Πέρασε από την επιτροπή το νομοσχέδιο για την αναδοχή: Αλλάζουν γνώμη οι (γνωστοί) ψευτοαντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ

Την έγκριση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά πλειοψηφία απέσπασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιέχει διάταξη (άρθρο 8) η οποία επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Το νομοσχέδιο πέρασε από την επιτροπή με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού, προκαλεί πονοκέφαλο στο σύνολο των κομμάτων καθώς διαμορφώνει ένα πλαίσιο που ευνοεί την κατά συνείδηση ψήφο απ’ όλες τις πτέρυγες.

Πλέον το ενδιαφέρον περνά στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια (στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας) αλλά κυρίως στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το άρθρο 8.

Οι αντιδράσεις που είχαν εμφανιστεί το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αν και ορισμένοι δείχνουν να έχουν… αλλάξει άποψη, τόσο ώστε να φέρονται διατεθειμένοι να το υπερψηφίσουν. Χαρακτηριστική προς αυτή τη κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του Δ. Βέττα, ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή είπε: «Είχα το προβληματισμό μου στο ότι η πολιτεία ήθελε λίγο χρόνο για να μπορέσει να προετοιμαστεί. Σας έστειλα χθες μέσω email πρόταση για την αλλαγή της θέση των υποψηφίων αναδόχων. Ο προβληματισμός μου αρχίζει και σταματάει στο εξής: θα βαδίσω στη μέση γιατί το κάνατε και σεις! Έγινε μερικώς αποδεκτή η πρότασή μου! Κάνω άρση των επιφυλάξεών μου και βάζω άνω τελεία. Το χειριστήκατε εξαιρετικά, ακούσατε, βάλατε μέσα στο νομοσχέδιο απόψεις πολλές, γιατί αυτή είναι η ουσία του πράγματος».

Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται και ο Γ. Ντζιμάνης. «Θα το ψηφίσουμε», είπε συνομιλώντας με το Newpost και πρόσθεσε: «δεν είχαμε πει ποτέ το αντίθετο, τα κανάλια έβγαλαν στη δημοσιότητα την επιστολή αλλά εμείς δεν είχαμε τέτοια πρόθεση».

Το νομοσχέδιο ωστόσο προκαλεί πρόβλημα και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που εμφανίζεται διασπασμένη: από τη μία το Ποτάμι ξεκάθαρα τοποθετείται υπέρ του ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με επιφύλαξη ακριβώς επειδή υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό της ΚΟ. Για το λόγο αυτό αναμένεται να προταθεί η υπερψήφιση του αλλά να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Η εισηγήτρια πάντως της ΔΗΣΥ στην επιτροπή Εύη Χριστοδουλοπούλου, εμφανίστηκε θετική προς το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας αργότερα σε δημοσιογράφους ότι η ίδια θα ψηφίσει την επίμαχη διάταξη.

Στον αντίποδα οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται κάθετοι στο ενδεχόμενο υπερψήφισης του άρθρου. Το ξεκαθάρισε γι’ ακόμα μια φορά ο εισηγητής του κόμματος στην επιτροπή, Γ. Λαζαρίδης ο οποίος δήλωσε στην επιτροπή: «Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια μας βρίσκει αντίθετους. Είμαστε λαός με παραδόσεις και αξίες . Σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά εμείς διατυπώνουμε την αντίθεσή μας στη διάταξη».

Και εδώ όμως υπάρχουν διαφοροποιήσεις με ενδεικτικές αυτές των κ.κ. Ζουράρι και Παπαχριστόπουλου. Ο τελευταίος μάλιστα, δήλωσε στην επιτροπή πως θα «ψηφίσω το άρθρο» και σημείωσε: «δε μπορούμε να θαυμάζουμε τους πίνακες του Τσαρούχη, να καμαρώνουμε για τη μουσική του Χατζιδάκι ή τους στοίχους του Ρίτσου και να μην τους αναγνωρίζουμε το ανθρώπινο αυτό δικαίωμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως προκάλεσε αίσθηση αποστροφή του λόγου της εισηγήτριας της ΝΔ, Κ. Μάρκου η οποία εξέφρασε μεν την αρνητική επί της αρχής στάση του κόμματός της, ωστόσο διευκρίνισε πως από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση. Η δήλωση αυτή και η σχετική διευκρίνιση στους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τεθεί κομματική πειθαρχία ούτε στη ΝΔ.

newpost