Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει αυτή την ώρα στο προεδρικό μέγαρο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως το Σκοπιανό και την Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε αρχικά, χαμογελώντας για τον καιρό ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη πεποίθηση ότι στο μεν θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, στο δε θέμα των Σκοπίων, δεν είμαστε στο ίδιο σημείο, αλλά γίνονται προσπάθειες.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες:

  • Τσίπρας: «Ηρθαμε από τα χιόνια, οπότε το κρύο δεν το λογαριάζουμε»
  • Παυλόπουλος: «Πραγματικά, ο τόπος μας σε εμπνέει, δε σε κουράζει ποτέ»
  • Τσίπρας: «Είμαστε από τις πιο όμορφες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και γι’ αυτό ίσως είμαστε το «μήλον της έριδος».

«Ηρθα να σας ενημερώσω ότι προσπαθούμε να λύσουμε θέματα που μας βαραίνουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο.

Στο μεν θέμα της Αλβανίας νομίζω έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ενα θέμα που έχει μείνει άλυτο εδώ και 70 χρόνια

Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ωστόσο νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανόησης ότι π.χ το θέμα αλυτρωτισμού πρέπει να λυθεί. Σημαντικό και το θέμα της αλλαγής ονομασίας στο αεροδρόμιο και της κεντρικής λεωφόρου, έχουμε ευαισθησίες.

Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε με εντατικοποίηση των προσπαθειών. Θέλω να ενημερώσω εσάς, όπως θα ενημερώσω και τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε κλίμα πραγματικού διαλόγου και νηφαλιότητας, σε αυτά τα θέματα είναι θεμιτές οι διαφωνίες, αλλά δεν χωρά μικροπολιτική. Στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή. Αλλωστε η πολιτική έχει συνέχεια».

Παυλόπουλος: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλης μας δύναμη, είναι ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα, κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Οι εθνικοί διχασμοί, είναι αυτοί που μας δημιούργησαν τα προβλήματα.

Στο πρώτο που μου αναφέρατε, η ταφή των στρατιωτών μας που σκοτώθηκαν στα αλβανικά εδάφη το ‘40 ήταν μια εκκρεμότητα που δεν ήταν δυνατόν να γίνεται άλλο ανεκτή.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψή του δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας. Αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες ότι η πορεία τους στην Ευρώπη, περνά και από την εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων.

Αλλωστε, το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο όνομα αυτό, ήταν κάτι που αναγνώρισαν οι πάντες με πρώτες τις ΗΠΑ μόλις δημιουργήθηκε το κράτος αυτό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: Εμείς, υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

iefimerida

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ