Προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis προκρίνουν στο Μαξίμου – Αναμένονται οι ανακοινώσεις

Στη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, που θα πραγματοποιηθεί στη 1.30 το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, θεωρείται πιθανό πως  θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τη λύση που προκρίνει η κυβέρνηση όσον αφορά την υπόθεση της Novartis.

Η  χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του Σταύρου Κοντονή, ήταν μια ακόμα από τις πολλές διαβουλεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 24ωρα.  Τα  τηλέφωνα  για όλα τα νομικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν την υπόθεση έχουν πάρει  «φωτιά» με τον Αλέξη Τσίπρα  να επιθυμεί να διασφαλίσει πως η δικογραφία δεν θα μπει στο «συρτάρι», αλλά η έρευνα  θα προχωρήσει και θα αναδειχθούν όλες οι πτυχές της.

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη  συζητήθηκαν για ακόμη μια φορά τα βασικά σενάρια και οι εναλλακτικές που υπάρχουν στο τραπέζι, ακόμα και τα «παραθυράκια» που δίνει ο κανονισμός της Βουλής η πρόταση για προκαταρκτική εξέταση να συνοδεύεται από αίτημα γνωμοδότησης από το δικαστικό συμβούλιο.

Όλες οι τελευταίες  πληροφορίες επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ  του newpost.gr  πως  από το Μαξίμου δεν βρίσκουν με ποιον τρόπο θα μπορούσε  το ζήτημα να προχωρήσει ορθότερα  από τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν και εισηγούνται στον πρωθυπουργό  πως η βαρύτητα των κατηγοριών, αλλά και η πολιτική υπόσταση των 10 φερόμενων ως εμπλεκόμενων  προσώπων  επιβάλλουν να επιλεγεί αυτός ο τρόπος  προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς όλα τα σημεία της υπόθεσης που δεν έχουν έρθει στο φως. Υπενθυμίζεται πως η ακροαματική διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής είναι μυστική.

Αυτό που μελετάται όλες τις τελευταίες ημέρες είναι η  νομική  και κοινοβουλευτική οδός, μέσω της οποίας θα  επιστραφεί, εφόσον χρειαστεί, ο φάκελος στην τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα αναζητήσει τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν παραγράφονται, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η προανακριτική επιτροπή θα εξετάσει μεταξύ των άλλων αν υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων (δωροληψία, δωροδοκία, απιστία), προκειμένου να επιστρέψει το φάκελο στη δικαιοσύνη.

Οι συσκέψεις για το ζήτημα της Novartis δεν θα σταματήσουν ούτε και σήμερα, καθώς αναμένεται ο πρωθυπουργός να μεταβεί και πάλι στη Βουλή για να συμμετάσχει σε έκτακτη συνεδρίαση του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των δράσεων της κυβέρνησης από εδώ και πέρα.

Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστεί για τη Δευτέρα, όπου ο πρωθυπουργός με την ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα της Novartis σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη βούληση της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς. Η σύσκεψη των 145 του κόμματος  θα λειτουργήσει και συσπειρωτικά ενόψει  της διαδικασίας που θα οριστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής.

Από το Μαξίμου γνωρίζουν πως με την ανακοίνωση των τελικών  προθέσεων της κυβέρνησης το κλίμα θα πολωθεί ακόμα περισσότερο με την ΝΔ να πιέζει την πλειοψηφία μέσα από το δημόσιο διάλογο.
newpost