Πώς η ψυχολογία ρίχνει ή ανεβάζει τη στύση σου

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την στύση ενός άντρα και με ποιον τρόπο μπορεί να είναι ικανός να τη διατηρήσει καλή;

Aπό το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων Θεσσαλονίκη

Στις μέρες μας πολλοί πιστεύουν πως ένας άντρας μπορεί να έχει στύση όποτε το επιθυμεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς να επηρεάζεται από κανέναν απολύτως παράγοντα. Έχει αποδειχθεί πως αυτό αποτελεί απλά έναν μύθο. Και οι άντρες, όπως και οι γυναίκες, επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, και κυρίως ψυχολογικούς, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη διέγερση και να έχουν την κατάλληλη στύση για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.

Για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων αυτών παρακάτω κατηγοριοποιούνται σε 4 βασικές ομάδες. Οι παρακάτω κατηγορίες παραγόντων συμβάλλουν στη διέγερση ενός άντρα και στην ικανότητά του να διατηρήσει τη στύση του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Επιθυμία: Όλα ξεκινούν από την επιθυμία. Για να διεγερθεί ένας άντρας και να προχωρήσει στη σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητο να υπάρξει η αντίστοιχη σεξουαλική επιθυμία. Η δημιουργία της και η θετική ή αρνητική διαμόρφωσή της μπορεί να επηρεαστεί από τη γενικότερη ψυχολογική διάθεση του άντρα, την ποιότητα της σχέσης του και τις προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες που είχε στη ζωή του.

Ερεθίσματα: Κάθε άντρας για να διεγερθεί και να διατηρήσει καλή τη στύση του, κατά τη διάρκεια μίας ερωτικής επαφής, λαμβάνει τα κατάλληλα ερεθίσματα που προέρχονται από τις αισθήσεις του (όραση, αφή, ακοή, όσφρηση, γεύση) και το μυαλό του (σκέψεις, φαντασιώσεις). Αν τα ερεθίσματα που λαμβάνει με το πέρασμα του χρόνου δεν ανανεώνονται, ώστε να παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον και η διέγερση του, αλλά παραμένουν τα ίδια, τότε είναι πολύ πιθανό αυτός ο άντρας να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη στύση του.

Συνθήκες ερωτικής επαφής: Πολλοί πιστεύουν πως αυτό που απασχολεί τους άντρες είναι μόνο η σεξουαλική επαφή, χωρίς να δίνουν καμία απολύτως σημασία στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η ερωτική επαφή. Αυτό δεν ισχύει. Όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου φύλου, για να μπορέσει να ‘λειτουργήσει’ σεξουαλικά είναι απαραίτητο αρχικά να βρίσκονται σε κάποιον ιδιωτικό χώρο, να μην πιέζονται χρονικά και να υπάρχει συναισθηματικός δεσμός με το ταίρι τους. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παντρεμένων ζευγαριών η παρουσία παιδιών στο σπίτι μπορεί να μη βοηθάει και τόσο πολύ στη διέγερση του άντρα, αφού υπάρχει φόβος, («Μη μας ακούσουν», «Σίγουρα κοιμούνται;» κλπ), όπως επίσης και στις περιπτώσεις ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν και έρχονται σε επαφή μόνο με αυτό τον σκοπό δημιουργείται ψυχολογική πίεση στον άντρα. Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα την μη επίτευξη της στύσης και ακόμα κι αν καταφέρει ο άντρας να έχει στύση είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να τη διατηρήσει κατά την επαφή.

Άγχος κατά την επαφή: Είναι πολύ σημαντικό ένας άντρας να μην είναι αγχωμένος και να παραμένει ήρεμος, ώστε να μην διαταραχθεί η στύση του κατά την ερωτική επαφή. Πολλοί άντρες δε νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους, δεν έχουν αυτοπεποίθηση, ή πιέζονται ώστε να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών της ερωτικής τους συντρόφου με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα οι ίδιοι στον εαυτό τους και να επηρεάζουν τη στύση τους.

Οι παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρκετούς τρόπους. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να υπάρχει αποδοχή από τον άντρα που έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της κακής στύσης. Έπειτα το ‘κλειδί’ στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και σκέψης.

Η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους, η επιλογή της μεσογειακής διατροφής, η συστηματική σωματική άσκηση είναι μερικές από τις αλλαγές που πρέπει να ακολουθηθούν από έναν άντρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την στύση του. Επίσης, η βοήθεια της συντρόφου είναι πολύ σημαντική και μπορεί να φανεί και αποτελεσματική σε πολλές περιπτώσεις, η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ερωτική επαφή μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή ψυχολογία του άντρα με αποτέλεσμα τη διατήρηση της καλής στύσης κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

AdTech Ad

boro