Ρωτήσαμε τον γιατρό: Ποια ώρα, πού και σε ποια στάση είναι καλύτερο το σεξ

Απαντά ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Ποιά ώρα της ημέρας είναι καλύτερα να κάνει σεξ ένα ζευγάρι;

Η διάθεση και η απόδοση στο σεξ δεν έχουν σχέση με την ώρα. Η επιλογή άλλωστε του χρόνου έχει σχέση και με άλλες υποχρεώσεις και δυνατότητες του ζευγαριού. Γενικά, είναι προτιμότερο ένα ζευγάρι να επιλέγει να κάνει έρωτα όταν υπάρχει καλή διάθεση και από τα δύο μέλη, όταν δεν υπάρχει μεγάλη κόπωση από άλλες δραστηριότητες και όταν δεν έχει προηγηθεί μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Η ανατομία των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει σχέση με τη στάση που προτιμάει η γυναίκα στο σεξ;

Η ανατομία των γεννητικών οργάνων της γυναίκας έχει βέβαια σχέση με τη στάση που προτιμάει στο σεξ, αλλά δεν είναι συνήθως ο κύριος λόγος της επιλογής αυτής. Υπάρχουν στάσεις που απαιτούν ενεργητικότερη συμμετοχή της γυναίκας στο σεξ, γεγονός που δεν ταιριάζει σε μια συνεσταλμένη γυναίκα. Υπάρχουν επίσης στάσεις που επιτρέπουν στη γυναίκα να ελέγχει καλύτερα το ερωτικό παιχνίδι, ενώ άλλες γυναίκες προτιμούν να παραδίδονται στις αντρικές πρωτοβουλίες. Είναι φανερό ότι η επιλογή της στάσης που θα προτιμηθεί κάθε φορά εξαρτάται περισσότερο από ψυχικές ανάγκες και λιγότερο από τη δεδομένη ανατομία των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι γεγονός ότι η εναλλαγή στάσεων εμπλουτίζει και ανανεώνει το ερωτικό παιχνίδι.

Το μέρος που κάνουμε σεξ έχει σχέση με την απόδοση μας;

Ναι, με την έννοια ότι θα πρέπει να νοιώθουμε ασφάλεια και άνεση. Θα πρέπει επίσης να μπορούμε να μείνουμε όσο θέλουμε. Η βιασύνη συνήθως ταλαιπωρεί το σεξ και δημιουργεί παρενέργειες, όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση.

 Πρέπει η γυναίκα να ξεπερνά τις προσωπικές της διαθέσεις για να ικανοποιεί το σύντροφό της;

Το να θέλουμε να ικανοποιούμε το σύντροφο που αγαπάμε είναι λογικό και θεμιτό. Οι πολύ μεγάλες όμως διαφορές στην ερωτική επιθυμία δύο συντρόφων δημιουργούν δύο ειδών ανησυχίες. Η πρώτη είναι μήπως ο ένας έχει κάποια παθολογική ελάττωση της ερωτικής ίου επιθυμίας. Η δεύτερη είναι σχετική με μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τόσο πιο ευχάριστη είναι, ή μήπως γίνεται τελικά κουραστική;

Οι σεξουαλικές επαφές ενός ζευγαριού δεν έχουν όλες την ίδια διάρκεια για το λόγο ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν. Σε κάθε περίπτωοη όμως είναι προτιμότερο η διάρκεια της σεξουαλικής επαφής να αποτελεί αποτέλεσμα της  επιλογής και των δύο συντρόφων. Είναι σημαντικό ο άντρας να μπορεί να ελέγχει το χρόνο της εκσπερμάτισής του, ώστε να δίνει το χρόνο που χρειάζεται η σύντροφός του για να διεγερθεί αρκετά και να μπορεί τελικά να έχει το δικό της οργασμό. Η-δυσκολία εμφανίζεται όταν υπάρχει μεγάλη δυσαρμονία στους χρόνους επίτευξης των δύο οργασμών, οπότε είναι δυνατό ο ένας από τους δύο συντρόφους να αισθάνεται κούραση, ενόσο ο άλλος συνεχίζει να προσπαθεί να φτάσει σε οργασμό.

Γιατί ο άντρας νοιώθει κόπωση μετά τη σεξουαλική επαφή;

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί μια δραστηριότητα που απαιτεί δαπάνη σωματικής ενέργειας και προκαλεί ένα βαθμό κόπωσης. Πέρα όμως από αυτή την πραγματικότητα, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην αντρική και τη γυναικεία φυσιολογία της σεξουαλικής λειτουργίας που έχει σαν αποτέλεσμα μια υποκειμενική αίσθηση μεγαλύτερης κόπωσης για τον άντρα. Μετά τον οργασμό στον άντρα παρατηρείται κάθετη πτώση της σεξουαλικής διέγερσης, αίσθημα χαλάρωσης και αδυναμία επανάληψης της σεξουαλικής επαφής για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο φυσιολογικά κυμαίνεται από λίγα λεπτά της ώρας μέχρι 24 ώρες. 0 χρόνος αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενικότερη φυσική κατάσταση, η ψυχική κατάσταση, ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου άντρα, η ένταση της ερωτικής έλξης προςτη συγκεκριμένη γυναίκα κ.λ.π. Αντίθετα με τον άντρα, στη γυναίκα μετά τον οργασμό παρατηρείται μια αργή και προοδευτική πτώση της σεξουαλικής

boro