Ραγδαίες εξελίξεις: Εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής (11/05) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Τους δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να απασχολήσουν δύο θέματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες και «δοκιμάζουν» τη συνοχή της κυβέρνησης. 

Το κλίμα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως τεταμένο κυρίως για δυο λόγους.

Για μια φωτογραφία στην οποία ο κ. Καμμένος εμφανίζεται με φερόμενο ως «πυρηνάρχη» της Χρυσής Αυγής, αλλά και για την υπόθεση των F16 με τα όσα έγιναν στην επιτροπή εξοπλιστικών, όπου ο κ. Καμμένος συγκρούστηκε σφόδρα με τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε ερώτησή τους μάλιστα, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (προερχόμενοι ως επί το πλείστον από την πτέρυγα των «53») χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά ανησυχητικό ότι ακόμα και μετά την καταδίκη του, ο Παναγιώτης Μπαντέμης συνεχίζει να συμμετέχει στο Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας και να εξοπλίζεται με πολεμοφόδια από τον ελληνικό στρατό, ενώ φωτογραφίζεται με στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ζητούν από τον κ. Καμμένο εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα ρωτούν:

  • Αληθεύει ότι ο Παναγιώτης Μπαντέμης μετέχει στο Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας;
  • Αν αληθεύει, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό εφόσον έχει πρωτόδικη καταδίκη;
  • Ποιοι άλλοι μετέχουν στο ΤΕ Δράμας;
  • Έγινε και, αν ναι, πότε η άσκηση «Πανελλήνια Άσκηση Εφέδρων Μακεδονομάχος 2018»;
  • Υπάρχει συγκρότηση εθελοντικών Ταγμάτων Εθνοφυλακής;

Οι υπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι: Καραγιαννίδης Χρήστος, Βράντζα Παναγιώτα, Γιαννακίδης Ευστάθιος, Δουζίνας Κωνσταντίνος, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Θεωνάς Ιωάννης, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Καββαδία Αννέτα, Καρακώστα Εύη, Κυρίτσης Γεώργιος, Μανιός Νικόλαος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Μπαλαούρας Μάκης, Πάλλης Γεώργιος, Σταματάκη Ελένη, Ψυχογιός Γεώργιος.

Ο υπουργός Άμυνας φέρεται έτσι ιδιαίτερα ενοχλημένος με την αντίδραση των 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις.

Χαμός στην επιτροπή Εξοπλισμών για τα F-16

Από εκεί και πέρα, στη συνεδρίαση των εξοπλιστικών η επιλογή του κ. Πάνου Καμμένου να ζητήσει πρώτα την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια την σύμφωνη γνώμη της Βουλής για το συγκεκριμένο κρίσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που εξήγησε ότι οι διαδικαστικές επιλογές του υπουργού θέτουν σε κίνδυνο τη σύμβαση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας από τη ΝΔ, αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την ΔΗΣΥ, εξήγησαν ότι ο υπουργός όφειλε να ζητήσει πρώτα την γνώμη της Βουλής και στη συνέχεια να περάσει τη σύμβαση από το ΚΥΣΕΑ και όχι το αντίθετο. Παράλληλα, έθεσαν ζητήματα για την συνολική στάση του κ. Καμμένου ο οποίος όπως υποστήριξαν δεν ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για τις κινήσεις του υπουργείου του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός υποστήριξε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και πως απευθύνθηκε πρώτα στο ΚΥΣΕΑ προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. Ωστόσο, τόνισε πως για να μην αμφισβητηθεί η ισχύς της σύμβασης πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, γι΄ αυτό και προτίθεται να ξανακαλέσει το ΚΥΣΕΑ εάν το επιθυμούν τα κόμματα.

Σημειώνεται ωστόσο τέλος, πως Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρά την ένταση στην ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ του προγράμματος αναβάθμισης…

newsbomb