Πως σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος το αυστηρό μήνυμα της ΕΕ για τις προκλήσεις

Ικανοποίηση επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο για το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η ΕΕ στην Τουρκία σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Το μήνυμα… ελήφθη αλλά το θέμα είναι πως το μεταφράζει η ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ερμηνεύουν ως εκβιασμό από τις Βρυξέλλες τις δηλώσεις Τουσκ για την ευρω-τουρκική σύνοδο στα τέλη Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Άσχημος εκβιασμός από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας» γράφει η Milliyet. Στο άρθρο της αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί η σύνοδος της Βάρνας να ακυρωθεί. Και υποστηρίζει ότι η παρεμπόδιση από την Τουρκία των «μονομερών δραστηριοτήτων» των Ελληνοκυπρίων στην περιοχή προκάλεσε τρέλα στην Μεσόγειο και ότι οι δηλώσεις της ΕΕ έδειξαν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Από την πλευρά της η Hurriyet σχολιάζει ότι το κλίμα στην Ευρώπη αντεστράφη κατά της Άγκυρας, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η διεξαγωγή της ευρωτουρκικής συνόδου στη Βουλγαρία καθώς Λευκωσία και Αθήνα στοχοθέτησαν την Τουρκία ζητώντας να συνδεθεί η πραγματοποίηση της συνόδου με την στάση της Άγκρυας στην περιοχή – χειρισμοί που είχαν αποτέλεσμα, όπως αναφέρει.

Οι υπόλοιπες εφημερίδες πανηγυρίζουν για την αποχώρηση του γεωτρύπανου. « Η Τουρκία προειδοποίησε και το SAIPEM έφυγε…Κρίση φυσικού αερίου στην Μεσόγειο » είναι ο τίτλος της Hurriyet, που επισημαίνει ότι τουρκικά πλοία εμπόδισαν για δεύτερη φορά το ιταλικό γεωτρύπανο.

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Την ίδια ώρα ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξη του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ στέλνει νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, είπε συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξης του ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλαπλώς το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας για τη στήριξη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή και αυστηρή δήλωση της ΕΕ και την ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και δύο χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθειά της να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε μάλιστα το Κυπριακό ως «ένα πρόβλημα πρωτίστως παράνομης κατοχής και επεμβατικών “δικαιωμάτων” από την πλευρά της Τουρκίας. Στο Crans Montana μπήκε στο τραπέζι η ουσία του Κυπριακού».

newpost