Πέντε μήνες πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό – Ποια στελέχη «ράβουν νέο κοστούμι»

Την τελευταία τους ευκαιρία θα έχουν πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στον επόμενο μεγάλο «εκλογικό ανασχηματισμό» ή να αναβαθμιστούν ή να αποκτήσουν ένα χαρτοφυλάκιο ή απλώς να παραμείνουν στη θέση τους. Οι πρόσφατες αλλαγές άλλωστε, δεν θεωρήθηκαν ανασχηματισμός παρά μόνο μια κίνηση «απεγκλωβισμού» του πρωθυπουργού μετά τις αποκαλύψεις για τη Ράνια Αντωνοπούλου και το επίδομα ενοικίου που ελάμβανε.

Για τους περισσότερους η πρόσφατη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ένα ηχηρό «καμπανάκι», με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι τις 20 Αυγούστου, που η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. «Βούληση μου είναι να μην δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Όποιος λοιπόν έχει αντιρρήσεις επ’ αυτού, θα ήθελα να τις εκφράσει τώρα. Διότι, εδώ δεν κρίνεται το ατομικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συνολικό μας στοίχημα. Και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι και όλες πάρα πολύ αυστηροί και με τους εαυτούς μας. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα μέρες για να κλείσει, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θέλω αυτές τις περίπου ογδόντα μέρες να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας και πάλι το μπλοκ με τις σημειώσεις του…

Από το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ο βίος της κυβέρνησης ολοκληρώνεται περίπου σε 1,5 χρόνο από τώρα – και όχι τον Μάιο του 2019 με τις ευρωεκλογές – γίνεται σαφές πως θέλει να δώσει στην κυβέρνηση όλο τον χρόνο που χρειάζεται και να έχει ευχέρεια επιλογών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της πλειοψηφίας, που μίλησαν στο newpost.gr, η έξοδος από το πρόγραμμα επιτροπείας θα συνοδευτεί και με μεγάλες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, πιθανότατα λίγο πριν ή μετά τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή, θεωρούν, πως δεν θα δώσει μόνο έναν αέρα ανανέωσης, αλλά θα έρθει να αναδείξει την αλλαγή πολιτικής μιας κυβέρνησης της αριστεράς που θα έχει στη διάθεσή της «βαθμούς ελευθερίας» για να ελιχθεί και να εφαρμόσει κομμάτια του προγράμματός της.

Αν για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν υπάρξει κανένα «ατύχημα» στην υλοποίηση των 88 προαπαιτουμένων και καμία «απρόβλεπτη κίνηση» από τους ΑΝΕΛ με το Σκοπιανό, οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια δεν αποκλείεται να είναι «σαρωτικές» με μόνο λίγους υπουργούς να παραμένουν στη θέση τους. Σε εκείνη τη φάση η συμπεριφορά όλων των στελεχών, ακόμα και σε ατομικό επίπεδο στις περιφέρειές τους, θα παίξουν ρόλο για την τελική αξιολόγηση. «Ατομικές κούρσες» βουλευτών στους τόπους καταγωγής τους στις οποίες ενδεχομένως προσπαθούν να φανούν αρεστοί κρατώντας αποστάσεις από την κυβέρνηση, θα αξιολογηθούν με τον ίδιο τρόπο που βαθμολογούνται και οι υπουργοί.

Οι τελικές αποφάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι το «κλειδί» των εξελίξεων στον τελευταίο ανασχηματισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρήσουν πως ο κύκλος του έκλεισε στην οδό Νίκης και προκρίνουν την μετακίνησή του σε άλλο χαρτοφυλάκιο, μια κορυφαία θέση θα μείνει κενή, ενώ ταυτόχρονα οι λεπτές ισορροπίες στο οικονομικό επιτελείο θα αλλάξουν και θα ανοίξουν οι «πόρτες» και για άλλα στελέχη να καταλάβουν σημαντικά πόστα. Οι «καραμπόλες» από μια ενδεχόμενη μετακόμιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι πολλές, ενώ θεωρείται πιθανό αρκετοί υπουργοί που έχουν δοκιμαστεί και θεωρούνται επιτυχημένοι στα πόστα τους, να κληθούν να αναλάβουν άλλες αρμοδιότητες. Αλλαγές καθηκόντων δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και για ορισμένους από τους «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου.

Η μάχη του σταυρού, την οποία θα κληθούν να δώσουν λίγους μήνες μετά τον ανασχηματισμό, θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα κρίνουν τις αρνήσεις και τα «θέλω» των υπουργών. Ορισμένοι θα δοκιμαστούν για πρώτοι φορά στις εκλογές, άλλοι θα πιεστούν από την είσοδο των «νέων» στις λίστες, αλλά και από την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πάρει την πρωτιά από τη ΝΔ. Συνεπώς ο τελευταίος ρόλος που θα έχουν στην κυβέρνηση θεωρείται σημαντικός για το αποτύπωμα που θα αφήσουν στους ψηφοφόρους πριν βρεθούν στις κάλπες.

Κατά πολλούς θεωρείται βέβαιο πως ο Νίκος Παππάς θα βρεθεί σε ένα μεγάλο παραγωγικό υπουργείο, ενώ και ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Ο Νίκος Φίλης έχοντας πολύ μεγάλο έρεισμα μέσα στο κόμμα δεν αποκλείεται να επανέλθει στην κυβέρνηση, όπως και ο Νίκος Ξυδάκης του οποίου το όνομα είχε «παίξει» έντονα και στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Νέα πρόσωπα, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ράνια Σβίγκου, ο Παναγιώτης Ρήγας, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Δημήτρης Βέττας, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, η Φωτεινή Βάκη, ο Χρήστος Μαντάς, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Κώστας Μπάρκας, ο Χρήστος Μπγιάλας, ενδεχομένως να έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα πόστο δίπλα σε έναν έμπειρο υπουργό. Είναι μερικά από τα στελέχη άλλωστε, που όλο το τελευταίο διάστημα έχουν σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απέναντι από τους κορυφαίους της ΝΔ. Νέα ανοίγματα προς στο χώρο της κεντροαριστεράς θα είναι ένα από τα στοιχήματα του πρωθυπουργού.

Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ιδιαιτέρως στο Σκοπιανό θα καθορίσουν, αν ο Πάνος Καμμένος τον Σεπτέμβρη που έρχεται θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας ή αν θα επιλεγεί ένα άλλο «βαρύ» χαρτοφυλάκιο που να σηματοδοτεί τον ρόλο και την ιδεολογία των ΑΝΕΛ. Οι αριθμητικές ισορροπίες με τον εταίρο στις υπουργικές καρέκλες δεν αναμένεται να αλλάξουν, ωστόσο και εκεί θα προκληθούν διάφορες καραμπόλες με το βλέμμα του Πάνου Καμμένου να είναι στραμμένο στις εκλογές και στις τελευταίες ευκαιρίες που θα έχει να αναδείξει το στίγμα του στην κυβέρνηση.

newpost