Σεξ από το πρώτο ραντεβού: Πότε πρέπει να γίνεται;

Πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις σεξ από το πρώτο ραντεβού; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό με απόλυτη σιγουριά…

Παρόλα αυτά, η κοινωνιολόγος, σεξολόγος και καθηγήτρια Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Schwartz Pepper, στο βιβλίο της «Ξέρετε για τον Έρωτα και το Σεξ, είναι… Λάθος?», επιχειρεί να δώσει μια σειρά από λόγους για τους οποίους πρέπει να ξεχάσουμε τον κανόνα που λέει “ποτέ από το πρώτο βράδυ”:

Μερικές φορές, η στιγμή είναι ιδανική

Υπάρχουν μαγικές στιγμές, και τις χάνετε αν σκέφτεστε ότι κινδυνεύετε. Είναι πολύ εύκολο να αποθαρρυνθεί κανείς, στη σημερινή εποχή του κατασκευασμένου έρωτα και των σύντομων και βιαστικών σχέσεων. Παρόλα αυτά, ο κανόνας νούμερο ένα -και δύο και τρία- είναι να εμπιστεύεστε το υπογάστριό σας. Αν αυτό που σας συμβαίνει είναι κάτι ξεχωριστό, μην το αγνοήσετε. Στις περισσότερες γνωριµίες, παρουσιάζεται μία και μοναδική ευκαιρία – όσο για τη δεύτερη ευκαιρία, είναι ακόμα σπανιότερη τύχη την πρώτη.

Αν όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν, αφήστε τα να εξελιχθούν φυσικά και αβίαστα. Είναι μεγάλη τύχη να ξεκινάει κάτι σωστά. […]

Μερικές φορές έχετε μόνο μία ευκαιρία

Οι σοφοί άνθρωποι λένε ότι πρέπει κανείς να ακολουθεί το ρυθμό του (πάντα παρουσιάζεται μια δεύτερη ευκαιρία) και να μη βιάζεται (το καλό πράγμα αργεί να γίνει). Σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, έχουν δίκιο, και ίσως ο χρόνος είναι ο μόνος που μπορεί να σας πει με σιγουριά κάποια πράγματα, όπως είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του άλλου, η μακροχρόνια συμβατότητα του ζευγαριού, οι καθοριστικά ουσιώδεις αποκαλύψεις, κ.ο.κ. Όμως, κάποιες φορές, έχετε μόνο μία ευκαιρία. Βρίσκεστε σε διακοπές, κι αν δεν κάνετε αμέσως καλή εντύπωση, δεν θα την κάνετε ποτέ. Το άλλο άτομο μπορεί να σκέφτεται αν πρέπει ή όχι να γυρίσει πίσω στο σύντροφό του, και υπάρχει αυτή η μικρή ρωγμή στο χρόνο, όπου ο άνθρωπος αυτός είναι “διαθέσιμος”. Μπορεί να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο μιας πόλης όπου θα μείνετε για μία μέρα, και μιλάτε μ’ έναν καταπληκτικό τύπο, που δεν πιστεύετε την τύχη σας. Καταλάβατε τι εννοώ. Κάτω από συνηθισμένες συνθήκες, υπάρχει ο χρόνος για να ωριμάσει κάτι. Κάτω απ’ αυτές, όμως -της μιας μέρας- είναι ζήτημα λεπτών, έστω ωρών. Έτσι δεν είναι;

Σας φαίνεται μήπως πολύ χολυγουντιανό; Δεν θα το λεγα. Αν δεν έχετε το χρόνο με το μέρος σας, καλύτερα να έχετε τις ορμόνες. Και πιο σημαντικό από τις ορμόνες: Πρέπει να διαθέτετε και τα κότσια. Δεν είναι εύκολο να ρισκάρετε – όχι μόνο την απόρριψη σας, αλλά, ίσως, και το θυμό του άλλου ατόμου, αν κινηθείτε υπερβολικά γρήγορα και το κάνετε να νιώσει θιγμένο, αντί κολακευμένο. Ωστόσο, ο τολμών νικά. Εφαρμόστε το αρχαίο και σοφό ρητό: Carpe diem – Άδραξε τη μέρα (ή τη νύχτα).

Να δείχνετε πάντα τα δυνατά σας σημεία

Μπορεί να έχετε κάποιο κρυφό ταλέντο – να είστε καταπληκτικοί στο κρεβάτι. Ξέρετε πώς να διεγείρετε μια γυναίκα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, ή ξέρετε ότι όλο το παιχνίδι κερδίζεται στα προκαταρκτικά. Ή είστε μια γυναίκα που ξέρει να κάνει έναν άντρα να νιώθει ξανά δεκάξι χρονών – εννοώ, αυτό που θα ήθελε να νιώθει όταν ήταν δεκάξι χρονών. Αυτά τα ταλέντα δεν είναι καθόλου ασήμαντα. Στο δικό μου κατάλογο, είναι ισάξια με εκείνα που λαμβάνουν το βραβείο Πούλιτζερ (δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο βραβείο που να απονέμεται σε τέτοιου είδους ταλέντα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει!). Αν περιμένετε πάρα πολύ, ίσως να μην μπορέσετε ποτέ να αποκαλύψετε αυτή την πτυχή της προσωπικότητάς σας. Βέβαια, τις περισσότερες φορές, μάλλον κάνετε καλά δεν θέλετε κάποιοι ανάξιοι άνθρωποι να γευτούν την τέχνη σας. Όταν όμως συναντάτε κάποιο συνταρακτικό άτομο, που μπορεί να μην έχει ακόμα μαντέψει το μυστικό σας χάρισμα είναι η κατάλληλη στιγμή να το αποκαλύψετε. Δεν θα εκπλαγεί μόνο εκείνος, βλέποντας με άλλο μάτι αυτό το παθιασμένο, έμπειρο πρόσωπο που τον έκανε λιώμα µε τις σεξουαλικές του ικανότητες, και βέβαια, όποιες άλλες διαθέτει.

Κάποιοι άντρες εκφράζονται μόνο μέσω τού σεξ

Αυστηρό αλλά αληθινό. Οι ορμόνες κυκλοφορούν στο σώμα όλων, αλλά φαίνεται πως οι άντρες χρειάζονται περισσότερο από τις γυναίκες μια σεξουαλική εμπειρία για να “έρθουν σε επαφή με το εσωτερικό τους παιδί”. Αν και οι δύο δεν κοιμηθείτε αμέσως μετά (ένα μεγάλο αν), ή αν υπάρχει λίγος χρόνος μεταξύ των ερωτικών κορυφώσεων, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε ειλικρινά για τον εαυτό σας, τη ζωή, για το ποιος είστε εσείς και ποιος είναι ο σύντροφός σας. Άντρες και γυναίκες, ωστόσο, αντιμετωπίζουν διαφορετικά τη συζήτηση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το σεξ. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη σεξουαλικότητα για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ενώ οι άντρες τη χρησιμοποιούν για να τα ανακαλύψουν. Έχει ειπωθεί ότι όταν μια γυναίκα αγαπάει έναν άντρα, νιώθει κάτι μέσα της να ξυπνάει, και όταν ξυπνήσει για τα καλά, το χαρακτηρίζει ως αγάπη. Στους άντρες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο -πιστεύουν ότι το σεξ είναι μόνο σεξ- κι όµως, κάτι που αρχικά είναι αποκλειστικά σαρκικό μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης και να απελευθερώσει βαθύτερα συναισθήματα, ακόμα και να γεννήσει την αγάπη. Σε μακροχρόνιες σχέσεις, άντρες και γυναίκες χρησιμοποιούν το σεξ για να γεφυρώσουν συναισθηματικά κενά. Το σεξ είναι ένας τρόπος να ξεπεραστούν οι ασήμαντες λεπτομέρειες και οι καθημερινές αβλεψίες. Τι σας κάνει λοιπόν να πιστεύετε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ευθύς εξαρχής; Προσωπικά, πιστεύω ότι μπορεί, τουλάχιστον για κάποιους ανθρώπους.

Το “σεξ από νωρίς” μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη προσωπική απελευθέρωση και οικειότητα

Γνωρίζετε πόσος καιρός μπορεί να περάσει μέχρι να μιλήσετε ανοιχτά για το πώς αισθάνεστε και οι δύο, τι θέλετε και τι περιμένετε από μια σχέση. Αναμφίβολα, πολλά μπορούν να ειπωθούν υπέρ της αργής ωρίμανσης μιας φιλίας, ούτως ώστε να γνωρίζετε ακριβώς την ψυχοσύνθεση του συντρόφου σας και να ξέρετε ότι κανείς από τους δυο σας δεν πρόκειται να πληγώσει τον άλλο. Δεν έχω τίποτα εναντίον μιας τέτοιου είδους σχέσης. Μια ερωτική σχέση που βασίζεται στη φιλία δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας, σταθερότητας, άνεσης και βαθύτερου δεσίματος. Αλλά πρέπει να είστε υπομονετικός τύπος.

Αν, αντίθετα, είσαστε ορμητικός τύπος, δεν θα μπορέσετε να λειτουργήσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο – εκτός ίσως από κάποιες ελάχιστες φορές. Θέλετε να μάθετε από την πρώτη στιγμή όσα πρέπει να ξέρετε, ώστε να κρίνετε αν αξίζει να ασχοληθείτε. Για τους γενναίους ορμητικούς τύπους, το σεξ είναι ό,τι τους χρειάζεται. Μπαίνετε γρήγορα σε μια σχέση, και μπορεί να βγαίνετε εξίσου γρήγορα, αλλά παίρνετε πολλές πληροφορίες, και αν περνάτε και οι δύο καλά, μπορείτε να ξέρετε σε χρόνο μηδέν πώς θα εξελιχθεί η σχέση σας.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Όσα Ξέρετε για τον Έρωτα και το Σεξ, είναι… Λάθος?» της Schwartz Pepper. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση

boro

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ