Πολιτικές ζυμώσεις σε κυβέρνηση και ΝΔ στον απόηχο του θερμού επεισοδίου στα Ίμια

Δεν έχουν τέλος οι πολιτικές ζυμώσεις, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην ΝΔ στον απόηχο του θερμού επεισοδίου πριν από λίγα 24ωρα στα Ίμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη σε νησιά της άγονης γραμμής, δίνοντας ένα ”μήνυμα” από την πλευρά της κυβέρνησης, που θέλει να εξασφαλίσει την προστασία τους. 

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνομιλία που είχαν, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στην τουρκική ηγεσία τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σκληρή απάντηση

Σκληρή είναι η απάντηση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα με αφορμή την προκλητική δήλωση εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τον Νίκο Κοτζιά.

Ο Αλέξανδρος Γεννηματάς, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σχόλια εκπροσώπου τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha υπογράμμισε πως: «Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί».

Ο κ. Γεννηματάς τόνισε πως η Ελλάδα «είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς» προσθέτοντας ότι «αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της».
«Επιμένει (σ.σ. η Ελλάδα) στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης», κατέληξε.

”Πιστεύαμε ότι θα σταματούσε, αλλά δεν έκοψε ταχύτητα”

Λίγα 24ωρα μετά το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις των μελών του πληρώματος του «Γαύδος», που είτε λίγο ούτε πολύ μιλά για πολύ πιθανό ενδεχόμενο χτυπήματος από το τουρκικό σκάφος. 

«Πιστεύαμε ότι το κάνει εκφοβιστικά και ότι θα σταματούσε. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους επιθετικότητα» φέρονται να έχουν πει σε δικούς τους ανθρώπους μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

«Βλέπουμε το τουρκικό σκάφος να έρχεται κατά πάνω μας. Πιστεύαμε ότι το κάνει εκφοβιστικά και ότι θα σταματούσε. Δεν ήταν, άλλωστε η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους επιθετικότητα. Αυτό όμως δεν είχε ξαναγίνει. Όταν έφτασε στα 50-60 μέτρα από εμάς, ήμασταν πια σίγουροι ότι δεν μπλοφάρει. Δεν έκοψε ταχύτητα, δεν άλλαξε κατεύθυνση.

Συνεχίζει δε λέγοντας: «Ο καπετάνιος κατάλαβε ότι πρέπει να αντιδράσει άμεσα, όπως και έκανε. Ανέπτυξε ταχύτητα και το τουρκικό σκάφος μας χτύπησε στην πρύμνη. Αν δεν αντιδρούσαμε, θα μας έβρισκε στη μέση του πλοίου και θα μας βούλιαζε. Εκείνη την ώρα τρομάζεις, γιατί δεν ξέρεις μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν και τι εντολές έχουν πάρει» καταλήγει το μέρος του πληρώματος.

newpost