Σεξουαλικές φαντασιώσεις (μέρος 2): Τι θα συμβεί αν τις κάνω πράξη;

Μια από τις φυσιολογικές συνέπειες της ικανότητας του ανθρώπου να φανταστεί, είναι η χρησιμοποίησή της στη σύνθεση των σεξουαλικών φαντασιώσεων. Το άτομο που συνθέτει τη σεξουαλική φαντασίωση όμως, τις περισσότερες φορές δε νιώθει άνετα να μιλήσει για αυτήν , πόσο μάλλον να περάσει στην πράξη. Με τη βοήθεια των ερευνητών, των συγγραφέων και των σεξουαλικών θεραπευτών, στο πρώτο μέρος του άρθρου απενεχοποιήθηκε η σεξουαλική φαντασίωση ως μια φυσιολογική συνέπεια της δημιουργικής φαντασίας του ανθρώπου και ως αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικότητάς του. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της συζήτησης του ζευγαριού σχετικά με τις σεξουαλικές φαντασιώσεις, με σκοπό τη βελτίωση της ικανοποίησης των δύο συντρόφων από την ερωτική σχέση. Το δεύτερο βήμα είναι η διερεύνηση του βαθμού στον οποίο οι σεξουαλικές αυτές φαντασιώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Καταρχάς η εκδραμάτιση της σεξουαλικής φαντασίωσης μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο εάν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε αυτή. Όταν οι επιθυμίες εκφράζονται και υλοποιούνται σε ένα περιβάλλον κοινής συναίνεσης, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν ευνοϊκά για τη σχέση. Ιδιαίτερα στις μακροχρόνιες, μονογαμικές σχέσεις, η εκδραμάτιση των σεξουαλικών φαντασιώσεων φαίνεται να αναζωογονεί τα ζευγάρια.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας του «Cuba After Dark», Brian White, δήλωσε ότι έγραψε τη νουβέλα του με σκοπό να μιλήσει για το παράδοξο της ανθρώπινης ύπαρξης. Από τη μια οι άνθρωποι αναζητούν την ασφάλεια και από την άλλη την περιπέτεια. Οι περισσότεροι άλλωστε συγγραφείς των μυθιστορημάτων που πραγματεύονται τα άδυτα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα: Γιατί το απαγορευμένο είναι τόσο ερωτικό; Αυτή η αναζήτηση της περιπέτειας, του καινούριου, του διαφορετικού, του ριψοκίνδυνο, του άγνωστου και του μη αναμενόμενου, είναι πάντα εκεί στον άνθρωπο διπλά σε όλες τις επίπονες προσπάθειες που κάνει για να καλύψει τη βασική του ανάγκη για ασφάλεια και σιγουριά, αναζητώντας σχέσεις υποστηρικτικές με άτομα αξιόπιστα και αφοσιωμένα.

Ο White όμως καταλήγει σε ένα καίριο ερώτημα: μέχρι που μπορεί να φτάσει ένα άτομο για να πραγματοποιήσει τη σεξουαλική φαντασίωση του συντρόφου του; Οι ειδικοί απαντούν ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να καταλάβει ποιες είναι οι φαντασιώσεις, οι οποίες εάν υλοποιηθούν θα ωφελήσουν τη σχέση και ποιες έχουν έντονο χαρακτήρα παρόρμησης και είναι καλύτερο να παραμείνουν στο φαντασιακό πεδίο. Είναι απαραίτητο, έτσι κι αλλιώς, να γίνει αντιληπτό από τα άτομα ότι η εκδραμάτιση μιας φαντασίωσης είναι πολύ διαφορετική από την ίδια τη φαντασίωση. Άλλωστε συχνά δεν είναι το περιεχόμενο της φαντασίωσης αυτό που έχει τη σημασία, αλλά το νόημα πίσω από αυτή. Πολλές φορές, για παράδειγμα, όταν ένα ζευγάρι συζητά τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του, ασχολείται κατά κύριο λόγο με το περιεχόμενό τους. Αλλά η ουσία δε βρίσκεται πάντα εκεί. Μπορεί να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο περιεχόμενο της φαντασίωσης, , στην αναμονή για την εκδραμάτισή της, στις ανάγκες που ικανοποιούνται μέσα από αυτή, στον τρόπο με τον οποίο η εκδραμάτισή της θα προσέφερε ικανοποίηση.

Σχετικά με το ζήτημα των συνεπειών που προκύπτουν από την εκδραμάτιση μιας φαντασίωσης, οι συγγραφείς του «The Normal Bar» θέτουν το εξής ερώτημα: εάν κάποιος είχε την ευκαιρία να προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη με οποιοδήποτε άτομο της επιλογής του πέρα από τον/την σύντροφό του με μηδενική επίπτωση στην παρούσα σχέση του ή την οικογένεια του ακριβώς σαν να μην είχε συμβεί ποτέ, τι θα έκανε; Το 43% των γυναικών και το 65% των ανδρών που ερωτήθηκαν στα πλαίσια της σχετικής έρευνας απάντησαν ότι θα το έκαναν. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα 2/3 των ανδρών και σχεδόν οι μισές γυναίκες βρήκαν την πρόταση άκρως δελεαστική. Για τους ερευνητές αυτό επιβεβαιώνει τον κρυφό πόθο των ατόμων για σεξουαλικές και ερωτικές περιπέτειες, ο οποίος εν τέλει, συνήθως, δε φαίνεται στις πράξεις τους.

Όταν όμως γίνεται το πέρασμα στην πράξη, η σεξουαλική φαντασίωση μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι που θα απειλήσει τη σχέση. Συνέπειες όμως μπορεί να προκληθούν και από τη μη εκδραμάτιση μιας φαντασίωσης. Συχνό είναι άλλωστε το φαινόμενο κάποιος να εγκαταλείπει το σύντροφό του, γιατί δεν του πραγματοποιεί τη σεξουαλική φαντασίωση. Στο κάτω- κάτω της γραφής, η σεξουαλική φαντασίωση μπορεί να ιδωθεί ως μια καθαρά υποκειμενική αναζήτηση.

Μια από τις πολυγραφότατες συγγραφείς σεξουαλικών μυθιστορημάτων ισχυρίζεται ότι τα βιβλία της έχουν σαν πυρήνα το ιδιαίτερο, προσωπικό ταξίδι του ατόμου μέσα από τη σεξουαλική έκφραση και περιπέτεια. Αν και όπως αποκαλύπτει συχνά δέχεται κριτικές επειδή προσεγγίζει πολύ άμεσα το σεξουαλικό στοιχείο, στην ουσία γράφει για το ταξίδι δύο ή και περισσότερων ανθρώπων προς την αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από συγκρούσεις και εμπειρίες που τους προσφέρουν τη γνώση που χρειάζονται για να ωριμάσουν και να γίνουν τα ευτυχισμένα άτομα που ονειρεύονταν πάντα να γίνουν.

Ο συγγραφέας του «Cuba After Dark» αναφέρεται χαρακτηριστικά στα ρίσκα που πρέπει να είναι κανείς πρόθυμος να πάρει στη ζωή του. Επισημαίνει όμως, ότι κάθε γάμος και κάθε σχέση έχουν το δικό τους μοναδικό χαρακτήρα και η σεξουαλική διερεύνηση μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά μονοπάτια. Για το λόγο αυτό, η συζήτηση είναι πολύ σημαντική. Στο βιβλίο του εξιστορείται η διερεύνηση της σεξουαλικής φαντασίωσης ενός ευτυχισμένου, παντρεμένου ζευγαριού, η οποία ξεκινά με αφορμή τον εορτασμό της 40κοστής τους επετείου. Η αναζήτηση ξεκινά με τους δυο μαζί στην αφετηρία , αλλά στην πορεία η επιθυμία του άνδρα για περισσότερα τον εκτροχιάζει από τη κοινή πορεία του ζευγαριού.

Η σεξουαλική δραστηριότητα του ζευγαριού είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις συνιστώσες της σχέσης και πολλές φορές η διερεύνηση των σεξουαλικών φαντασιώσεων μπορεί να την αναζωογονήσει. Σε κάθε περίπτωση, εάν η φαντασίωση γίνει πράξη, μοιραία θα υπάρξουν συνέπειες, θετικές ή αρνητικές Η ειλικρινής συζήτηση και ο αμοιβαίος σεβασμός των δυο συντρόφων έχουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη διερευνητική πορεία, έτσι ώστε να προστατέψουν τους ίδιους, αλλά και τη σχέση τους.

AdTech Ad

boro