Πως αποκωδικοποιούν στη Νέα Δημοκρατία τη συνέντευξη Μητσοτάκη – Τι θα κάνει με τις συνεργασίες

Κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους ήταν οι πολύ άμεσοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρακολούθησαν τη συνέντευξή του έτσι ώστε να αποκωδικοποιήσουν στη συνέχεια το αφήγημά του για την όπως λένε «μετά Τσίπρα εποχή».

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Όπως αναφέρουν συνομιλητές του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αυτό που θέλησε να δείξει και να καταλάβει ο απλός κόσμος είναι ότι θα πορευτεί με  όπλο την ρεαλιστική ελπίδα της αλήθειας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί ως βασική γραμμή τις ψεύτικες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις, όπως είπε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το 4ο Μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι κ. κ. Τσίπρας και Καμμένος προβλέπει περικοπή των συντάξεων και κατάργηση του αφορολόγητου , κάτι που δεν μπορεί να αναστραφεί και μόνον όταν υπάρχουν πλεονάσματα μπορούν να διανέμονται από κάθε κυβέρνηση όπως κρίνει σωστό.

Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη αναρωτιούνται αρκετοί τι είναι αυτό που θα μπορεί να κάνει ο ίδιος στο θέμα της φορολογίας, και δεν το ξέρει ο πρωθυπουργός και δεν το κάνει. Όπως ξεκαθαρίζουν , ο  κ. Μητσοτάκης στη  συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ αυτό που επεσήμανε είναι πως «θα προχωρήσει σε μείωση στον φόρο για τις επιχειρήσεις, στο 25% και μετά εντός διετίας στο 20%, και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός μίας διετίας, σε μείωση του φόρου στα μερίσματα και εάν έχουμε οποιαδήποτε υπερ-απόδοση, θα συζητήσουμε και για μειώσεις εισφορών.  Επίσης, εστιάζουμε και στην  αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή μέχρι 10 χιλ. ευρώ στο 9% και όχι στο 20%, που είναι σήμερα.  Και σε δεύτερο χρόνο, μια αναπροσαρμογή της κλίμακας του Φ.Π.Α».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως μετά από ένα χρόνο αξιόπιστης διακυβέρνησης από τη ΝΔ θα προσπαθήσει να μειώσει τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% που επιβλήθηκε από τους δανειστές επειδή ο κ. Τσίπρας δεν είναι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων. Σε ότι αφορά τις συντάξεις  χηρείας δεσμεύθηκε για ευνοϊκές παρεμβάσεις, είπε πως υπάρχουν τραγικές στρεβλώσεις και πρόσθεσε  «θα τις επανεξετάσουμε και θα δεσμευθούμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις τις οποίες θα μπορούμε να υλοποιήσουμε. Μας απασχολεί πολύ το θέμα» ενώ για τις περικοπές που προβλέπονται στα τέλη του 2018  κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει το ύψος των περικοπών «η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στην ερώτηση 46 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας την οποία έχουμε καταθέσει εδώ και τρεις  εβδομάδες. Να πει στους συνταξιούχους, τι και πόσο κόβει το 4ο Μνημόνιο το οποίο έχει ψηφίσει. Και να στείλει τα ειδοποιητήρια, σε όλες και σε όλους τους συνταξιούχους, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν, αν μη τι άλλο, και να κάνουν τον προγραμματισμό τους».

Σχολιάζοντας υπολογισμούς υπαλλήλων του ΙΚΑ με πίνακες με περικοπές οι οποίες ξεκινούν από τα 101 ευρώ και φτάνουν στα 438 ευρώ, όπου ένας συνταξιούχος με μεικτή σύνταξη 1.843 θα πάρει 1.405 ευρώ, ανέφερε ότι «η απάντηση είναι ότι επειδή ο επαναϋπολογισμός είναι μια σύνθετη άσκηση, πρέπει η Κυβέρνηση, όπως είναι υποχρεωμένη και με βάση το Μνημόνιο το οποίο η ίδια υπέγραψε, να στείλει τα ειδοποιητήρια στους συνταξιούχους, να γνωρίζουν οι άνθρωποι, αν μη τι άλλο, τι τους περιμένει».

Για τον Γιάννη Μπουτάρη εξήγησε ότι μπορεί να είναι πιο κοντά στη φιλελεύθερη φιλοσοφία του αλλά δεν τον θεωρεί καλό Δήμαρχο και έτσι απάντησε στην επιλογή του κ Τσίπρα να τον στηρίξει. «Θεωρώ ότι πράγματι βοήθησε τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μία εξωστρέφεια. Θεωρώ όμως ότι ως Δήμαρχος δεν έχει πετύχει. Δείτε την κατάσταση της πόλης. Και ξέρετε, οι Δήμαρχοι κρίνονται στη βάσανο της καθημερινότητας. Αν είναι καθαρή η πόλη, αν λειτουργούν καλά οι δημόσιες υπηρεσίες. Και θεωρώ, από την εικόνα που έχω, ότι τουλάχιστον ο κ. Μπουτάρης εκεί δεν έχει πετύχει.

Παράλληλα εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δημιουργήσει “νέες ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές” αλλά οι πολίτες που βρίσκονται στο κέντρο θα κρίνουν τις εκλογές  “και θεωρώ ότι για αυτούς τους πολίτες είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει να τους πει κάτι συγκεκριμένο για την επόμενη μέρα, όχι για το τι έγινε το ’63, τους Γκοτζαμάνηδες και τα τρίκυκλα. Άρα θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται από έναν απελπισμένο Πρωθυπουργό ο οποίος -βλέποντας όχι απλά τις μετρήσεις αλλά κυρίως την επώδυνη πραγματικότητα την οποία έχει επιβάλει στους πολίτες, το νέο Μνημόνιο, τα μέτρα τα οποία έρχονται- προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ξανά διχάσει τους Έλληνες και να ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών. Θα αποτύχει αυτή η προσπάθεια εν τοις πράγμασι”.

Απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Καμμένο αλλά επανέλαβε πως ακόμη και εάν διαθέτει αυτοδυναμία θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. “Εάν δεν είμαι αυτοδύναμος θα απευθυνθώ σε εκείνες τις δυνάμεις που κρίνω ότι μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο στην ανάγκη να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι Δεξιά-Αριστερά. Η διαχωριστική γραμμή είναι μεταρρυθμίσεις και πρόοδος ή λαϊκισμός και οπισθοχώρηση”.

Δεν απέκλεισε εκλογές το Σεπτέμβριο και είπε χαρακτηριστικά “ Εγώ  έχω ικανό τον κ. Τσίπρα για τα πάντα. Τον έχω ικανό να πάει στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, να φορέσει γραβάτα, να εξαγγείλει ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια και να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τις περικοπές των συντάξεων που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Άρα, για εμένα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Επαναλαμβάνω ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο καλύτερα είναι για τη χώρα”.

Για τη βία επέμεινε πως πρέπει αντιμετωπιστεί ο Ρουβίκωνας και η νοοτροπία που καλλιεργεί η δράση του για ατιμωρησία επικρίνοντας την κυβέρνηση για ανοχή. “Είναι ένα πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα η οποία έχει σαφείς ιδεολογικές αναφορές και η οποία ανέχεται, αν όχι υποθάλπει, την οργανωμένη βία και όταν αντιμετωπίζουμε τη βία με δυο μέτρα και δυο σταθμά… Όταν ο Ρουβίκωνας εισβάλλει ανενόχλητος σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, όταν διασύρει την εικόνα της χώρας εισβάλλοντας σε πρεσβείες, κάνει μια μεγάλη ζημιά στη χώρα…Θα εξετάσω όλα τα μέσα τα οποία θα έχω στην δυνατότητά μου, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και αλλαγών και στον ίδιο τον ποινικό κώδικα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα”.

Εξήγησε πως “υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ αυτών των εκδηλώσεων μιας βίας χαμηλής έντασης και της βίας υψηλότερης έντασης η οποία ξεκινάει από τις μολότοφ και καταλήγει στα καλάζνικοφ.  Γιατί αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στα Εξάρχεια -που πολύ συστηματικά εκτρέφεται και εκπαιδεύεται μια νέα γενιά που ενδεχομένως να καταλήξει στην τρομοκρατία και είναι κάτι το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας- προειδοποιώ και δημόσια ότι αυτός είναι ένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και για την εικόνα της χώρας και ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί”. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιουργεί fake news για τη σύζυγό του και σημείωσε “δεν θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο με πλήττει, θεωρώ ότι είναι θλιβερό και άνανδρο και δείχνει ανθρώπους σε βαθιά απελπισία. Αν έχουν κάτι να κάνουν, να χτυπήσουν εμένα”.

thecaller