«Πράσινο φως» και για τον ανασχηματισμό μετά την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας – Ποιοι αναβαθμίζονται, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

Η χθεσινή τυπική έγκριση της τεχνικής συμφωνίας από το Eurogroup «ανοίγει το δρόμο» στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό σχήμα αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 19 Δεκεμβρίου.

Πολλά κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, είχαν εκτιμήσει  το προηγούμενο διάστημα πως ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση τη αξιολόγησης. Το πεδίο, πλέον φαίνεται να είναι «καθαρό» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται μέσα στις γιορτές να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Ακόμα και στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα δεν γνωρίζουν πως σκοπεύει να κινηθεί και αν σχεδιάζονται αλλαγές στα χαρτοφυλάκια που θα είναι «διορθωτικές» και «τεχνικής φύσεως», όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πήγες, ή «σαρωτικές» που θα έχουν εκλογικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο σενάριο φαίνεται πως κερδίζει περισσότερο έδαφος, καθώς το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη «χρονίσει» και κατά πολλούς στην παρούσα φάση,  μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, χρειάζεται απλώς  ένα «φρεσκάρισμα».

Από τη στιγμή που το Μαξίμου έχει μπροστά του πολλά ανοιχτά ζητήματα στο οικονομικό πεδίο, όπως τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και την δ΄ αξιολόγηση αμετακίνητοι από την πλατεία Συντάγματος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Το τοπίο που θα διαμορφωθεί στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς και ο χαρακτήρας του ανασχηματισμού θα κρίνει  αν ο Νίκος Παππάς  «μετακομίσει» σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο αφήνοντας πίσω του το κτίριο στην οδό  Πάντου στην Καλλιθέα.

Στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Έφη Αχτσιόγλου θεωρούνται άκρως επιτυχημένα από τον πρωθυπουργό για τη συνέπεια που έχουν δείξει στα καθήκοντα που έχουν αναλάβει, ενώ  4 νέα πρόσωπα στο «πολιτικό τερέν», ο Δημήτρης Λιάκος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν αποκλείεται να αναβαθμιστούν στο επόμενο υπουργικό σχήμα.

Το στοίχημα των «φρέσκων»  προσώπων φαίνεται να βγαίνει στον πρωθυπουργό για αυτό το λόγο αναμένεται και στις επόμενες αλλαγές, όποτε και αν γίνουν, να προωθήσει νέα σε ηλικία  στελέχη ακόμα και σε θέσεις υφυπουργών. Αρκετοί εκτιμούν πως η μετακίνηση του Γιώργου Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου, ήταν «προάγγελος» υπουργοποίησής του, ενώ έχει εκτιμηθεί η συνεπής στάση που κρατούν ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η  Ράνια Σβίγκου. Για την περίπτωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει  αποτελεί «γρίφο» αυτή τη στιγμή και ενδεχομένως να είναι ένας από τους παράγοντες που θα την κρατήσουν ακόμα στον 3ο όροφο της Κουμουνδούρου.

«Πράσινο φως» για το επόμενο υπουργικό σχήμα δεν φαίνεται να παίρνει ο Γιάννης Μουζάλας, εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει επιλογές του στο μεταναστευτικό μέσα στον  ΣΥΡΙΖΑ. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές φέρνουν και πάλι το προσφυγικό ζήτημα  στο προσκήνιο, τη στιγμή που τον  ίδιο πληροφορίες τον θέλουν απογοητευμένο από την τροπή που πήραν τα πράγματα μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια παραμονής στο συγκεκριμένο πόστο. Α

ν και από το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν καμία αλλαγή, πιθανός αντικαταστάτης του, που έχει χειριστεί τα προσφυγικά ζητήματα από το δικό του χαρτοφυλάκιο, δεν αποκλείεται να είναι ο Δημήτρης Βίτσας. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πρώην Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής τους ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει την «έγκριση» και των «53+» που ζητούν επιτακτικά την απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα.

Η επιλογή στο πρόσωπό του δεν θα υλοποιηθεί αν η παραμονή του στο Πεντάγωνο κριθεί απαραίτητη από τον πρωθυπουργό και τελικά αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Γιάννης Μπαλάφας.

Η αξιολόγηση των υπουργών συνεχίζεται όλο το τελευταίο διάστημα με τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό και στον τομέα των επενδύσεων να έχουν φέρει σε «δύσκολη θέση» τη Λυδία Κονιόρδου και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η μόλυνση του Σαρωνικού και ο χειρισμός της υπόθεσης του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη 2» είναι πιθανόν να δρομολογήσουν την «μετακόμιση» του Παναγιώτη Κουρουμπλή σε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο.

Οι αριθμητικές ισορροπίες δεν αναμένεται να αλλάξουν  όσον αφορά την παρουσία του κυβερνητικού εταίρου στην κυβέρνηση. Μετά από 3 χρόνια παραμονής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιχειρήσει να μετακινήσει τον Πάνο Καμμένο σε άλλο πόστο. Ο πρωθυπουργός έχει στηρίξει επανειλημμένως τον πρόεδρο τον ΑΝΕΛ  με το τελευταίο επεισόδιο, που αφορά τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, να απασχολεί ακόμα την επικαιρότητα. Από τη στιγμή,  μάλιστα  που για πολλά κορυφαία στελέχη ο Νίκος Τόσκας θεωρείται πως είναι «αμετακίνητος» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δύσκολα θα μπορούσε να γίνει «ανταλλαγή χαρτοφυλακίων» με τον Πάνο Καμμένο.
newpost

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ