειδικά στο άρθρο 49 περί «Μακεδονικής διασποράς». Το διπλωματικό «πόκερ» αναμένεται να είναι σκληρό ενόψει της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ λίγο πιο πριν (28-29 Ιουνίου) στη βελγική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί και η  τακτική Σύνοδος Κορυφής του καλοκαιριού.

Το να λάβει η ΠΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, κατά το πρότυπο της Σουηδίας, δεν είναι κάτι που ευχαριστεί τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς και οι ίδιος έχει δηλώσει πως στόχος είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αυτή τη στιγμή σε δεύτερο επίπεδο φαίνεται πως απασχολεί την ελληνική πλευρά η επίτευξη των ισορροπιών στο εσωτερικό της χώρας. Η διαφωνία των ΑΝΕΛ είναι δεδομένη και η εξεύρεση συμμαχιών για το ονοματολογικό στο Κίνημα Αλλαγής ή στο ΚΚΕ δεν μπορεί να προδιαγραφεί, αν η τελική συμφωνία δεν φτάσει στα χέρια των κομμάτων.

 

newpost