Πολώνεται ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκηνικό – Αλλαγή ατζέντας από το Μαξίμου με τη Novartis

Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς επιχειρεί να φέρει στην κορυφή της  επικαιρότητας  το Μαξίμου με  την υπόθεση της Novartis. Από την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο και το αρχικό «πέπλο μυστηρίου» που κάλυπτε την παρουσία του στο δικαστικό μέγαρο μέχρι και τη βραδινή σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού για 1 ώρα και 40 λεπτά υπό τον πρωθυπουργό, γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων αφήνοντας πίσω τη συζήτηση για το Σκοπιανό και τη «σκόνη» που είχε σηκώσει το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Η σημασία που δίνουν στην Ηρώδου Αττικού στο συγκεκριμένο ζήτημα προκύπτει όχι μόνο από τις πληροφορίες για την εμπλοκή δύο πρωθυπουργών και οχτώ υπουργών, αλλά κυρίως από τις χθεσινές δηλώσεις των δυο επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Δικαιοσύνης. Για σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, «πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σκανδάλου της SIEMENS», έκανε λόγο ο Σταύρος Κοντονής και για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», μίλησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η δικογραφία για την υπερκοστολόγηση φαρμάκων θα διαβιβαστεί στη Βουλή μέχρι το μεσημέρι και ήδη το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει «φωτιά». Θα  κινηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ειδικότερα για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας.

Το κλίμα αναμένεται να πολωθεί ακόμα περισσότερο μεταξύ των δυο μονομάχων της εξουσίας  με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν πως το πεδίο ευνοεί την πλευρά της πλειοψηφίας. Από τη στιγμή που οι πληροφορίες της δικογραφίας αναφέρονται σε σημαντικά στελέχη της ΝΔ  είναι φανερό πως στο Μαξίμου επιχειρούν να προκαλέσουν  ένα μεγάλο ρήγμα στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης.

Πρώτη σύγκρουση για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 11 στη Βουλή όπου συνεδριάζει η Επιτροπή για τη διεύρυνση σκανδάλων στο χώρο της υγείας από το 1997 – 2014.

Μετά τους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό για το Σκοπιανό εκτιμάται ότι το ζήτημα της Novartis θα λειτουργήσει και σαν «τονωτική ένεση», καθώς όλο το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία βρέθηκε στον «τοίχο» από τη ΝΔ σχετικά με τη διάσταση απόψεων για το ονοματολογικό. Αρκετοί εκτιμούν πως είναι μια ευκαιρία οι διαφωνίες για το ονοματολογικό να μείνουν την άκρη, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει στα χέρια του την αντιπρόταση των Σκοπίων.

Πολύς λόγος θα γίνει το επόμενο διάστημα σχετικά με το αν είναι παραγεγραμμένες, εφόσον προκύψουν, οι  ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων, από τη στιγμή  που έχουν μεσολαβήσει από τις αρχές του 2015 δυο εκλογικές αναμετρήσεις.  Για το ζήτημα αυτό ο κ.Παπαγγελόπουλος τόνισε πως  «στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ’ ευκαιρίας αυτής».
newpost