Πολυ-έρωτας: Τρεις γυναίκες παντρεύτηκαν νόμιμα στη Βραζιλία

Ενα τρίο γυναικών νομιμοποίησε την ένωσή του στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ανακοίνωσε ότι θέλει να αποκτήσει και παιδί. Είναι ο δεύτερος γάμος αυτού του είδους στη Βραζιλία από το 2012.

Μια επιχειρηματίας 34 ετών, μια οδοντίατρος 32 ετών και μια υπάλληλος επιχείρησης 34 ετών αμφισβήτησαν έτσι το παραδοσιακό μοντέλο της οικογένειας και νομιμοποίησαν τη σχέση τους. Ο πρώτος πολυ-γάμος είχε γίνει το 2012, ανάμεσα σε μια γυναίκα ταμία, μια διοικητική υπάλληλο και μια αρχιτεκτόνισσα.
Οι τρεις γυναίκες ζουν μαζί εδώ και 3 χρόνια και η πράξη γάμου που υπέγραψαν τους δίνει το δικαίωμα να διαχωρίσουν τα υπάρχοντα σε περίπτωση χωρισμού. Το τρίο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση.

«Είμαστε μια οικογένεια. Η ένωσή μας είναι προϊόν αγάπης. Εγώ θα μείνω έγκυος και είμαστε έτοιμες γι’ αυτό», δήλωσε η μία από τις τρεις γυναίκες στο βραζιλιάνικο περιοδικό O’ Globo στις 5 Οκτωβρίου.

Τα βραζιλιάνικα δικαστήρια δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο για να υπερασπιστούν ή να ακυρώσουν τέτοιους γάμους. Η συμβολαιογράφος Fernanda de Freitas Laitão, που πάντρεψε τις τρεις γυναίκες, εξήγησε ότι η αναγνώριση του γάμου βασίζεται σε έναν θεμελιώδη κανόνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Supremo tribunal federal).

«Στο ιδιωτικό δίκαιο, ό,τι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται. Δεν μπορώ να τους υποσχεθώ άμεσα τα ίδια δικαιώματα, πρέπει να το παλέψουν στα δικαστήρια, αλλά τουλάχιστον είναι προστατευμένες από το νόμο», εξηγεί.

Στη Βραζιλία η ένωση των τριών γυναικών προκάλεσε θυελλώδεις συζητήσεις. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Βραζιλίας, Le Colégio notarial do Brasil, αφήνει στον κάθε δικηγόρο ή συμβολαιογράφο να πάρει την απόφαση. Οι συντηρητικοί βουλευτές της χώρας ξεσπαθώνουν και στη Γερουσία άναψε η διαμάχη για την προστασία της έννοιας της οικογένειας.

iefimerida