Σεξ ή χρήματα: Τι μας κάνει πιο ευτυχισμένους;

Αν νομίζετε ότι τα πλεονεκτήματα ενός «παχυλού» τραπεζικού λογαριασμού μπορούν να ανεβάσουν την ερωτική ένταση, μάλλον έχετε, τουλάχιστον μερικώς, δίκιο.

Τα χρήματα ενδεχομένως δεν μπορούν να αγοράσουν τον έρωτα, αλλά μπορούν να επιτρέψουν μια έντονη ερωτική ζωή.

Περίπου το 70% των πολυεκατομμυριούχων υποστηρίζει ότι απολαμβάνει καλύτερο και πιο περιπετειώδες σεξ, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση της εταιρείας επικοινωνίας και μάρκετινγκ Prince&AssociatesInc.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο, το 63% των «πλούσιων» ανδρών ανέφερε ότι η οικονομική του ευημερία τού επέφερε «καλύτερο σεξ», το οποίο και όρισε ως προς τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά και την εναλλαγή των σεξουαλικών συντρόφων. Ένα ποσοστό συγκρίσιμο με το αντίστοιχο 88% των γυναικών που ανέφερε ότι τα περισσότερα χρήματα τους απέφεραν «καλύτερο σεξ», που όρισαν ως σεξ καλύτερης ποιότητας.

Ίσως και να βγάζει νόημα αν το καλοσκεφτούμε: τα χρήματα αποφορτίζουν το άτομο από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, με τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι, βοηθώντας περίπου το 1% του πληθυσμού να χαλαρώσει και να πάει παρακάτω.

Η ασφάλεια που παρέχει στο άτομο η μεγάλη οικονομική επιφάνεια, επίσης, δημιουργεί μια αίσθηση σταθερότητας, την οποία πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι βαθύπλουτες γυναίκες, θεωρούν ενδυναμωτική. Φυσικά, «ακριβά παιχνίδια», όπως ιδιωτικά τζετ και ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, δεν βλάπτουν…

Σε μελέτη από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του NewCastle βρέθηκε ότι τουλάχιστον για τις γυναίκες η παρέα με τους πλουσίους επίσης επέφερε καλύτερο σεξ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσο αυξανόταν το εισόδημα των συντρόφων τους, τόσο αυξανόταν και η συχνότητα του γυναικείου οργασμού.

Θα μπορούσαν, λοιπόν, τα χρήματα να λειτουργούν ως αφροδισιακό; Ίσως, όπως τουλάχιστον αναφέρει το άρθρο που αναρτήθηκε στην ειδική έκδοση του CNN. Ή σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ίσως οι -εμπνευσμένοι από τον πλούτο- οργασμοί, είναι αποτέλεσμα βιολογικής εξέλιξης, βοηθώντας τις γυναίκες να διακρίνουν και να βρουν μεταξύ των ανδρών τον καλύτερο δυνατό παροχέα.

Ωστόσο, ένας σύντροφος που μπορεί να παρέχει περισσότερους πόρους και περισσότερους οργασμούς μπορεί να μην αποτελεί απαραίτητα το καλύτερο μακροπρόθεσμο «στοίχημα», αφού τα χρήματα αλλάζουν τους ανθρώπους και όχι πάντα προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με τον κοινωνικό ψυχολόγο JustinLehmiller, οι πιο εύποροι άνθρωποι έχουν περισσότερο ανήθικες και ανέντιμες συμπεριφορές, που μπορεί να τους ακολουθούν και στην κρεβατοκάμαρά τους… Μάλιστα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η δύναμη και ο πλούτος συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα απιστίας.

Αλλά ευτυχώς για το 99% του πληθυσμού, το σεξ αυτό καθαυτό μπορεί να προσφέρει περισσότερη ευτυχία, από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ τα χρήματα.

Σε ακόμη μία σχετική μελέτη από ερευνητές του DartmouthCollege και του Πανεπιστημίου του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας, μετρήθηκαν τα επίπεδα ευτυχίας-αν τελικά μπορούμε να ορίσουμε τι είναι ευτυχία και αν κάτι τέτοιο είναι μετρήσιμο- σε 16.000 άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της έρευνας, όσο περισσότερο σεξ έκαναν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο ευτυχισμένοι ήταν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και το φύλο τους. Και ενώ βρέθηκε πως τα χρήματα μπορούσαν να «αγοράσουν» περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, δεν «αγόραζε» απαραίτητα και περισσότερο σεξ.

Στην πραγματικότητα οι άνδρες που πλήρωναν για να κάνουν σεξ ήταν αισθητά λιγότερο ευτυχείς από αυτούς που δεν χρειαζόταν να μπουν σε τέτοια διαδικασία. Συμπέρασμα που μοιάζει φυσικά λογικό. Μπορεί δηλαδή κάποιος να αγοράσει όσο σεξ θέλει, αλλά στο τέλος της μέρας, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται κάτι παραπάνω από μερικές στιγμές σωματικής επαφής. Το να εξασφαλίζει κάποιος το σεξ δεν ικανοποιεί τις ψυχολογικές του ανάγκες για οικειότητα, εγγύτητα και συναισθηματικό δέσιμο.

Οι έρευνες επίσης έδειξαν ότι το σεξ είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την ευτυχία, που υπολογίστηκε ότι η αύξηση της σεξουαλικής συχνότητας από μία φορά τον μήνα σε μία φορά την εβδομάδα θα λειτουργούσε ως ενεργοποιητής της διάθεσης τόσο όσο περίπου 38.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Το σεξ τελικά μπορεί να συνεισφέρει στην ευτυχία του ατόμου αλλά και στην οικονομική του ευμάρεια, αφού, όπως αναφέρει και η ανθρωπολόγος HelenFisher, οι άνθρωποι που κάνουν σεξ μπορεί να έχουν καλύτερες επαγγελματικές επιδόσεις. Τα σεξουαλικά ερεθίσματα απελευθερώνουν ποικίλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη, η βασοπρεσίνη και η ωκυτοκίνη, που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων, τη συνεργατικότητα και την αυτοπεποίθηση…

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο πιο ευτυχισμένο; το σεξ ή τα χρήματα; Η απάντηση δίνεται από τα οφέλη… Για τη δική μας πραγματικότητα, στην Ελλάδα του σήμερα, που υποφέρει μαζί με τα παιδιά της, ίσως ένα βλέμμα, ένα χάδι, μια αγκαλιά, ερωτικά ή όχι, μπορεί να κάνουν τη διαφορά, να είναι πραγματικά λυτρωτικά έως και σωτήρια.

Πηγή:zougla.gr