Πτώση Mirage-2000 ανοιχτά της Σκύρου – Αγνοείται ο πιλότος

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς κατέπεσε αεροσκάφος Mirage 2000- 5 που επέστρεφε στην 135 Σμηναρχία Μάχης, μετά από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών, που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών.

Το αεροσκάφος κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή περίπου 4 μίλια βορειοδυτικά της Σκύρου.

Ο πιλότος αγνοείται και δεν είναι γνωστό αν χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης.

Η πτώση αναφέρθηκε από το δεύτερο αεροσκάφος του σχηματισμού. Στο σημείο σπεύδουν ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και άλλα εναέρια πλωτά μέσα για τον εντοπισμό του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρεται: “Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του”.

Τα Mirage έφτασαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το 1988 ως μέρος του αναβαθμιστικού προγράμματος της ΠΑ, που εώς τότε πετούσε με αεροσκάφη 1ης και 2ης γενιάς. Μαζί με τα F-16 αποτελούν την κύρια και πιο σύγχρονη δύναμη αναχαιτίσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αγορά των αεροσκαφών ονομάστηκε σχέδιο Talos και έφερε στην Ελλάδα 40 τέτοια μαχητικά. To 2000 αποφασίστηκε η αγορά 15 νέων 2000-5 mk.II και η αναβάθμιση 10 υφιστάμενων αεροσκαφών στο ίδιο επίπεδο. Η έκδοση mk.ΙΙ είναι μια έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για την Ελλάδα με εκτεταμένες αλλαγές και πραγματικές δυνατότητες πολλαπλών ρόλων.

newpost