«Πόλεμος» στα πόδια του Αντετοκούνμπο

Γιος πάμφτωχων μεταναστών από τη Νιγηρία, γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση παραγόντων του αθλητισμού και της πολιτικής για να μπορεί να φορά τη φανέλα της εθνικής ομάδας νέων και στην συνέχεια της Εθνικής των ανδρών. Και τώρα;

Γίνεται ολόκληρος πόλεμος γύρω από το όνομά του, αφού η απουσία του από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της «επίσημης αγαπημένης» έχουν φέρει αναστάτωση στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Γιώργο Βασιλακόπουλο, να έρχεται σε αντεγκλήσεις με τους μάνατζερ του κορυφαίου Ελληνα μπασκετμπολίστα που αγωνίζεται στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Η σπίθα άναψε με την δήλωση του Βασιλακόπουλου, ότι: “Ελπίζω ο Γιάννης να κατανοήσει ότι χάρη σε αυτή τη χώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ και πρωταγωνιστεί…”.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Γιώργου Πάνου, ότι ο Βασιλακόπουλος έχει αποκαλέσει τους αδελφούς Αντετοκούνμπο, Γιάννη και Θανάση, αρκούδες με χαλκά, ήρθε να αναζωπυρώσει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Η στάση της Ε.Ο.Κ. και οι… αρκούδες με Χαλκά

Την στάση που έχει κρατήσει στο θέμα το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, διατύπωσε ο μάνατζερ του Αντετοκούνμπο, Γιώργος Πάνου: «Προ διετίας δια ζώσης δεν ντράπηκε ο Βασιλακόπουλος να αποκαλέσει τον Γιάννη και τον Θανάση αρκούδες με χαλκά και χαλινάρι. Ήταν μια προσωπική συνάντηση στην Ομοσπονδία. Μας κάλεσε, πήγαμε ένα ωραίο πρωινό. Επειδή ο Γιάννης και τα αδέρφια του θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα για τον κόσμο που δεν έχει προλάβει να τον ζήσει από κοντά και στέλνουν τα προσωπικά τους μηνύματα απέναντι σε κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό. Ακόμα και σε αυτές τις ενέργειες που εκπροσωπούν τα παιδιά 100% κατάφερε να τον προσβάλει ως άνθρωπο, λέγοντας ότι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτόν και τον περιφέρουν ως αρκούδα με χαλκά και χαλινάρι. Έτσι τον παρομοίασε μπροστά του. Εκείνο το ωραίο πρωινό ο Γιάννης αποφάσισε να σιωπήσει μέχρι και σήμερα σεβόμενος την ηλικία και τη θέση του προέδρου και απλά αποχωρήσαμε. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων με τόσο διαφορετική αίσθηση των πραγμάτων. Για το διαβατήριο είναι ξεκάθαρο. Είναι απίστευτο να απορρέει ακόμα και σήμερα από τον κ. Βασιλακόπουλο ότι η ΕΟΚ έβγαλε διαβατήρια. Είχε μια αποτυχημένη προσπάθεια και τέλος. Τι να πω, αυτά που έλεγαν στον Θανάση, ότι μέρα από μέρα βγαίνει. Δεν είναι μόνο ο Γιάννης. Αδικούν οι δηλώσεις του τον Δημήτρη Μπούκα το δικηγόρο που μας πήρε από το χέρι και έτρεξε όλες τις διαδικασίες σε μια παρατημένη υπόθεση».

Πως ο Βασιλακόπουλος έκανε Ελληνα τον Αντετοκούνμπο

Από τους κορυφαίους παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ, ο πρώτος που τον εντόπισε και έκανε το παν για να τον κερδίσει η χώρα μας ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ηταν αυτός που εξασφάλισε και για τον Γιάννη και για τον Θανάση, με τις κινήσεις του στη FIBA, την ελληνική μπασκετική ιθαγένεια, πολύ πριν τους αποδοθεί η ελληνική υπηκοότητα. Κάπως έτσι βρέθηκαν να παίζουν στις εθνικές ομάδες νέων.  Ηταν αυτή η ενέργεια που προστάτευσε και τους δύο αθλητές από τη διάθεση ορισμένων παραγόντων ελληνικών ομάδων να καταθέσουν ενστάσεις για τη συμμετοχή τους στα εγχώρια πρωταθλήματα με τον Φιλαθλητικό. Και ήταν η εκτός γραφειοκρατικών διαδικασιών επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών – του τότε υπουργού κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του συνεργάτη του κ. Δημήτρη Μπούκα, ο οποίος είχε παίξει παλαιότερα καλαθοσφαίριση- να τους δοθούν ελληνικά διαβατήρια που έφερε τους δύο αθλητές οριστικά στην αγκαλιά του ελληνικού μπάσκετ.

Ο ρόλος των Μιλγούοκι Μπακς και η θέληση του Γιάννη

Αυτή τη στιγμή οι Μπακς είναι σε νέα εποχή. Δεν μπορεί να λείπει ο αρχηγός, όταν κάτι νέο χτίζεται. Πρέπει να γυρίσει και εκείνος πίσω κάτι σε κάποιους που του άλλαξαν τη ζωή, να πει «εδώ είμαι». Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική. Αν τον καλέσουν, θα είναι «παρών» στο Παγκόσμιο, όπως έκανε όταν τον κάλεσαν και μπορούσαν. Θέλει να είναι στο Παγκόσμιο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα τον κάνει να μην θέλει να παίζει στην Εθνική. Ποια είναι η στάση του Γιάννη, όπως εκφράζεται από τον μάνατζέρ του; «Τον συνέκριναν με τον Σλούκα, που παίζει από τα 13. Αδικούν αυτά και τον Γιάννη και τον Κώστα. Ο Γιάννης κλήθηκε όταν πήρε διαβατήριο. Όταν το 2012 η Ελλάδα είχε ανάγκη από παίκτη, τότε είχε πάρει τον Μποχωρίδη. Δεν είναι ότι τον κάλεσαν και δεν ήθελε. Οι σχέσεις χτίζονται με βιώματα. Τα βιώματα του Γιάννη με τη συναναστροφή του με κάποιους από την ομοσπονδία δεν είναι τα καλύτερα. Αν τον θέλουν, θα είναι παρών. Δεν θα του κόψει κάποιος την Εθνική, ούτε θα πει ο ίδιος “δεν είμαι εδώ”». Πάντως ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο, σε ποστάρισμα που έκανε, έστειλε το μήνυμά του: «Συγχαρητήρια στα παιδιά για την καταπληκτική τους εικόνα στα παιχνίδια! To be continued».

Η μάχη των Αντετοκούνμπο με τον ρατσισμό

Εκείνο το παγωμένο βράδυ της 2ας Φεβρουαρίου του 2013 ο Γιάννης Αντετοκούμπο δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Η ομάδα του, ο Φιλαθλητικός, έχει ηττηθεί από τον Αίολο Τρικάλων, στον οποίο ισχυρό παραγοντικό ρόλο στο παρασκήνιο και το προσκήνιο διαδραματίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος, μέσα σε ένα γήπεδο που θυμίζει ζούγκλα.

Ο Γιάννης, όπως και ο αδελφός του Θανάσης, αλλά και όλοι οι παίκτες της ομάδας του Ζωγράφου, έχουν αντιμετωπιστεί ουκ ολίγες φορές με βρισιές, φτυσίματα, προσβλητικά έως και ρατσιστικά σχόλια – ειδικά όμως οι δύο Αντετοκούμπο και για το χρώμα του δέρματός τους, παρότι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και μορφώθηκαν στη χώρα μας, αντιμετωπίζονται σαν ξένοι.

Είναι τόσο εφιαλτικές οι στιγμές που έχουν ζήσει ο Γιάννης και ο Θανάσης, 18 και 21 ετών αντίστοιχα τότε, με τον πρώτο να νιώθει τόσο πληγωμένος και απογοητευμένος με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει στις προπονήσεις της εθνικής ομάδας νέων για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο ομοσπονδιακός προπονητής του, Κώστας Μίσσας, αλλά και ο πρόεδρος του Φιλαθλητικού, Γιάννης Σμυρλής, κάνουν τα πάντα να τον μεταπείσουν με καθημερινές πολύωρες συζητήσεις, γνωρίζοντας τον ευαίσθητο χαρακτήρα του, αλλά και το πόσο πολύτιμος είναι ο νιγηριανής καταγωγής ταλαντούχος νεαρός για το ελληνικό μπάσκετ. Και η προσπάθειά τους αποδίδει. Ο Αντετοκούνμπο πηγαίνει στο ΝΒΑ και διαφημίζει την χώρα μας όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Όμως πως νοιώθουν οι οπαδοί των Τρικάλων, του Αιγάλεω και του Απόλλωνα Αθηνών που αντιμετώπισαν με τον ίδιο τρόπο ως φιλοξενούμενους τους αδελφούς Αντετοκούνμπο; Στη Ριζούπολη μάλιστα είχαν βρεθεί ανιχνευτές ταλέντων από το NBA, ωστόσο η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ο νεαρός άσος -και η ανοχή στο σκληρό παιχνίδι της γηπεδούχου από τους διαιτητές- ανάγκασε τον προπονητή του να τον χρησιμοποιήσει μόλις 8 λεπτά για να μην τραυματιστεί.