Προφυλακιστέοι οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εμπορίας αντικαρκινικών φαρμάκων

Προφυλακιατέοι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους, τέσσερις εκ των 21 συλληφθέντων για το μεγάλο κύκλωμα παράνομης εμπορίας αντικαρκινικών φαρμάκων. Οι απολογίες των κατηγορουμένων για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της υγείας, συνεχίζονται και σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και αναμένεται να είναι μαραθώνιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές, το κύκλωμα υπεξαιρούσε φάρμακα που είχε πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο και τα διακινούσε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, σε πολύ υψηλότερες τιμές. Η σπείρα δρούσε από το 2013 και εκτιμάται ότι έχει ζημιώσει το Δημόσιο πάνω από 13 εκατ. ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει ασκήσει βαρύτατες ποινικές διώξεις, οι οποίες κατά περίπτωση, αφορούν στα εξής αδικήματα:

– Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της

– Απάτη από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ

– Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ ΄εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

– Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος Ν.Π.Δ.Δ.

– Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ΄ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

– Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ΄ εξακολούθηση

Οι προφυλακίσεις

Τώρα, μεταξύ των τεσσάρων κατηγορουμένων που προφυλακίστηκαν είναι ένας φαρμακοποιός, ένας πρώην νοσηλευτής και δυο νοσηλεύτριες στο Λαϊκό Νοσοκομείου.  Συνολικά, τριάντα έξι άτομα κατηγορούνται για την συγκεκριμένη υπόθεση ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι έκρυβαν τα φάρμακα που προορίζονταν για καρκινοπαθείς σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα… λουλούδια

newpost