Ο Τσίπρας χθες εξήγγειλε άρον άρον μέτρα που είχε… ακυρώσει την περασμένη Παρασκευή!

Την αγωνία του οικονομικού επιτελείου για επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη, η οποία έκρινε εν πολλοίς το βαρύ αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αποπνέει το οικονομικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία που παρουσιάστηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα σε αποστροφές του λόγου του, για την υπερφορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων, ήταν χαρακτηριστική. Από την πρώτη κιόλας ματιά στο περίγραμμα του νέου φορολογικού σχεδιασμού γίνεται εμφανές ότι οι εξαγγελίες του Ζαππείου ξαναζυγίστηκαν και κρίθηκαν λειψές, κοινώς ότι ελάχιστα περιελάμβαναν για τα μεσαία εισοδήματα, που έστω καθυστερημένα- και υπό τη σκιά της βαριάς ήττας στις 26 Μαΐου – αναγνωρίστηκε ότι όχι απλώς έβαλαν πλάτη, αλλά γονάτισαν, για να προκύψουν τα περιβόητα υπερπλεονάσματα κι εν συνεχεία τα επιδόματα/μερίσματα.
Καμία αναφορά για μείωση συντελεστή φορολογικής κλίμακας

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ στο Ζάππειο δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, το συγκεκριμένο μέτρο συμπεριλαμβάνεται, πλέον, στο φορολογικό σχεδιασμό, έστω με… μισή καρδιά, αφού η μείωση θα γίνει σε δύο δόσεις, προφανώς λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους των 877 εκατ. Ευρώ. Το οξύμωρο είναι ότι εξαγγέλθηκε ένα μέτρο, το οποίο ξεψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή μαζί με τα υπόλοιπα φορολογικά αντίμετρα!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αν και το μέτρο συμπεριλαμβανόταν στα φορολογικά αντίμετρα για τη μείωση του αφορολογήτου, η περιβόητη τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή το ακύρωνε, αλλά πλέον, εξαγγέλλεται ως φορο-ελάφρυνση στον οικονομικό σχεδιασμό μετά τις εκλογές, με κόστος 209 εκατ. Ευρώ.
Μείωση προκαταβολής φόρου υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Το πραγματικά νέο στο φορολογικό σχεδιασμό, που ξεδιπλώθηκε από τον Α. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο χθες το βράδυ, είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες κι ατομικές επιχειρήσεις στο 50% μέσα σε δύο χρόνια και για τις επιχειρήσεις στο 80% σε ορίζοντα τριετίας.

Η αύξηση στο 100% είχε ψηφιστεί κι εφαρμοστεί με το 3ο Μνημόνιο, το οποίο ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και η πρόβλεψη ήταν τότε ότι ο Προϋπολογισμός θα ωφεληθεί με 293 εκατ. Ευρώ την πρώτη χρονιά (μόνο από νομικά πρόσωπα), με 221 εκατ. Ευρώ τη δεύτερη (από φυσικά και νομικά πρόσωπα), με 276 εκατ. Ευρώ (από φυσικά και νομικά πρόσωπα) την τρίτη χρονιά.
Πηγή: iefimerida.gr