Πρωκτικό και στοματικό σεξ: Αν το κάνεις πρόσεξε αυτό!

Αναγνώστριά μας ρωτά:

Καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι.Εγώ κανω πρωκτικό και στοματικό έρωτα τη προφυλάξεις πρέπει να κάνω.

Στο ερώτημά σας απαντά ο  Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 

 

Απάντηση. Επειδή στη φυσιολογική χλωρίδα του πρωκτού περιλαμβάνεται το κολοβακτηρίδιο υπάρχει κίνδυνος ουρολοίμωξης στον άντρα και μετάδοσης του μικροβίου στον κόλπο της γυναίκας. Αν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό υπάρχει γενικά κίνδυνος μόλυνσης.  Με το στοματικό σεξ μεταδίδονται το AIDS, ή ηπατίτιδα, τα μυκοπλάσματα, τα χλαμύδια, ο ιός του έρπη, ο ιός των κονδυλωμάτων, οι μύκητες και άλλα. Μετά από πρωκτικό σεξ απαιτείται καλό πλύσιμο του άνδρα και ούρηση και όχι συνέχιση της επαφής με κολπικό σεξ.

Πρωκτικό σεξ οι κίνδυνοι

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 

 

Η πρωκτική επαφή έχει τον κίνδυνο των κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV που μεταδίδεται και με το σεξ και με αυτή την έννοια είναι δυνατό να μεταδίδεται και με την πρωκτική επαφή. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι η πρωκτική επαφή αποτελεί ένα από τα βασικότερα αίτια αύξησης της συχνότητας των κονδυλωμάτων.

Τα προβλήματα δημιουργούνται και από το γεγονός ότι τα κονδυλώματα στον πρωκτό δεν φαίνονται και δεν ανακαλύπτονται εύκολα με συνέπεια να καθυστερεί χρονικά η εφαρμογή της απαραίτητης θεραπείας. Ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα είναι η τάση των κονδυλωμάτων να εξαπλώνονται στον αυλό του εντέρου.

 

Το πρωκτικό σεξ δημιουργεί αιμορροίδες ;

 

Όχι. Μπορεί όμως να ενεργοποιήσει προυπάρχουσες αιμορροίδες. Συνήθως το πρωκτικόσ εξ δημιουργεί μικρές ρωγμές του βλενογγόνου του πρωκτού που οφείλονται στη δυσαναλογία μεγέθους μεταξύ πέους και πρωκτού. Τέτοιες κακώσεις προκαλούν πόνο και αιμορραγία και επιδεινώνονται κατά την αφόδευση, αργούν πολύ να επουλωθούν, μολύνονται εύκολα και πολλές φορές απαιτείται ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση. 

 boro