Προς πρόωρες εκλογές η Τουρκία, εν μέσω έντασης στο Αιγαίο – Η αντίδραση Ερντογάν

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζητά με σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (MHP) και σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαχτσελί τονίζει ότι οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου καθώς «είναι αδύνατο (για την Τουρκία) να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2019», ημερομηνία που είναι προγραμματισμένες οι εκλογές, επικαλούμενος  “οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας”.

Αμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπεκίρ Μποζντάγ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αλλά να δηλώνει ότι η πρόταση Μπαχτσελί πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον ηγέτη του ΜHP.

Η Τουρκία φαίνεται ότι οδεύει προς πρόωρες εκλογές, την ίδια ώρα που η ένταση στο Αιγαίο παραμένει αμείωτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Εμμέσως, όμως, ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς δήλωσε ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το MHP θα σχηματίσουν εκλογική συμμαχία στις επόμενες εκλογές.

 

newpost