Πάμε σε εκλογές; Νέο σενάριο για κάλπες στην Ελλάδα!

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου από την θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, σημαδεύτηκε από τη φράση του, ότι «οι συνταξιούχοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση». Από την πλευρά τους, οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, που από 1ης Ιανουαρίου θα δουν το μηνιαίο εισόδημά τους να περικόπτεται κι άλλο, εκείνη την ώρα διαδήλωναν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, με τον εκπρόσωπό τους να δηλώνει, «μας δικαίωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ».

Αν και ορισμένοι επέκριναν τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό ότι δεν ήταν η ευθιξία του για τη διαρροή αποτελέσματος διάσκεψης κεκλεισμένων των θυρών για τον νόμο Κατρούγκαλου, που τον οδήγησε σε αυτή την κίνηση, αλλά πως επέλεξε μια «ασφαλή» ηρωική έξοδο λίγες ημέρες πριν συνταξιοδοτηθεί, την 30η Ιουνίου 2018, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο εμφανίζονται και στην επίσημη εκδοχή που παρουσίασε ο κ. Σακελλαρίου στη δημοσιότητα.

Αντίστοιχες διαρροές είχαν υπάρξει και στο παρελθόν, όπως συνέβη με το ζήτημα των θρησκευτικών, το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ή το νόμο Κατρούγκαλου για την αντισυνταγματικότητα του ΕΦΚΑ, όμως είχαν γίνει σε διαπιστευμένους συντάκτες. Η συγκεκριμένη διαρροή έγινε μέσω ανάρτησης από τον καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, στην προσωπική ιστοσελίδα του. Εκεί φέρεται να πάτησε ο κ. Σακελλαρίου για να περιγράψει εμμέσως ότι η διαρροή έγινε μέσα από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στο εσωτερικό του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν είναι η καλύτερη. Σε κρίσιμα ζητήματα οι «μάχες» μεταξύ των εκάστοτε «πλειοψηφιών» και «μειοψηφιών» ήταν σκληρές.
Και ο κ. Σακελλαρίου δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε δημόσια δήλωση. Την 24η του περασμένου Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας, είχε παρέμβει κάνοντας λόγο για επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και του κράτους Δικαίου, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ματαίωσε την συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, «λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τις εξελίξεις και καλούν το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη κατάληξη. Μάλιστα μιλούν για σκιές στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη, καθώς είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που παραιτείται πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα καλούν τους ανώτατους λειτουργούς «να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταγγείλει αρκετές φορές στο τελευταίο διάστημα κυβερνητικές μεθοδεύσεις που πλήττουν τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας αφενός κλίμα αναταραχής στους κόλπους της και αφετέρου κλίμα ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία». Ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι θα αναλάβει κάθε δυνατή θεσμική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη λειτουργία της.

Στη λογική αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να εξεταστεί και το ζήτημα του τρόπου επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση τους από κυβερνητικά όργανα (ο αντικαταστάτης του κ. Σακελλαρίου θα οριστεί από το υπουργικό συμβούλιο). Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς όμως, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, με τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα.

Μάλιστα, από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επεσήμαιναν ότι για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις ακυρώνεται το βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν εκλογές. Φέρνοντας ως παράδειγμα το βαρόμετρο της Public Issue που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από τη ΝΔ τονίζουν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας ζητά πλέον να στηθούν γρήγορα οι κάλπες. Πιο συγκεκριμένα, το 56% τάσσεται υπέρ της άμεσης διενέργειας εθνικών εκλογών, υιοθετώντας το αίτημα της ΝΔ, ενώ το 74% του συνόλου των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων πιστεύει πλέον ότι αυτές θα τις κερδίσει σίγουρα η ΝΔ.

makeleio